The wishlist name can't be left blank

A sziklák oldalában megbúvó természetesség

A természetes hatás – 3. rész

A sziklák oldalában megbúvó természetesség

 

Az Echinodorus tenellus és az Eleocharis sp. olyan vízinövények, melyekkel könnyen teremthetünk természetes hatást a sziklák körül. Mindkettő indákkal szaporodik, így nagyon fontos hogy az ültetésnél figyelembe vegyük az indák terjeszkedési irányát.

 

5. Echinodorus tenellus


Ez egy tipikus előtéri növény, amelyeket gyakran használnak egyedüliként Iwagumi akváriumokban, illetve a sziklák kihangsúlyozására. A buja Echinodorus tenellus cserjékhez hasonló érzetet kelt, ezáltal igen természetes hatású. Ezt a természetes hatást még inkább elősegíthetjük, ha más előtéri növényekkel együtt használjuk.

Az Echinodorus tenellus könnyen sérülhet, az akváriumban élő nagyszámú Amano garnéláktól, az összetömörödött aljzattól, ezek olyan problémákat okozhatnak, mint a levelek megtépázottsága, az új levelek fejlődésének lelassulása, illetve a világosabb levélszínezet. Hogy minél jobban lecsökkentsük az ilyen problémákat, fontos, hogy a tüneteket mielőbb kezeljük.

Gyorsabban fejlődik, ha emers növényként ültetjük el. A levelek színezete a megfelelő kondíciók között megváltozik.

Fotó: A sziklák közötti üres területekben elszaporodott Echinodorus tenellus látványa egyszerű szépséget tükröz.

6. Eleocharis sp.


Az Eleocharis fajok segítségével dús, zöld mezőkhöz hasonló layout-okat hozhatunk létre. Az Eleocharis acicularis néha túl magasra nő ahhoz, hogy előtéri növényként használhassuk egy 60 cm mély akváriumban, azonban az Eleocharis parvula, melyet az „alacsony fű” névvel is illetnek sokkal megfelelőbb erre a célra.

Ha Eleocharis acicularis-t használunk, megfigyelhetjük, hogy a túl sok nyírás hatására a levelek meggörbülhetnek, vagy csökken a fejlődésük sebessége. Ennek ellenére is fontos megnyírni, ha túl magasra nőne.

Ha a Power Sand-ben megtalálható tápanyagok nincsenek jelen, nem megfelelő a világítás, vagy nem elegendő a CO2 beoldás, a szép szőnyeg könnyen deformálódhat.

Fotó: Az Eleocharis szőnyeg bársonyos hatást kelt