The wishlist name can't be left blank

Az előtéri növények befolyása az aquascape egészére

A természetes hatás – 2. rész

Az előtéri növények befolyása az aquascape egészére

 

Az előtérbe szánt növényeket úgy kell kiválasztanunk, hogy jól illeszkedjenek az aquascape egészébe. Az előtérben használható vízinövények száma véges, ezért a megfelelő gyakorlat fontos ahhoz, hogy változatosan telepíthessük az előteret.

 

1. Hemianthus callitrichoides "Cuba"


Az elmúlt évek egyik legkedveltebb előtéri növénye a Hemianthus callitrichoides ’Cuba’, melyet szerteágazó indáin fejlődő apró kis levelei tesznek igazán mutatóssá. Fő szerepe az akváriumban a talaj formálása.

Az eddig ismert akváriumban használható növények közül a Hemianthus callitrichoides ’Cuba’ a legalacsonyabbra nyírható növény. Ennek a tulajdonságának köszönhetően, a Hemianthus callitrichoides ’Cuba’ jól használható kis kövekkel berendezett akváriumokban is, mivel nem fogja azokat elfedni. A növényt nagyszerűen használhatjuk más növényekkel kombinálva, mint például a Lilaeopsis ’Cobra Grass’ és az Eleocharis sp.

Fontos, hogy olyan sűrűn ültessük be vele a neki szánt területet, ahogyan csak tudjuk, így már a kezdetektől élvezhetjük a vékony kis talajtakaró szépségét.

Fotó: A kis kövek környékét igazán mutatóssá teheti a Hemianthus callitrichoides ’Cuba’ és a Lilaeopsis ’Cobra Grass’ kombinációja.

2. Marsilea sp. (Európai Lóhere)


Mint a Hemianthus callitrichoides ’Cuba’-t a Marsilea sp.-t is az akvárium előtéri növényeként használjuk.

Emers formában négy levelet hoz, víz alatt azonban már minden hajtásán csak egy-egy levél fejlődik. A Hemianthus callitrichoides ’Cuba’-tól abban különbözik, hogy sokkal igénytelenebb, jól tűri az árnyékos területeket akárcsak a páfrányfélék, így még a dekorfák árnyékában is jól fejlődik.

A gyorsan fejlődő Marsilea sp.-t jól használhatjuk a többi árnyékkedvelő növénnyel, mint például a Cryptocoryne család tagjaival.

Fotó: A Marsilea sp-t jól használhatjuk az árnyékos erdőket imitáló layout-okban.


3. Glossostigma


A Glossostigma esetében nem szükséges túl sűrűn ültetnünk, mivel a leggyorsabban fejlődő fajta az előtéri növények között.

Ha Aqua Soil Amazonia-ba ültetjük, egymástól 2-3 centire helyezve a töveket, körülbelül egy hónap múlva szép zöld szőnyeg fejlődik belőle.

Azonban nagyon fontos rendszeres karbantartása egy hajlított ollóval, hogy ne vastagodjon meg túlzottan.

Fotó: Bizonyos idő után a Glossostigma szőnyeg felhullámosodhat.

 

4. Lilaeopsis "Cobra Grass"


A szép talajtakarás érdekében nagyon fontos, hogy a Lilaeopsis ’Cobra Grass’-t sűrűn ültessük a talajként használt Aqua Soil Amazonia-ba.

A Lilaeopsis-ok közt három népszerű fajta van, magasságuk szerint: a Lilaeopsis brasiliensis, a Lilaeopsis novae-zelandia és a Lilaeopsis mauritania.

Fontos odafigyelnünk a Lilaeopsis novae-zelandia-ra, mivel hajlamos túlzottan megnyúlni ahhoz, hogy talajtakaróként használhassuk. 

A három fajta használatánál vegyük figyelembe a magasságukat. Az alacsony Lilaeopsis brasiliensis-t használhatjuk kis akváriumokhoz, vagy az aquascape részleteinek létrehozásához. Mind a három nagyon gyorsan fejlődik, és szinte igénytelennek mondhatók.

Fotó: Egy példa a vegyes ültetési módszerre, ahol elől Lilaeopsis brasiliensis-t, hátrébb pedig Lilaeopsis novae-zelandia-t használtunk.