The wishlist name can't be left blank

Az eredeti élőhelyhez hasonló látvány elérése

A természetes hatás – 7. rész

Az eredeti élőhelyhez hasonló látvány eléréseRozetta típusú növények


A trópusi dzsungelek vízi élőhelyeinek reprodukciója, ahol a növények vadon burjánzanak az egyik legkedveltebb növényes akvárium fajta. Az eredeti élőhelyhez hasonló látvány eléréséhez a legfontosabb, hogy a megfelelő helyről származó növényeket válasszuk, mint például a Cryptocoryne-ok Délnyugat-Ázsiából, és az Echinodorus-ok Dél-Amerikából.


17. Cryptocoryne sp.


A Cryptocoryne igen jól tűri az árnyékos környezetet, még akkor is, ha egy dekorfa, vagy a túllógó háttérnövények miatt kevesebb fény jutna neki. Ez a tulajdonsága ajánlottá teszi az árnyékos területek beültetésére.

Általánosságban véve jobban mutat egy eldugott helyen, mint központi növényként egy üres térben.

A legtöbb Cryptocoryne barnás színű leveleket hoz, mely igen ritkán megfigyelhető más vízinövényeknél, így még változatosabbá tehetjük a layout színeit.

A legtöbb Cryptocoryne-t cserepekben árusítják, azonban jobb, ha nem választjuk szét több tőre, mivel a dús hatást csak úgy érhetjük el, ha egyben ültetjük el.


18. Echinodorus sp


A Cryptocoryne-nel ellentétben az Echinodorus sp. a világos környzetet kedveli. A legtöbb Echinodorus magasra nő, emiatt nagy üres területet kell választanunk az elhelyezéséhez, ahol megfelelő fényt kap.

Mivel jelenléte igen erőteljes, a legjobb, ha kevesebb növényből állítjuk össze az aquascape flóráját, így sokkal rendezettebb képet kaphatunk, ahol minden növény kellően érvényesülhet.

Az Echinodorus felhasználásával igen dinamikus összképet érhetünk el.

Napjainkban több, keresztezés által létrejött Echinodorus-szal találkozhatunk a kisállatkereskedésekben, azonban jobb, ha ezeket elkerüljük, ha alapvetően a természetességet szeretnénk hangsúlyozni a layout-ban.


A Cryptocoryne és az Echinodorus számára fontosak a gyökereik


A Cryptocoryne és az Echinodorus hatalmas gyökereket eresztenek az aljzatba. Ez a tény is azt bizonyítja, hogy a Cryptocoryne és az Echinodorusa a tápanyagokat főleg a gyökerein keresztül veszi fel. Ezen oknál fogva nagyon fontos a tápanyagokban gazdag táptalaj biztosítása, ha ebből a két fajból többet tervezünk tartani.

A megfelelő táptalaj előállításához a legjobb, ha a Power Sand Special-t, - mely sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint a Power Sand – és Aqua Soil Amazonia-t használunk.

A Cryptocoryne és az Echinodorus családok tagjai igen hosszú életű növények, azonban az Echinodorus-oknál gyakran előfordul egy tápanyaghiány okozta betegség, amelytől kifehérednek a leveleik. Ez annak a jele, hogy a talaj kezd kimerülni a tápanyagokból.

A talajt úgy dúsíthatjuk a legkönnyebben tápanyagokkal, ha Multi Bottom-ot helyezünk el, mely nitrogént, foszfort és különböző nyomelemeket is tartalmaz, de használhatjuk még az Iron Bottom-ot is, amely több vasat tartalmaz.

A Bottom Relase nevű eszköz a legegyszerűbb módja annak, hogy biztonságosan a talaj lehető legmélyére helyezzük a kis rudacskákat. Fontos, hogy a táprudakat ne közvetlenül a növény alá, hanem a levelek alatti részen helyezzük el.

Fotó: A Cryptocoryne és az Echinodorus egészséges fejlődéséhez fontos a tápanyagban gazdag talaj, erre a célra a legmegfelelőbb a Power Sand Special használata. A fehér színű gyökerek látványa jelzi, hogy növényeink egészségesek.