The wishlist name can't be left blank

A sziklák által növelt víz keménység pozitívumai, és negatívumai

A víz – 3. rész

A sziklák által növelt víz keménység pozitívumai, és negatívumai


A megkövesedett fák szépsége egyedi textúrájukban, színeikben rejlik, melyek egészen más hatást keltenek, mint a folyami, vagy hegyvidéki sziklák. Azonban a víz keménységét emelhetik, ezzel megnehezítve az ilyen akváriumokban való vízinövény tartást. A lent látható aquascape keménysége eléri a 100 mg/l-t. Az aljzatként használt tengeri homokkal együtt tipikus, kemény vízben előforduló növénynövekedési problémákat okozott. A Glossostigma esetében nem csak az új levelek hajtása okozott problémát, elsatnyult, kifehéredett. Annak ellenére, hogy vízlágyító készülék alkalmazása is megfelelő lett volna a víz keménységének csökkentésére, ennél az akváriumnál a vízcseréknél használt lágy víz - melyet tőzeg segítségével állítottunk elő - is elegendő volt a víz keménységének csökkentéséhez. Ha sziklás akváriumunkban a növények nehezen fejlődnek, megeshet, hogy a víz keménységének növekedése okozza problémánkat. Másrészt azonban, léteznek olyan trópusi halak, melyek gyönyörű színeiket csak viszonylag kemény vízben mutatják meg. A Sawbwa resplendens (Rummy Nose Rasbora) is egy közülük. Eredeti élőhelyén a víz enyhén savas, keménysége relatíve magas. Így a hal csak akkor mutatja meg igazi szépségét, ha a vízminőség megfelelően előkészített számára. Probléma lehet megtalálni az egyensúlyt mivel a halak és a vízinövények által igényelt vízminőség eltérő lehet. A jobb oldalon lévő aquascape-hez aljzatként Aqua Soil Amazonia II-t használtunk fel az akvárium indításakor, mely a vizet enyhén savassá, lággyá teszi, melyet a vízinövények igényelnek a megfelelő fejlődéshez. Ahogy a növények lassan elfedik az aljzat felületét, a Ryou sziklák a víz keménységét megemelik, melynek savassága ugyanakkor megmarad, így a Sawbwa resplendens legszebb színeiben tündökölhet. Olyan akváriumokban, melyekben a sziklák emelhetik a víz keménységét, a keményebb vizet kedvelő halak megfelelő választást jelenthetnek.

Megkövesedett fa


Ha az akváriumba, melyben megkövesedett fát használunk dekorációként, CO2-ot oldunk, a megkövesedett fában jelenlévő kalcium kioldódik, mely megemeli a víz összkeménységét.

Sawbwa resplendens


Eredeti élőhelyük a myanmar-i Inle tó. Igényli az enyhén savas, keményebb vizet. Testének színezete megmutatja, hogy a vízminőség megfelelő-e számára.

Vízminőségi adatok:


Vízhőmérséklet: 27°C; pH: 7.4; TH: 100 mg/ℓ; NH4: 0 mg/ℓ; NO2: <0.02 mg/ℓ; NO3: <1 mg/ℓ; COD: 4 mg/ℓ

Sügérek:


Zöld diszkosz (Bal és Jobbról a második), Arany  vitorláshal (Balról a második), Altum vitorláshal (Jobbról a második, Jobb)