A vízinövények számára megfelelő vízminőség fenntartása

A víz – 5. rész

A vízinövények számára megfelelő vízminőség fenntartása


A Tonina sp. fejlődésének kulcsa a KH (carbonate hardness) alacsony szinten tartása. A Tonina sp. A beoldott CO2-ot ugyanis szabad szén-dioxidként veszi fel. Mivel az Aqua Soil talajok fokozatosan csökkentik a pH-t és a víz keménységét, segítségünkre lehet, ha a Do!Aqua termékskálájában megtalálható ’be Soft’ terméket adagoljuk, így a KH értékeket is alacsonyan tarthatjuk, ezzel kielégítve a Tonina sp., és más dél-amerikai stem növények igényeit. Másrészről, például a Hemianthus micranthemoides (Pearl Grass) egy olyan családba tartozik, melyek igénylik a kissé keményebb vizet. Amikor a víz pH értéke és a keménysége csökken a kezdeti, akváriumindítási időszakban, a növény alsó fele hajlamos felkopaszodásra, némi időre és kitartásra lesz szükségünk, amíg a növény belakja a neki szánt helyet. A Pearl Grass előnyben részesíti a kicsit magasabb pH és keménységi értékeket, mivel a beoldott CO2-ot bikarbonát ionként (HCO3-) tudja hasznosítani. A Brighty K - melynek pH növelő hatása is van - adagolása nagyon hatásos eszköz lehet a kezünkben, elkerülendő a pH érték túlzott csökkenését. Ahogyan a fenti példák mutatják, a különböző akváriumi növények különböző formákban veszik fel a CO2-ot még akkor is, ha annak beoldása ugyanolyan módszerrel történik. Így nagyon fontos, hogy a növényeink számára megfelelő pH, és vízkeménységi értékeket szem előtt tartsuk.

A széndioxid formája a pH értékeken múlik. Amikor a pH alacsony, a CO2 a vízben szabad széndioxidként van jelen. Azonban több bikarbonát-ion is jelen lehet a vízben, amikor annak pH értéke közel semleges. Amikor a víz pH értéke magas a karbonát ionok jelenléte válik dominánssá.

Vízminőségi adatok:

Víz hőmérséklet: 25°C; pH: 7.0; TH: 50 mg/ℓ; NH4: 0 mg/ℓ; NO2: < 0.02 mg/ℓ; NO3: 0 mg/ℓ; PO4: 2 mg/ℓ; COD: 2 mg/ℓ

Pearl Grass


A Hemianthus micranthemoides előnyben részesíti az enyhén kemény vizet, következésképpen előfordulhat, hogy Aqua Soil talajba ültetve levelei málladozni kezdenek. A kritikus időszak a növény teljes legyökerezéséig tart. Amikor kifejlődtek a gyökerei, kiállja a durvább nyírásokat is, és a layout könnyen kezelhető elemévé válik.

Vízminőségi adatok:


Víz hőmérséklet:: 25°C; pH: 6.0; TH: 20 mg/ℓ; NH4: < 0.5 mg/ℓ; NO2: <0.02 mg/ℓ; NO3: < 1 mg/ℓ; PO4: 0.2 mg/ℓ; COD: 6 mg/ℓ

Tonina sp.


Ha az akvárium vizének KH értékét alacsonyan tartjuk, elősegítjük ennek a növénynek a fejlődését. Hogy megtartsuk kinézetét, érdemes inkább az aljából nyírnunk, és újra ültetnünk. Többféle földrajzilag megkülönböztethető változata létezik, melyek mindegyike igen keresett.