The wishlist name can't be left blank

A természetes hatás az idő múlásával erősödik

A természetes hatás – 1. rész

A természetes hatás az idő múlásával erősödikVízi élővilág létrehozása az eredeti méretben


A Nature Aquarium a természetes élőhelyek változatosságát nyújtja. Azonban a méreteket a legtöbbször valamilyen kényszer hatására le kell csökkentenünk. Ennek ellenére mégis a legjobb, ha a lehető legnagyobb akváriumot választjuk. Továbbá az idő múlása az, ami még természetesebbé teszi a layout környezetét. 
A layout-ban felhasználható vízinövények is az akvárium méretétől függnek. Emiatt változatos layout technikákat fejlesztettek ki, hogy a kisebb akváriumok mélységét is minél nagyobbnak tűntessék fel. Ezeknél a technikáknál a layout perspektíváját és dinamikáját az elő-, közép-, és háttérre való felosztás segítségével növelhetjük. A természetesség eléréséhez a kis akváriumok berendezésekor a legtöbbször a vadonban található flórák bokrait és erdeit próbálják megjeleníteni a különböző vízinövények felhasználásával. Lehetőség van arra, hogy a rendelkezésünkre álló limitált területet nagyobbnak tüntessük fel a perspektívák kihangsúlyozásával, vagy a túlzott mennyiségű növények beültetésével. Azonban gyakran előfordul, hogy az akvaristák átlagos méretű akváriumok esetén is nagyobb mélységet próbálnak elérni. A fent látható layout-hoz egy 120 cm mélyégű akváriumot használtunk fel, amely a duplája egy átlagos 180 cm hosszú akvárium mélységének, az akvárium többi mérete egyébként átlagos; 180 cm hosszú és 60 cm magas. Ezzel a mérettel a természetes környezet elérése sokkal egyszerűbb, anélkül hogy túlzottan ki kellene hangsúlyozni a méretet. A dekorfákat mohákkal és páfránylevelekkel fedtük be, melyek egy idő után a víz felszín fölé nőttek. A természetes hatás, amelyet nem érhetünk el egyik napról a másikra nagyon szépen megmutatkozik ebben a layout-ban.

Pontok, melyek kihangsúlyozzák a layout természetesség


A természetességet tovább hangsúlyozza a Fontinalis antipyretica (Willow moss), mely csak a fára felkötözött területen látható.A fémhalogén lámpák intenzív fénye, és a víz megfelelő savassága, melyek megfeleltek a Bolbitis igényeinek, elősegítették a növény vízfelszín fölé törését.Az igen aktív Puntius denisoni-nak megfelelő méretű úszótérre van szüksége. Ehhez minimum egy 180 centiméter hosszú akváriumra van szüksége.