Az akvárium világítása

A növényes akváriumokra az erős megvilágítás a jellemző. A legtöbben pontosan az erős világítás miatt választják a modern akvarisztikának ezt a gyönyörű ágát: az élénk, vibráló fényben pompázó növények és a tiszta vízben úszó halak látványa a lakásnak vagy irodának igazi díszévé teszi a növényes akváriumot. Ez az ami már első látásra megkülönbözteti a hagyományos akváriumok látványvilágától.

Az akváriumunkat azonban nem világíthatjuk meg "büntetlenül" bármennyire erős fénnyel, hiszen a növényeink az erős fényben intenzívebben fognak fotoszintetizálni, ehhez pedig sok CO2-re lesz szükségük. Az erős megvilágítást tehát csak azoknak ajánljuk, akik nagynyomású CO2 rendszert is üzemeltetnek az akváriumban (a CO2 beoldásról részletesen itt írtunk). A szén megfelelő mennyiségű jelenléte nélkül a növények szenvedni fognak és az akvárium algásodásnak indul az erős fény hatására. Ne feledjük, hogy az erős fény és az ammónia kettős hatása az ami elindítja az algásodást. Ha megnöveljük a fényerőt, tudnunk kell, hogy a mozgásterünk is csökken az algásodás elleni harcban. Ezért is ajánljuk még haladó akvaristáknak is, hogy az akvárium indításakor és azt követően csökkentsék a fényerőt, és csak a biológiai egyensúly beállta után (kb. egy-másfél hónap kell a szűrőnek, hogy a benne tenyésző baktériumok száma megfelelő legyen az ammónia lebontásához) kapcsolják teljes fényerőre a rendszert.

A lámpa-választás kevésbé kardinális kérdés egy akvárium felépítésekor, hiszen a szűrővel ellentétben nem befolyásolja olyan mértékben a rendszer stabilitását és "egészségét" mint a szűrés. A tapasztalat azt mutatja, hogy a lámpát könnyebben cseréljük később, mint a szűrőt, és a gyenge világításból kevesebb kár származik mint a gyenge szűrésből - sőt, a gyenge világítás sokszor segít elkerülni az algásodást - igaz, a gyengén megvilágított akvárium viszont nem annyira szép látvány.

 

Hogyan válasszam ki az akváriumomhoz megfelelő lámpát?

Először is el kell dönteni, hogy milyen fényerőt szeretnénk. A fényerő meghatározására a T5-ös fénycsövekkel felszerelt lámpák és a halogén lámpák világában kidolgoztak egy egyszerű szabályt. Legyen a lámpa fényereje 1 Watt / liter CO2 befecskendezés esetén és legyen maximum 0.5 Watt / liter CO2 nélküli akváriumoknál. Tehát egy 150-180 literes akvárium fölé - CO2 befecskendezés esetén - használjunk egy hozzávetőlegesen 150-180 W-os lámpát (a két végletnél maradva ez lehet például egy 150 W-os ADA Solar I halogén-, vagy egy Odyssea Quad 4x39 W T5 lámpa). Ha nincs CO2 rendszerünk, akkor használjuk ennek a felét, tehát egy pl. 2x29W-os Odyssea lámpát. A T8-as (kissé vastagabb) fénycsövek annyira kimentek a divatból és annyira rossz a hatékonyságuk (igaz, egyes gyártók még mindig forgalmaznak olyan zárt tetejű akvárium-szetteket amelyekben T8-as fénycsövek vannak), hogy a Green Aqua nem is forgalmazza ezeket.

A fényerő meghatározása a LED lámpák korában sokkal nehezebb, a prémium és magasabb árfekvésű lámpák általában CO2 beoldással rendelkező akváriumokban ugyanazokat a körülményeket biztosítják, mint az 1W / liter T5-ös lámpák, az alacsonyabb árfekvésűeket pedig inkább CO2 nélküli akváriumokba ajánljuk. A LED lámpák nagy előnye az, hogy - a magasabb ár ellenére - a kisebb fogyasztás miatt hosszú távon költséghatékonyabbak lehetnek, mint fénycsöves vagy halogén társaik.

A lámpa kiválasztásánál jön el az a pont, ahol az akvarista az akvárium literszáma helyett az akvárium szélességét fogja figyelembe venni. Fontos ugyanis, hogy a lámpa a teljes szélességet átvilágítsa és jól nézzen ki az akvárium fölé függesztve, illetve fontos az is, hogy a lámpa tartókonzol használható legyen az akváriumunkkal - abban az esetben, ha rá kívánjuk fektetni a fényforrást az akvárium peremére - ezt a legtöbb gyártó lehetővé teszi. Ilyenkor válasszuk azt a lámpát, amelyik az adott akvárium-szélességgel működtethető. Egy 60 cm széles akvárium fölé például használhatunk ADA AquaSky Moon 601, 601, 602 lámpát vagy Quad 2x24 W illetve 4x24W lámpákat is.

Tudnunk kell azt is, hogy LED lámákhoz hasonlóan a T5 fénycsövekkel felszerelt lámpák között is lényeges árkülönbség (és fényerő-különbség) lehet, még akkor is, ha papíron ugyanaz a Watt-szám van a dobozra írva. Az olcsóbb lámpák elektronikus előtéte ugyanis gyengébb, ezért például egy Odyssea lámpa az akváriumra ültetve adja ugyanazt a fényerőt, mint egy akváriumtól akár 35-40 cm-re függesztett ATI lámpa. A halogén izzókat és fénycsöveket évente érdemes cserélni, hogy a rendszer hatékonyságát és a fényerőt biztosítsuk.

Vegyük figyelembe azt is, hogy a 60 cm, vagy annál mélyebb akváriumokban a fénycsöves lámpák fénye nem ér le az aljzatig megfelelő erővel, tehát az aljzat-növényzet kevesebb fényt kap, gyér és felfele növő hatást eredményezve. Ilyen akváriumokban mindig halogén lámpákat használjunk.

Van-e különbség látványban a LED, halogén és fénycsöves lámpák között?

Van egy olyan vizuális hatás, amelyet angolul "shimmering effect"-nek hívnak. Nincs igazán magyar megfelelője, a hatás lényege, hogy a vízfelszín fodrozódásának árnyékát látjuk az aljzaton. Ez a fényjáték fokozza a víz alatti vibráló hatást és még hitelesebb akváriumképet eredményez. Ahhoz, hogy ezt az árnyék-játékot láthassuk, pontszerű fényforrásra lesz szükségünk. A fénynek tehát egy pontból kell érkeznie. A halogén és LED lámpák pontszerű fényforrások. A fénycsöves lámpákban a gáz a fénycső teljes hosszában világít, tehát a fénycsöves lámpáknak nincs árnyéka, a hatás víz alatt is "mosottabb, derítettebb". Ha létre kívánjuk hozni a "shimmering effect"-et, mindenképpen LED vagy halogén lámpában gondolkodjunk és biztosítsuk a vízfelszín megfelelő mértékű mozgatását a szűrő beömlő ágának megfelelő beállításával (az ideális vízfelszín mozgatás a felszín megtörése nélküli erőteljes mozgatása).

További információk

A világítással az ADA Növénysuli a Növényes akvárium világítása című része is foglalkozik. A japán csapat által összeállított anyag megismétel néhány fentiekben leírt tudnivalót, de további hasznos információkkal is szolgál.Növényes akvárium
Növényes akvárium
Akvakertészet
Lélegzetelállító látvány, kristálytiszta víz. Természetes, stabil ökoszisztémák.
különlegességek hollandiából
Új Aquaflora növények
Mostantól más kertészeteknél nem elérhető, új fajtákat is forgalmazunk.
Aquaflora növények
Fényképes leírás a Green Aqua galériájának 22 akváriumában felhasznált technikával és élőlényekkel. (A versenyakváriumaink fotói itt találhatóak.)
Működésének 10. éve elején megnyittuk a Green Aqua vadonatúj galériáját Budapesten! Az új bolt több, mint háromszor nagyobb mint a régi. Nézze meg!
Green Aqua növény wellness csomag
Macro és Micro tápanyagok, CO2 pótlás. Növény wellness csomagjaink.
Green Aqua alga tájékoztató
Algásodás, ködös víz, felszín hártya? Segítünk a megoldásban!
Minden, amit a karbantartásról tudni kell. Olvassa el az RO tájékoztatót is.
Miért van szén-dioxidra szüksége az akváriumi növényeinknek?
Rotala 'Hra', Green
Minden a növényválasztásról és a telepítésről. Fotó: Rotala H'ra, Green.
Nano akváriumok, CO2, szűrés. Termékbemutatók, inspiráció.