The wishlist name can't be left blank

Az őserdei hatás mélységet kölcsönöz az aquascape-nek

A természetes hatás – 5. rész

Az őserdei hatás mélységet kölcsönöz az aquascape-nek

 

Dekorfákra/kövekre kötözött növények


A Microsorium, a Bolbitis és az Anubias fákra, kövekre kötözésével mély, szövevényes hangulatot teremthetünk. Az ilyen látvány az idő múlását juttatja eszünkbe, azt hogy hogyan alakulhatott ki ilyen környezet és mi történhetett eközben.


12. Microsorum species


A Microsorum egy a legszívósabb vízinövények közül és általában véve semmilyen problémába nem ütközik a tartása. Azonban szükség van némi tapasztalatra ahhoz, hogy igazán széppé neveljük, és jól helyezzük el az akváriumban. Lévén, hogy egy árnyékkedvelő növényről van szó, a Microsorum gyenge megvilágítás mellett is jól fejlődik. Ilyen környezetben ahelyett, hogy sűrűbbé válna, a levelei kezdenek kiszélesedni.

Hogy biztosak lehessünk abban, hogy a Microsorum szépen fog fejlődni fontos a jó megvilágítás, és hogy rendszeresen levágjuk a régi leveleket.

Emellett, a víz minőségének romlása várható, ha a növény rügyezni kezd. Ha ez történne, sűrűbb vízcserékre van szükség.

Az elhelyezését a háromszög szabály alapján állapítsuk meg, miután az egyensúlyt és az akvárium ritmusát is figyelembevettük.


13. Bolbitis heudelotii


Egyedi, páfrányokhoz hasonló levelével könnyen megteremthetjük az őserdők mélységének hangulatát.

A Bolbitis heudelotii ültetése előtt figyeljük meg, hogy gyökerei elég vastagok, és erősek-e.

Wood Tight segítségével könnyen rögzíthető dekorfákhoz.

A leveleket mindig nyírjuk meg, mielőtt túl sűrűvé válna, ezzel elősegíthetjük az új levelek megjelenését.

Fotó: Friss, új levelek, melyek a régi levelek levágása után fejlődtek ki.

14. Anubias sp.


Az Anubias nana, az egyik legjellemzőbb képviselője az Anubias-oknak, mérete miatt főleg 90 cm hosszú, illetve efölötti méretű akváriumokba ajánlott.

A fajta változatai közül az Anubias nana „Narrow Leaf” és a nemrég felfedezett Anubias nana „Yellow Heart” igen keresett volt az elmúlt években. A fajta ezen tagjain kívül létezik még egy kisebb is, amely nagyszerűen alkalmas a finom részletek kiemelésére.

Egy olyan layout, amelyben csak Anubias nana-t használnánk túl sötétnek hatna, ezért érdemes a különböző méretű növényeket együtt használni, így sokkal természetesebben fognak mutatni. Erre a célra még alkalmasak lehetnek - eltérő formájú leveleik miatt - az Anubias hastifolia vagy az Anubias lanceolata is.


Fotó: A különböző méretű növényeket nagy sikerrel használhatjuk együtt.