Tengeri akvárium

Könnyen karbantartható tengeri akvárium
EGZOTIKUS LÁTVÁNYVILÁG AZ ÉLETTERÜNKBEN

Trópusi életérzés

Fedezze fel a nano tengeri akváriumok varázslatos új világát - a trópusi korallzátonyokat az otthonába hozzuk! A sós vízi világ egzotikus látványa, a színes halak és korallok hatása lenyűgöző, semmihez sem fogható élmény!

A NANO AKVÁRIUMOK OLCSÓBBAK

Költséghatékony felépítés

Egy lágykorallokkal benépesített korallszirtnek nem kell nagynak, drágának és bonyolultnak lennie. A berendezés és fenntartás egyszerű szabályai megismerése után a Dennerle Nano Marinus rendszerrel minden könnyen fog menni.

KEZDŐK, GYEREKEK SZÁMÁRA IS IDEÁLIS

Egyszerű beüzemelés

A következőkben elmagyarázunk mindent, ami az akvárium sikeres indításához szükséges. Az építés szinte csak néhány percig tart, és máris hátra dőlve élvezheti a saját kis tengeri paradicsoma a látványát.

Dennerle Nano Marinus
NANO STÍLUSÚ TENGERI AKVÁRIUM
Egyszerűen lenyűgöző
- lenyűgözően egyszerű

Legújabb hobbink a tengeri akvarisztika. Ezt a Dennerle gyári szettjei kapcsán próbáltuk ki, és több mint egyéves használat után kijelenthetjük, hogy a rendszer stabilan üzemeltethető, heti 1/3 vízcserével.

A képeinken is látható, általunk felhasznált korallok és halak nevei az oldal alján találhatóak. A halak, garnélák, csigák és lágykorallok egészségesek, az algásodás elhanyagolható, a ráfordított energia pedig nem megterhelő. Jó szívvel ajánljuk tehát a Dennerle leírását - működik!

A régi szabály kimondja, hogy minél nagyobb egy tengeri akvárium, annál jobban megbirkózik a stresszel és annál stabilabb a biológiai egyensúlya, annál könnyebben üzemeltethető.

A fentiek azonban nem jelentik azt, hogy a kisebb akváriumok instabilak lennének.

Ellenkezőleg: a megfelelő technikával és az élőlények megfelelő megválasztásával a 30-60 literes nano akváriumok hosszútávon is biológiailag stabilan üzemeltethetőek.

Sok élőlény csak nagyobb tengeri akváriumban érzi jól magát, de a kisebb élőlények sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat egy kis akváriumban: a természetben erősen helyhez kötött életmódot folytatnak, például egy apró mélyedésben élnek vagy rendkívül kis helyhez kötődnek. Nagyobb akváriumokban ezért szinte alig láthatóak és a halak könnyen elfogyasztják őket.

A Nano Cube ideális lesz ezeknek az élőlényeknek!

A Dennerle Nano Marinus rendszer új világot nyit meg - még a tapasztalt tengeri akvaristáknak is.

lágykorall
Mire lesz szükségem egy nano tengeri akváriumhoz?

A nano tengeri akvárium összeállításához szükséges összes alább felsorolt terméket a Dennerle Marinus nano akvárium szett tartalmazza! Mindössze annyi a dolgunk, hogy a dobozból kivegyük azokat! A Dennerle Nano Cube Complete Plus akvárium szett tökéletesen összeállított rendszer, amely megfelel az összes fenti igénynek.

A termékek külön is megvásárolhatóak, így más méretű akváriumot is össze tudunk állítani. Nézze meg a tengeri akvarisztikai termékeket a Green Aqua kínálatában.

Alapigények
 • Dennerle kocka nano akvárium
 • Tengeri akvárium aljzat
 • Világítás
 • Hőmérő
 • Vízsűrűség mérő
További alapigények
 • Nyomelem táp
 • Vízforgató pumpa
 • Vízmelegítő
 • Aljzat adalékok
 • Tengeri só
Kellékek
 • Akvárium tető
 • Akvárium alátét
 • Fekete háttér-fólia
 • Vízszintjelző
 • Eleségek
Dennerle Marinus 30
További kellékek

A fentieken kívül szükségünk lesz még néhány apróságra, amelyeket külön kell megvásárolnunk: időkapcsoló, hosszú csipesz (lehetőleg műanyag csipesz), üvegtisztító (mágneses vagy pengés algakaparó), 1-2 literes mérőedény (skálával), egy tiszta vödör, indító baktériumok.

bohóchalak
Miért különleges a Dennerle Nano Marinus rendszer?

A mai napig a tengeri akváriumokat sokan szkeptikusan kezelték. Túlságosan összetett és drága rendszerek voltak, bonyolult technikával és érzékeny élőlényekkel benépesítve. A Dennerle teljesen új megközelítést dolgozott ki a nano méretű tengeri akváriumok világában. Egyszerű és tökéletesen koordinált rendszert ajánlunk, amelyet a következők jellemeznek:

 • megbízható működés
 • minimális fenntartási igény
 • alacsony bekerülési ár

 

Mire van szüksége a tengeri élőlényeknek?

A Dennerle folyamatosan a természetben lezajló folyamatokat tanulmányozta és használta a rendszer megépítéséhez.

 • Ideális víz-áramlásra
 • A fotoszintézishez megfelelő fényre
 • Mésztartalmú aljzatra
 • Stabil, a természetes élőhelyeken előforduló vízértékekre
 • Létfontosságú ásványokra és nyomelemekre
 • Olyan egyéb élőlényekre, amelyekkel békésen együtt tudnak élni
 • A halak, garnélák, csigák és korallok számára megfelelő élelemre
Seachem termékek
A Dennerle Easy Care rendszer 7 összetevője

A Dennerle Easy Care rendszere hét összetevőből áll - az optimális összeállít hosszas és részletes gyakorlati kutatások előzték meg.

1

Nano Marinus Reef Sand - tengeri homok

Természetes, mész-alapú keverék, ideális 0.7-1.2 mm-es szemcsemérettel. Tökéletes élőhely a szűrőbaktériumok és aljzatban élő egyéb teremtmények számára.


Dennerle Reef Sand - tengeri homok

 

2

Nano Marinus Reef Salt - tengeri só

Speciális tengeri só nano akváriumokhoz, precízen beállított nyomelem-egyensúllyal az élőlények megfelelő növekedéséhez és káprázatos színekhez.


Dennerle Reef Salt - tengeri só

3

Nano Marinus Bio-Circulator 4in1 - szkimmer

Az Easy Care rendszer alap-összetevője a víz mozgatásában, a felszín leszívásában és 24 órás szűrésében játszik szerepet.


Dennerle felszínleszívó - szkimmer

 

4

Nano Marinus Reef Light - lámpa

Napsütés a tengeri akváriumban: erős megvilágítás és ideális színspektrum a fényt kedvelő korallok számára.


Dennerle Nano Marinus Reef Light - lámpa

5

Nano ThermoConstant 25° - akváriumi fűtő

Az elektronikus vezérlésű teljesen automatikus mini-fűtő az élőlények számára ideális 25 °C hőmérsékletet állítja be.


Dennerle fűtő

 

6

Rendszeres vízcserék

A heti 10-15% vízcsere eltávolítja a nemkívánatos anyagokat és friss ásványokat adagol a vízbe. A kimerült nyomelemeket a Nano Marinus Reef Elements adagolásával töltjük vissza.

Dennerle Nano Marinus Reef Light - lámpa
7

Élőkövek és megfelelően megválogatott élőlények

Az egészséges, tengerből származó élőkövek és a nano akvárium méretének megfelelő élőlények kiválasztásával hosszú távon stabil, a korallok számára is ideális akváriumot építhetünk.

Élőkő
Az akvárium ideális elhelyezkedése

Válasszunk egy viszonylagosan sötét helyet - például egy szobasarkot. Közvetlen napfény ne érje az akváriumot, mivel az a víz túlmelegedéséhez, és algásodáshoz vezethet. Telepítés előtt mossuk ki az akváriumot meleg csapvízben (tisztítószerek nélkül). A fekete dekorációs fóliát a Nano Cube hátlapjára kívülről helyezhetjük fel - magától rá fog tapadni.

Az akváriumot helyezzük az alátétre - egyenletes, megfelelő teherbírású és vízszintes felületre. A feltöltött akvárium hozzávetőleges súlya: kb. 40 kg (Cube 30) / 75 kg (Cube 60).

lágykorall
Az akvárium beüzemelése

A Dennerle Marinus Nano akváriumok beüzemelésének két módszere van. Az első módszer egy már meglévő (bejáratott) tengeri akváriumból nyert víz és élőkövek használatával azonnali (bejáratás nélküli) indítást eredményez. A második módszer pedig több hetes bejáratási időszakot igényel, ezzel a módszerrel az élőlények számára csak hetek múlva válik alkalmassá az akváriumunk.

A gyors elindítás – csupán 60 perc alatt!

Ezzel a módszerrel a Nano Cube azonnali, teljes elindítását végezhetjük el. A tapasztalataink szerint a biológiai stabilitás már az első perctől biztosított ezzel a módszerrel. Egy már működő tengeri akváriumból a következőkre lesz szükségünk:

 • Biológiailag bejáratott akváriumvíz és talaj
 • Élőkövek: hozzávetőlegesen 4 kg (Cube 30) / 8 kg (Cube 60)


Vízfeltöltés
1

Helyezzük be az aljzatot. Töltsük fel az akváriumot 2-3 cm magasságban tisztítás nélküli, bejáratott akváriumi talajjal. Öntsük be a bejáratott vizet az akváriumba óvatosan, a talajra egy tányért helyezve - így nem fogjuk a talajt felkavarni. Előzetesen csak 2/3-ig töltsük fel az akváriumot. A feladatokkal 10 perc alatt végezhetünk.

Vízfeltöltés
2

Szereljük be a fűtőt és a vízforgató pumpát (ne indítsuk még el ezeket). Ragasszuk fel a vízszintmérőt az akvárium egyik oldalsó falára - kívülről. Ezekkel a feladatokkal is újabb 10 perc alatt végezhetünk.

Vízfeltöltés
3

Helyezzük be az élőköveket és a makroalgákat. Töltsük fel teljesen az akváriumot, a vízszintjelző "Max." vonaláig tengervízzel. Szánjunk hozzávetőlegesen fél órát ezekre a feladatokra.

Vízfeltöltés
4

Szereljük fel a lámpát és a tetőt, és indítsuk el a rendszert. A világítási idő az első héten napi 8 óra, a második héttől napi 10 óra lesz. Tegyük időkapcsolóra az akvárium világítását. A következő napokban megfigyelhetjük, hogy az élőkövekkel milyen apró élőlények érkeztek a Nano Cube akváriumunkba. Egy hét elteltével helyezzük be az első igénytelenebb lágykorallokat az akváriumba. A második héttől egyéb tengeri élőlényeket is beszerezhetünk - pl. remeterákokat vagy garnélákat.

Az élő aljzat - amelyben szűrőbaktériumok tenyésznek és különböző üledékekkel telített - biztosítani fogja az akváriumunk kívánt biológiai egyensúlyát. Ezeknek a fontos mikroorganizmusoknak a védelmében a homokot csak nagyon óvatosan-, vagy egyáltalán ne öblítsük ki az akváriumba helyezése előtt. A talajból felszabaduló apró részecskék a vizet enyhén ködösíthetik a kezdetekben. Nem kell aggódnunk, mivel pár nap alatt ez a ködös víz ki fog tisztulni.

A bejáratásra épülő rendszer

Ezzel a módszerrel a Nano Cube® akvárium bejáratását több lépcsőben végezzük. A steril alapanyagok használata miatt a legérzékenyebb élőlényeket csak 8-10 héttel az indítás után telepítsük be.

Vízfeltöltés
1

Helyezzük be a talajt. Öblítsük át a Marinus Reef Sand tengeri homokot csapvízben és helyezzük be az akvárium aljára, 2-3 cm vastagon. Öntsük fel az akváriumot az előre elkészített tengervízzel.

Vízfeltöltés
2

Szereljük be a fűtőt és a vízforgató pumpát. Ragasszuk fel a vízszintmérőt az akvárium egyik oldalsó falára - kívülről. Indítsuk el a fűtőt és a pumpát. Mivel a frissen összekevert sós víz kémiailag túl agresszív sok mikroorganizmus számára, egy kis türelemmel kell lennünk ezután...

Vízfeltöltés
3

Egy hét elmúltával helyezzünk az akváriumba kb. 4 kg. (Cube 30) és 8 kg. (Cube 60) élőkövet és - ha van rá lehetőségünk - egy már működő akváriumból némi aljzatot. Ebben a fázisban némi makroalgát is behelyezhetünk - ideális esetben Chaetomorpha linum-ot. Az első két hétben világítsunk napi 6 órát, a 3. és 4. hétben napi 8 órát és az 5. héttől napi 10 órát.

Vízfeltöltés
4

Igénytelenebb lágykorallokat csupán 6 hét bejáratás után lehet betenni, amikor a víz és a talaj már biológiailag aktív és az oxigénbuborékokkal borított barna diatóm-algák eltűntek. A többi tengeri élőlényt (mint például garnákat és remeterákokat) 8-10 hét működés után lehet csak behelyezni. A kistestű nano halakat lekorábban a 14-16. hét után lehet behelyezni, és két ilyen halnál többet nem szabad a Cube 30-as akváriumban tartani.

A bejáratási időszakban többféle ellenőrizhetetlenül szaporodó algával is fogunk találkozni. Emiatt az akváriumunk látványa elég kellemetlen lehet. Ez a folyamat teljesen természetes és nem szabad aggódnunk miatta. A diatómok (kovamoszatok) csúszós barna lepedéket képeznek és általában gyorsan megtelepülnek. Az élőköveken és aljzaton látható barna lepedékben apró oxigénbuborékokat látunk majd. A bejáratásnak ebben a fázisában az akváriumi körülmények rendkívül kedvezőtlenek a korallok és puhatestűek számára, a beszoktatásuk szinte lehetetlen, és a pusztulás veszélye igen nagy. Ennek az algának rengeteg kovára (szilicium-dioxidra) van szüksége a növekedéshez. Amint ennek az anyagnak az utánpótlása kimerül az alga el fog tűnni. Az akváriumba telepített makroalgák segítenek ebben a folyamatban. Ha az algásodás túl extrém, a vékony réteget leszívhatjuk egy vékony cső segítségével a heti vízcsere alkalmával.

TIPP: Minkét módszernél az akvárium hatékonyabb bejáratásához használjunk Nano Marinus FB7 BactoClean ClearWater szűrőbaktérium-adalékot.

szexi garnéla
A tengervíz előkészítése

A tengervíz előállításához használt víz minél tisztább kell legyen. Egy fordított ozmózis - RO készülék használatával állíthatjuk elő a tiszta vizet. A csapvíz csak akkor használható, ha biztosak vagyunk abban, hogy nem tartalmaz káros anyagokat (rezet, nitrátot, foszfátot, stb.). A magyarországi csapvíz sok nitrátot tartalmaz.

A víznek a sóval történő keveréskor nem szabad túl hidegnek lennie. A szobahőmérsékleten történő keverés a legjobb, ilyenkor képződik a legkevesebb vízkő a vödör belsejében.

40 g, vagyis egy enyhén púpozott adagolókanál Nano Marinus Reef Salt tengeri sóval 1.023-as sűrűségű tengervizet állíthatunk elő 25 °C hőmérsékleten. A vizet csak azután használhatjuk, hogy a só minden összetevője maradéktalanul beoldódott. A víz sótartalmát mindig ellenőrizzük a sűrűségmérővel. Szükség szerint adagoljunk még némi sót a vízbe. Ha a sűrűség túl magas, akkor adagoljunk tiszta vizet

Soha ne adagoljunk sót közvetlenül az akváriumba! Az akvárium elpárolgott vizét mindig tiszta RO vízzel pótoljuk (a só nem párolog el az akváriumból).

Dennerle sűrűségmérő
A tengervíz sűrűségének mérése

A tengervíz sűrűsége a megfelelő sótartalmát jelzi. Ez a tengervíz legfontosabb értéke. A tengeri élőlények rendkívül érzékenyen reagálnak az alacsonyabb vagy magasabb sótartalomra és a sűrűség kisebb változásaira is. A sűrűség mérése a képen is látható, a Dennerle Marinus akvárium tartozékával, a sűrűségmérővel, vagy egy drágább eszközzel, a refraktométerrel mérhető.

  A sűrűségmérő használata:

 • Fogjuk meg a tiszta és száraz sűrűségmérő tetejét száraz kézzel és merítsük a vízbe addig, amíg magától úszni kezd.
 • Engedjük el. A sűrűségmérő szabadon kell ússzon.
 • A sűrűségmérőn nem lehetnek levegőbuborékok, mert a pontos mérést ezek befolyásolhatják.
 • Olvassuk le az értéket a skáláról a víz felszínénél (nem azon a szinten, ahová a víz "felcsúszott" a sűrűségmérő oldalainál, hanem a vízszintnél).
 • A vízszintnek a zöld jelzésen belül kell lennie - lehetőleg középen.
a Dennerle sűrűségmérő használata

Ha a sűrűségmérő jobban kiemelkedik, akkor túl nagy a só koncentrációja, tehát RO vízzel hígitínunk kell az oldatunkat. Ha a sűrűségmérő jobban elsüllyed, akkor túl kicsi a sókoncentráció, így több tengeri sókeveréket kell adagolnunk a vizünkbe. A javasolt sűrűség 1.022 és 1.024 közötti érték (25 C fokon), az ideális érték 1.023!

A sűrűségmérő jó használható kisebb és egyszerűbb tengeri akváriumokban, de komolyabb rendszerek és érzékenyebb korallok / élőlények esetén egy refraktométert kell vásárolnunk, ezzel sokkal pontosabban meg lehet határozni a sókoncentrációt.

A sűrűségmérőt mindig az előre megkevert tengervíz sűrűségének mérésére használjuk - külön vödörben. Csak a pontosan beállított vizet használjuk az akvárium vízcseréjére / feltöltésére. Ne feledjük: az elpárolgott vizet csak RO vízzel szabad pótolni. Azért nem szabad tengervizet használni a pótlásra, mert a sók nem párolognak el az akváriumból, és a folyamatos tengervizes utántöltés hatására a vizünk sűrűsége meg fog emelkedni, az akváriumban található élőlények egészségét veszélyeztetve. A legtöbb tengeri élőlény a természetben igen stabil körülményekhez szokott hozzá, az esők és a folyóvizek csak elhanyagolható mértékben befolyásolják a tengerek sótartalmát.

Mik az élőkövek?

A kövek nem élnek. A korallszirteken azonban kőszerű üledékes anyagok keletkeznek a halott korallok vázából és a különböző kagylóhéjakból és más olyan élőlények maradványaiból, amelyeket a szivacsok és kálciumtartalmú algák összetartanak. Ez a puha, porózus kő számtalan tengeri élőlénynek ad otthont és menedéket és többféle hasznos baktériumot is tartalmaz. Minden élőkő darabnak saját mikro-világa van.

Ha egy ilyen élőkövet egy Nano Cube akváriumba helyezünk, akkor hamarosan megfigyelhetjük, ahogy a legkülönfélébb élőlények megjelennek rajta. Korallok, dekoratív algák, tengeri zsákállatkák, és más élőlények jelenhetnek meg és senki nem fogja előre tudni, hogy mi fog ott nőni. Így az élőkő a meglepetések kifogyhatatlan tárháza lesz.

Fontos, hogy csak olyan helyről vásároljunk élőkövet, ahol megfelelő minőségű vízben tárolták azt. Így megbizonyosodhatunk arról, hogy nincsenek elpusztult élőlények (pl. szivacsok) a felszínén. Válasszunk szép formájú, porózus köveket. A jó korallos akváriumba való kövek nem tűnnek szürkének és "halottnak", hanem különféle élőlények borítják azokat - például rózsaszínű algák, zöld vagy piros macro-algák, csőférgek és kis korallok.

A köveket mindig a benépesített felükkel felfele helyezzük el az akváriumban.

A Bio-Circulator felszín leszívó és szűrő

A Bio-Circulator a Dennerle Nano tengeri akváriumok alapeleme. A négy funkciójával (vízmozgatás, felszín leszívás, mikroorganizmus-elosztás, víztisztítás) a biológiailag stabil akvárium fenntartásához nagymértékben hozzájárul.

a Dennerle sűrűségmérő használata
1

Az erőteljes és csöndes víz-szivattyú ideális vízmozgást biztosít az akváriumban. A beömlő víz iránya tetszőlegesen beállítható a terelőlapát segítségével. A pumpa maximális hozama 500 liter/óra. A Cube 30-as akváriumban 250 liter/óra.

2

A vízfelszín-leszívó (szkimmer) kristálytiszta vízfelszínt biztosít. Megszünteti az "olajos-felszínt", amely a baktériumok és más mikroorganizmusok miatt keletkezik a vízfelszínen. A szkimmer beszívó csövének óvatos elforgatásával (a képen narancssárgával jelölt nyilak irányába) a beszívás erőssége állítható, így elkerülhetjük, hogy túl sok levegőt szívjon be a víz felszínéről (a levegőbuborékok a vízben az élőkövek és más élőlényekre hosszú távon káros hatással lehetnek). A szkimmer beszívó részének forgatásával állítsuk be a kívánt szívóerőt.

3

A finom szivacs a biológiai és fizikai szűrésben segít - a víz megtisztításával, például az akvárium-üveg takarítása után. A Bio-Circulator úgy is összeszerelhető, hogy a szivacsot és az azt tartó műanyag elemet nem szereljük rá, így csak a szkimmert és a pumpa részt külön is használhatjuk!

4

A Bio-Circulator egyenletesen elosztja a felszínről leszívott mikroorganizmusokat - természetes planktoneleséget nyújtva az akvárium lakói számára.

Miért nincs szükség protein-szkimmerre a Dennerle nano akváriumokban?

A Dennerle szándéka egy hosszútávon stabilan működtethető ökoszisztéma létrehozása volt, a minimális mennyiségű felhasznált energia és a lehető legegyszerűbb technika mellett. A protein szkimmerre alapvetően a nagyobb akváriumokban megtalálható nagymennyiségű hal által termelt szerves bomlástermékek eltávolítása miatt van szükség. A nano akváriumokban a protein szkimmer sok helyet foglal, nem néz ki jól, hangos és gyakori tisztítást kíván. A másik hátránya, hogy értékes szerves anyagokat távolít el: planktont és nyomelemeket. A Dennerle Nano akváriumokban a fölös szerves anyagokat a rendszeres (heti) vízcserék és az akvárium élőlényei távolítják el. A Dennerle gondolkodásmódja a szűrő-jellegű táplálkozást folytató élőlényeken alapszik.

TIPP: a Dennerle az akváriumok bio-szivacs nélküli használatát javasolja, nagymennyiségű lágytestű korallal, szivacsokkal, csőférgekkel, stb. Ezek az élőlények az akváriumban megtalálható planktonokat teljes mértékben szinten tudják tartani, ezt a táplálékforrást pedig kár lenne megvonni tőlük.

Milyen élőlényeket telepíthetek a Dennerle Nano Cube akváriumba?

A nano akváriumokba csak olyan élőlényeket telepítsünk, amelyek hosszú távon jól érzik majd magukat az új otthonukban. A kisebb koralloknak kevesebb hely kell például, de ugyanez érvényes a szivacsokra, polipokra vagy a csőférgekre is. Ideális lakók lehetnek a legfeljebb 2.5 cm nagyságra növő géb-fajták (ezek nem aktív úszók), kisebb rákok (pl. remeterákok) és garnélák, csigák, stb. Alapvetően tehát a keveset mozgó élőlényeket válasszuk.

A korallok közül jellemzően a lágykorallok alkalmasak a nano akváriumokban történő tartásra. Ilyenek lehetnek a Sarcophyton félék, a Sinuláriák, stb. Ezeket évszázadok óta tartják tengervízi akváriumokban - sikerrel. A csőkorallok közül a Knopia fajták a legvonzóbb dekorációt adhatják, de a CLavularia félék is ideálisak lehetnek a nano akváriumban történő tartásra.

FIGYELMEZTETÉS: "Trójai faló!" Az Aiptasia (üvegrózsa) - a dekoratív megjelenése ellenére sok kárt tud okozni az akváriumban, mivel csalánozza a többi lakót. Próbáljuk távol tartani az akváriumunktól. A Green Aqua galériájában üzemeltetett nano akváriumból egy forró édesvizet tartalmazó fecskendővel távolítottuk el az üvegrózsákat úgy, hogy leállított szűrő mellett a fecskendő tartalmát közvetlenül az üvegrózsára nyomtuk. Az üvegrózsa csipesszel nem távolítható el, mivel gyorsan visszahúzódik az otthonául szolgáló élőkő repedései közé.

A halválasztásban nagyon óvatosaknak kell lennünk. A legtöbb korallos akváriumba való tengeri halnak nagyobb területre van szüksége, ezért Nano akváriumban nem tartható. A Gébek azért ideálisak a Nano akváriumokba, mert a természetben sem élnek az akvárium alapterületénél nagyobb helyen, inkább egy helyben tartózkodva figyelik meg a környezetüket. A Nano Cube akváriumokat nem a halak életterének megteremtése miatt készítette a gyártó, hanem inkább a puhatestüek és más apró élőlények megfigyelése céljából. A gyorsabb anyagcserével rendelkező halaknak több eleség kell, emiatt több szerves bomlástermék is kerül a vízbe.

A fenti elgondolás miatt a Nano Cube akváriumunkat az első néhány hónapban hal / halak nélkül kell üzemeltetnünk! Várjuk meg, amíg a rendszer biológiailag stabillá válik, és csak akkor helyezzünk be maximum 2 darab nano halat!

Halválasztási javaslat a Nano Marinus Cube 60 akváriumhoz
 • 2 db. kisméretű Ecsenius bimaculatus, Ecsenius stimatura vagy Emblemaria pandionis, vagy
 • 2 db. korallgéb Gobiodon, vagy
 • 2 db. géb Alpheidae rákkal (pl.Stonogobiops nematodes vagy Stonogobiops yasha Alpheus randalli-val), vagy
 • 2 db. Doryrhamphus excisus (csakis tapasztalt tengeri akvaristáknak)

 • vagy 3-5 kisméretű, lassú mozgású hal

 • 3-5 db. Trimma cana, vagy
 • 3-5 db. Trimma rubromaculatus
 • 3-5 db. Eviota bifasciata vagy Eviota pellucida
Akvárium karbantartás

Napi feladatok. Ellenőrizzük naponta a technika megfelelő működését (pumpa, szkimmer, lámpa, fűtő, időkapcsoló). Ellenőrizzük az akvárium hőmérsékletét (25 fokosnak kell lennie). Pótoljuk RO vízzel az elpárolgott vizet. Vizsgáljuk meg az élőlényeket (normális állapotúak, normálisan viselkednek?). Etessük meg az élőlényeket.

Heti feladatok. Végezzünk 10-20%-os vízcserét azonos hőmérsékletű tengervízzel. Tisztítsuk meg az akvárium üvegét belülről pengés algakaparóval. A lekerekített sarkokat egy tiszta szivaccsal is kitakaríthatjuk. A takarítás miatt vízbe kerülő nagyobb biológiai szennyeződéseket távolítsuk el fizikailag (pl. egy pipettával) vagy szűrjük ki ezeket a Bio-Circulator-al. Takarítsuk meg a szűrő szivacsát, a szivacsot a vízcserekor leszívott akváriumvízbe mosva meg, enyhe nyomogatással (a szűrőbaktériumok védelme érdekében). A fedőüveget mindig tartsuk tisztán, hogy a fény teljes erejével bejuthasson az akváriumba. Pótoljuk az elfogyasztott nyomelemeket. Soha ne adagoljuk túl a nyomelemeket. Ellenőrizzük a víz sűrűségét. Az ideális érték 1.023.

Havi feladatok (szükség szerint). Nyírjuk meg vagy ritkítsuk a makro-algákat. Ritkítsuk a korallokat.

Az akvárium takarítása közben használjuk gumikesztyűt, mivel sok korall csalánozással védi meg magát. Az ember számára ezek általában nem veszélyesek, de néha bőr-irritációt okozhatnak. Az élőlények által kibocsátott csalán-méreg az alkar belső felületén kellemetlen égési sérüléseket okozhat. Néhány polipféle (Zoanthiniaria) palytoxint termel, amely nagyon veszélyes az ember számára. Az akváriumba csakis latex kesztyűben nyúljunk be, ha ilyen élőlényt tartunk.

növényves akvárium
Mit tegyünk, ha vakációra megyünk?

Az akvárium alkalmanként 1 hétre nyugodtan magára hagyható, ha rajta hagyjuk a fedőüveget (ezzel a párolgást meggátoljuk) és megbizonyosodunk affelől, hogy a szoba hőmérséklete nem haladja meg a 26 fokot napközben. Az akvárium hőmérséklete semmilyen körülmények között nem mehet 28 C fok fölé. Egy biológiailag stabil akvárium 3-4 napig kibírja etetés nélkül. Ha hosszabb időre magára kell hagynunk az akváriumot akkor kérjük meg barátainkat, szomszédjainkat, hogy vállalják az etetés és esetleg a vízcsere feladatait és készítsük elő számukra a megfelelő mennyiségű vizet / eledelt.

Green Aqua galéria akvárium


A Green Aqua bemutatótermében egy 60 literes Dennerle Nano Cube akváriumot üzemeltetünk, hosszabb ideje, stabilan. Következzenek a Green Aqua akváriumának részletei:

Lágykorallok (balról jobbra haladva):

 • Clavularia viridis (Polip Star)
 • Sinularia flexibilis
 • Discosoma Spec. (Lapanemóna) (1)
 • Zoanthus spec., Sarcophyton spec. (1)
 • Parazoanthus spec.
 • Xenia
 • Discosoma Spec. (Lapanemóna)
 • Zoanthus spec. (2)

 

Halak és garnélák

 • Amphiprion ocellaris (közönséges bohóchal)
 • Gramma loreto (Királygramma)
 • Thor amboinensis (szexi garnéla)

 

Technika

A Dennerle Nano Marinus Cube 60 (60 literes) rendszert tehát jószívvel ajánljuk minden érdeklődőnek.

 

Green Aqua akvárium

További tengeri akvárium képek itt.

A tengeri akvarisztikai termékeket pedig itt vásárolhatja meg.Növényes akvárium
Növényes akvárium
Akvakertészet
Lélegzetelállító látvány, kristálytiszta víz. Természetes, stabil ökoszisztémák.
különlegességek hollandiából
Új Aquaflora növények
Mostantól más kertészeteknél nem elérhető, új fajtákat is forgalmazunk.
Aquaflora növények
Fényképes leírás a Green Aqua galériájának 22 akváriumában felhasznált technikával és élőlényekkel. (A versenyakváriumaink fotói itt találhatóak.)
Működésének 10. éve elején megnyittuk a Green Aqua vadonatúj galériáját Budapesten! Az új bolt több, mint háromszor nagyobb mint a régi. Nézze meg!
Green Aqua növény wellness csomag
Macro és Micro tápanyagok, CO2 pótlás. Növény wellness csomagjaink.
Green Aqua alga tájékoztató
Algásodás, ködös víz, felszín hártya? Segítünk a megoldásban!
Minden, amit a karbantartásról tudni kell. Olvassa el az RO tájékoztatót is.
Miért van szén-dioxidra szüksége az akváriumi növényeinknek?
Rotala 'Hra', Green
Minden a növényválasztásról és a telepítésről. Fotó: Rotala H'ra, Green.
Nano akváriumok, CO2, szűrés. Termékbemutatók, inspiráció.