The wishlist name can't be left blank

Hogyan nyilvánul meg a természet a Nature Aquarium-ban?

A természetes hatás – 1. rész

Hogyan nyilvánul meg a természet a Nature Aquarium-ban?

 

Azokkal a berendezésekkel ellentétben, ahol a növényeket hasonló módon ültetnénk el, mint például egy virágágyásban tennénk, a Nature Aquarium sokkal természetesebb hatást kölcsönöz, lévén, hogy az összes berendezési technika a természetből merít ihletet. Mindemellett nagyon fontos az olyan ellentétes hatású elemek -mint például a dúsan zöldellő és az üres, a sötét és a világos terek – között megteremteni az egyensúlyt.   
A teljes természetesség érzetét akkor érhetjük el egy layout-ban, ha a növényeket az elő-, a közép-, és a háttérben is egy természetes környezet mintájára telepítjük be.

1. Növények rögzítése fákra és kövekre

 

A fákra, vagy kövekre kötözött páfrányfélék és mohák látványa az esőerdők látványára emlékeztet, és Wabi Sabi (kifinomultság és egyszerűség) érzetet kelt az akváriumban. Sokkal természetesebbé tehetjük a látványt azzal, hogy ahelyett, hogy csak elhelyeznénk a fa és kő dekorációkat mohákat és páfrányféléket kötözünk rájuk. Azokat a fákat, amelyekre páfrányokat kötöztünk jó szolgálatunkra lehetnek az esetleg felkopaszodott stemek töveinek eltakarásában is. A berendezésnél fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy a kevésbé mutatós részeket eltakarjuk, így sokkal mutatósabb lesz a végeredmény.

 

Fotó: A fa ősibbnek tűnik a rákötözött mohák és páfrányok látványától.


2. Vegyes ültetés

 

A bokorszerűség eléréséhez vegyesen ültessünk el különböző növényeket. A különböző növények bőséges jelenléte egyszerűbbé, természetesebbé teszi a látványt, mintha szigorúan rendezetten ültetnénk el a növényeket.

Próbálhatunk például olyan növényeket vegyesen elültetni, melyek egyenes leveleket hoznak más típusú növényekkel összevariálni az elő-, vagy akár a háttérben is. Ebben az esetben olyan növényeket válasszunk, amelyek indákkal szaporodnak.

A vízinövényeknek meg kell küzdeniük az életben maradásért a többi fajjal szemben, ebbe az embernek nincs beleszólása, és ez az, ami még természetesebbé és még kevésbé művivé teszi a layout-ot.


3. Az árnyékok felhasználása

 

Az árnyékos területek az akvárium olyan részein jönnek létre, ahol bonyolult sziklaelrendezések vannak, illetve az uszadékfák alatt, az ilyen részeken pedig a növények próbálnak a fény felé törekedni, a víz felszín közelébe jutni.

A sötét, árnyékos területek az egyébként világos elrendezésekben felerősítik a mélység érzetet. Az ilyen területekre érdemes árnyék kedvelőbb növényeket ültetnünk, mint például a Cryptocoryne, az Anubias és a különböző páfrányok.

Ezek a növények akkor kezdenek majd el sebesen fejlődni, amikor körül-belül az akvárium indítása után 3-4 hónappal a stem növények fejlődése kezd stabilizálódni. Ilyenkor látható átalakuláson megy keresztül az akvárium flórája, ha egy olyan növényt, mint például a Cryptocoryne, a dekorfa mögé ültetettünk el.


4. Színek

 

Az erdőben járva észrevehetjük, hogy a fák leveleinek zöldje nem egyforma. A különböző fák leveleinek színe között akár csak néhány árnyalatnyi eltérés is lehet. Tudjuk, hogy a zöld növények közepében megbúvó vörös levelek, vagy szirmok kontrasztja igen figyelemfelkeltő. A zöld és a vörös szín kombinációja egy nagyon fontos dolog, mivel igen erőteljes hatással van a szemlélőre.

Azonban nem szabad túl sok vörös színű növényt felhasználnunk az aquascape telepítése során, mivel ezzel egy zavaros, nem természetes képet hoznánk létre.

A legfontosabb dolog, amit meg kell említenünk, mielőtt a növények színezetének témájába kezdenénk, az az, hogy a növények igazi színe nem mutatkozik meg, ha a növény nem egészséges. Így elmondhatjuk, hogy a növényes akváriumok megfelelő tápozása ezért is nagyon fontos.

Fotó: A vörös vízinövények színt visznek a layout-ba, és ezzel kihangsúlyozzák a területet

5. Szintek

 

Az erdei tájakon jól megfigyelhető, hogy a vegetáció szintenként elkülöníthető; lombkorona szint, cserje szint és avar, vagy gyepszint. Ez a többszintűség teszi olyan látványossá a tájképet. Ezt felhasználjuk a vízinövények layout-jánál is.

Az elő-, közép és háttér növények ültetését a növények magasságát figyelembe véve egy szép, részlet gazdag aquascape-et kapunk. A leggyakrabban az kerülheti el a figyelmünket, hogy az akvárium elő-, közép- és háttere között átmenet legyen.

Az akvárium középső részén elhelyezkedő növényeket ezért úgy kell elültetnünk, hogy a talajt elfedő, és a háttérben elhelyezkedő növényekkel is összhangban legyenek, ennek eléréséhez a legjobb, ha több féle növényt használnunk.

Fotó: Az elő-, közép-, és háttér beültetésekor figyeljünk oda a növények különböző tulajdonságaira.

6. A fény felhasználása

 

A stem növények csomókban fejlődnek a megfelelően megvilágított környezetben. Fejlődésük nagyon gyors, ha jól megvilágított helyre ültetjük el, mivel mindegyik fajta nagyon fényigényes.

A sűrű ültetés a Rotala sp. Green esetében lehetséges, mivel levelei keskenyek, azonban az olyan növényeknek, mint a Hygrophila sp. Broadleaf, melynek nagy széles levelei vannak és eltakarják egymás elől a fényt, fontos, hogy megfelelő terük legyen a fejlődéshez.

Hogy a stem növények mutatósságát fent tudjuk tartani fontos, hogy megfelelő időközönként megnyírjuk a növényeket, ezzel elősegítjük az új hajtások dúsulását.