Az aquascape középső és hátsó részeinek elrendezése

A természetes hatás – 4. rész

Az aquascape középső és hátsó részeinek elrendezése

 

Hogy elérhessük az akvárium tervezett képét szükséges a megfelelő karbantartási feladatokat elvégeznünk; vágjuk le a Blyxa sp., a Cyperus és az Eleocharis felesleges leveleit, mivel gyakran több levelet hoznak, ahelyett, hogy indákat növesztenének, a Vallisneria és a Sagittaria leveleit és indáit is nyírjuk meg, így még több indát hoznak.


7. Blyxa sp.


A Blyxa sp. eddig ismert fajtáin kívül van még két kategória: a Blyxa shortleaf, vagyis rövidlevelű Blyxa (Blyxa novoguineensis és Blyxa echinosperma) és a Blyxa lonlgeaf, vagyis hosszúlevelű Blyxa (Blyxa aubertii).

A rövidlevelű Blyxa nagyszerűen alkalmas lehet az előtéri és a háttérben elültetett stem növények közötti kapcsolat létrehozásához. Szintén jó választás lehet, ha kövek között ültetjük el, így kihangsúlyozva azok különállóságát.

A Blyxa sp. vörösessé válik, ha megfelelő tápanyagokkal, fénnyel látjuk el, ez a sajátossága főleg a hosszúlevelű Blyxa-nál figyelhető meg. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően szép változatosságot hozhatunk létre az aquascape színvilágában.


8. Sagittaria sp.


A Sagittaria sp. különlegessége, hogy vastag levelei lehetnek hosszabbak, vagy rövidebbek is, a körülményektől függően. A Sagittariak közül egyedül a Sagittaria subulata nőhet 20 centiméter magasra, ez pedig alkalmassá teszi különböző területek kiemelésére, de a középső területek beültetésére is, azonban a fent említett tulajdonsága miatt egyáltalán nem alkalmas előtéri növénynek.

Mivel gyorsan fejlődik, rövid idő alatt nagyobb területet lephetnek el indái. Emiatt indáinak sűrű karbantartása igen lényegessé válik.

Tartsuk észben, hogy az indákat kicsit hosszabban hagyjuk, így más növények között is elvegyülhet, ezzel elősegítve a természetes hatás kialakulását.

Fotó: Természetes hatást érhetünk el, ha néhány csomót nyíratlanul hagyunk. 9. Cyperus helferi


A Cyperus helferi-t, mely a nyári fűre emlékeztethet, főleg a háttérben érdemes használnunk. Távolítsuk el a cserépből, és válasszuk szét kisebb tövekre ültetés előtt.

Mivel némelyik tő magasabb, vagy alacsonyabb lehet, ültessük el őket magasságuk szerint, így egy természetes lejtőt létrehozva. Mindamellett hogy nyírással jól karbantartható a magassága, néha mégis eléri a vízfelszínt, s fel is fekszik arra.

A Cyperus helferi nagyszerű választás lehet a dekorációk kiemelésére, vagy a közép, illetve a háttér beültetésére is, mivel nem indákkal szaporodik.

Győződjünk meg róla, hogy minden túl hosszú levelet eltávolítottunk a töveknél, mivel ezeken a pontokon hajlamos bealgásodni.

Fotó: A magasabb töveket ültessük az akvárium sarkába így természetesebb hatást érünk el.


10. Vallisneria nana

A Vallisneria nana a Vallisneria fajták legkisebbike.Egyedüli növényként is használhatjuk.

Más fűszerű növényekkel, vegyesen is elültethetjük, ezzel elkerülve a monotonitást, és egy vadregényesebb képet létrehozva az akváriumban.Fotó: Ez a növény indái segítségével terjed az akváriumban, emiatt szélesebb területre van szüksége.


11. Eleocharis vivipara


Az Eleocaris vivipara egyedisége színében és változatos magasságában rejlik, melyet könnyen kezelhetünk a megfelelő időközönkénti nyírással.

A növény használata nagy segítség a finom részletek kialakításában. Nagyszerűen használhatjuk, ha zöld és vörös növényeket szeretnénk kombinálni.

Fotó: A növény használatával finomíthatjuk a felhasznált sziklák erőteljességét.