INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

For international orders please click here

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium szűrés

Minden 32 liternél nagyobb édesvízi akváriumba minőségi biológiai szűrőanyaggal töltött külső szűrőt ajánlott használni!

Ez talán az egyszeri és legfontosabb tanács, amit a hobbi iránt érdeklődőknek adhatunk. Az akvarisztika nem az akvárium megvásárlásánál kezdődik, hanem a szűrőnél. Az az akvarista, aki ezt belátta már megtette az első lépést ahhoz, hogy hosszú távon elégedett legyen az általa teremtett otthoni víz alatti világgal és nem fogja a halait már az indulás után rövid idővel elveszíteni, és az akváriuma nem lesz egy algatenger...
Algásodás, alga kezelésMiért olyan fontos a szűrés?

Ahhoz, hogy ezt megértsük a következő leegyszerűsített biológiai folyamatot kell végiggondolnunk:

Az akváriumokban szerves anyagok képződnek. Ezek fő forrásai a hal-ürülék és vizelet, elpusztult élőlények; az el nem fogyasztott haleledel - továbbá a bomló levelek is sokkal komolyabb gondot jelentenek, mint hinnénk. A szerves anyag a vízben elkerülhetetlenül bomlásnak indul, ennek eredményeképp ammónia keletkezik. Az ammónia rendkívül káros a halak egészségére és algásodást is okoz.

 

Az ammóniától hosszú távon gyakoralatilag egyetlen ismert és stabil módon szabadulhatunk meg: minél több nitrifikáló baktériummal. Ezek a külső szűrőben, aljzatban és köveken-fákon megtapadó apró élőlények átalakítják az ammóniát nitráttá. A nitrát pedig kezelhető mennyiségben már nem káros a halaink számára és nem okoz algásodást. Könnyű belátni, hogy minél több baktériumunk van annál gyorsabban lebontják a keletkező ammóniát. Ahhoz pedig, hogy sok baktériumot tudjunk tenyészteni mikroszkopikus szinten óriási felületre lesz szükségünk - hogy a kolónia minél nagyobb számban fel tudjon szaporodni rajta. Ezért kell egy nagyobb akváriumba minél nagyobb külső szűrő, amiben minél jobb minőségű biológiai szűrőanyag van. Ezért nem elég hatékony a szivaccsal kitömött belső szűrő vagy a talajszűrő.

Nézzük meg, hogyan nézhetnek ki a szivacs szálai mikroszkóp alatt (30x-os nagyításban) és nézzük meg mellette az ADA Bio Rio profi szűrőanyagot:

Szűrőanyag összehasonlítás

Látható, hogy a szivacs - mint biológiai szűrőanyag - kevésbé hatékony.

Nem tud annyi baktérium megtapadni rajta, hogy olyan hatékonyan le tudja bontani az ammóniát a vízből, mint a Bio Rio. A szálak túl távol vannak egymástól, és a szálak felülete túl egyenletes (nem gödrös).

Az ADA Bio Rio vagy Seachem Matrix biológiai szűrőanyag felülete ezzel szemben rendkívül porózus, rengeteg hely van rajta a baktériumok megtapadásához. A biológiai szűrőanyagoknál az a legfontosabb szempont, hogy az oxigénnel telített víz elérje a megtapadt baktériumokat, ezért a felületen a lyukak nem lehetnek túl mélyek, hiszen ott az áramlás és a baktériumok oxigén-ellátottsága nem megfelelő. A Matrix és Bio Rio ilyen szempontból (is) ideális szűrőanyag.

 


A második lépésben be kell látnunk, hogy a belső szűrők "vödörmérete" az akvárium méretéhez képes túl kicsi, hiszen eleve úgy tervezték őket, hogy ne foglaljanak el túl sok helyet. A kis szűrőméret pedig kevés biológiai szűrőanyag lehetőséget jelent.

Kezdő akvaristák gyakran érvelnek a szivacsos belső szűrők mellett az alacsony ár miatt - joggal, hiszen a külső szűrők árai valóban lényegesen magasabbak. Ilyen esetekben kivétel nélkül azt szoktuk tanácsolni, hogy a nagyobb akvárium helyett inkább válasszanak egy 32 literes, vagy annál kisebb nano akváriumot, amelyben olyan belső szűrő található, amelyben biológiai szűrőanyag van. A megfelelő agyagos aljzattal együtt (amely szintén kedvez az akváriumban elszaporodó baktériumoknak) egy ilyen nano akvárium stabilan tud működni hosszú távon is.

A harmadik lépésben az akváriumban felgyülemlett szilárd részecskéket lebegésben kell tartanunk a megfelelően erős áramlással. A lebegő részecskéket a megfelelő teljesítményű külső szűrő magába szippantja, és a bomlási folyamat ott zajlik le, oxigéndús (aerób) körülmények között. A megfelelő áramlásnak a szén-dioxid (CO2) elosztásban is komoly szerepe van. A növények számára a túl erős vízsugár nem megfelelő, ezért a természetben is előforduló lassú, de nagy hozamú áramlás előidézése a célunk. Ehhez úgynevezett lily pipe-okat kell használnunk.

Az üveg ki- és befolyócsövek, amellett, hogy rendkívül elegánsak, a külső szűrőből érkező vizet nem sugár-szerűen, hanem szétosztva juttatják be az akváriumba, ezzel szimulálva a természetes körülményeket. A szűrők szívó- és nyomóágát mindig ugyanarra az oldalra helyezzük el. Két szűrő használata esetén az ábrán látható módon helyezzük el a csöveket, így egyenletes áramlást biztosíthatunk az akváriumunknak, és elkerülhetjük a "vízpangást" - a szűrők áramlása nem elég erős ahhoz, hogy széles akváriumokban a túloldalra átérjenek.

 


Milyen szűrőanyagot válasszak?

Szúrőanyagok

A piacon rendkívül sokféle szűrőanyag megjelent - a kerámiahengerektől kezdve a lávakövekig. Néhány profi szűrőanyag mikroszkópos elemzését magunk is elvegeztük ezen az oldalon, mivel kíváncsiak voltunk, hogy milyen felületi különbségek vannak az egyes gyártók között. A piacon megtalálható rendkívül sokféle szűrőanyag többsége sajnos csak a gyártók akvaristákért folytatott pénzügyi küzdelmének eredményei. Még a prémium gyártókteleszórják a piacot ezerféle szűrőanyag-termékkel. A modern akvarisztika iránt érdeklődőket ez megzavarja és a döntésüket megnehezíti.


A külső szűrőben háromféle alap-szűrőanyagnak kell lennie:

1. VÉKONY RÉTEG SZIVACS (legfeljebb 2-3 cm vastagságban) - ez a fizikai szűrés része. Megvédi a biológiai szűrőanyagot attól, hogy a szűrőbe kerülő apróbb vagy nagyobb levéldarabkák és egyéb fizikai szennyeződések idő előtt eltömítsék azt. A szivacsnak ezért nem kell vastagnak lennie, az egyetlen célja a nagyobb méretű fizikai szennyeződés felfogása. A szivacsot - mivel biológiai szűrés szerepe elhanyagolható - szűrőtakarításkor csapvízben ki lehet mosni, meg lehet dörzsölni. A szivacsot nem szükséges cserélni a szűrőben, csak évek múltán, amikor esetleg elkopott, elmállott.

2. BIOLÓGIAI SZŰRŐANYAG a szűrő teljes terjedelmében. Fontos, hogy a szűrőanyag jó minőségű legyen, hogy megfelelően porózus legyen (teret adva a baktériumok megtapadásának), hogy a szemcsemérete megfelelően nagy legyen és ne fogja vissza a szűrő vízhozamát. A különböző szűrőanyagok mikroszkópos vizsgálatának saját eredményeit ezen az oldalon tettük közzé. A külső szűrő vödörkapacitásának nagy részét ez a szűrőanyag-fajta fogja elfoglalni. Mivel értékes baktériumok tenyésznek benne ezért karbantartáskor tilos a szűrőanyagot klóros csapvízben kimosni. Öblítsük le helyette leszívott akváriumvízben. A biológiai szűrőanyagokat - mivel tulajdonképpen csak a felületet adják a baktériumoknak - nem szükséges cserélni, hosszú évekig ellátják a feladatukat megfelelő takarítás mellett. A biológiai szűrőanyag gyorsabb bejáratását vagy áramszünet / szűrőleállás miatti regenerálódását baktériumkultúra-elősegítő termékekkel gyorsíthatjuk.

3. VÉKONY RÉTEG PERLONVATTA. A szivacshoz hasonlóan ez az anyag is fizikai szűrést végez. Utolsó lépésben megakadályozza, hogy a többi szűrőanyagon átjutó apró szennyeződések visszakerüljenek az akváriumba. Egyes profi gyártók (mint például az ADA is) egyáltalán nem használják ezt a szűrőanyagot, és így is kristálytiszta vizű akváriumokat üzemeltetnek. Mi azonban mindenkinek javasoljuk a perlonvatta használatát a szűrés utolsó lépésében. Ha nem szeretnénk, hogy a szűrőnk hamar eltömítődjön, akkor célszerű vékony rétegben használni a perlonvattát - a feladatát így is ellátja. Szűrőtakarításkor egyszerűen dobjuk el az elhasználódott perlonvattát és cseréljük ki újra, az anyagi ráfordítás minimális.

4. KIEGÉSZÍTŐ SZŰRŐANYAGOK. A fenti három szűrőanyag mellett vannak még más - általunk fontosnak tartott - szűrőanyagok, ezek közül a legfontosabbat emelnénk most ki: a Seachem Purigen a színtelen, kristálytiszta víz előállításában segédkezik - kémiai módszerekkel. A Green Aqua minden akváriumában használ Purigen-t.


Miért kell várnom a halak betelpítésével minimum 3-4 hétig?

Fontos tudni még, hogy a baktériumok nem azonnal jelennek meg a szűrőben. Idő kell nekik ahhoz, hogy megfelelő számban felszaporodjanak. Még akkor is, ha ún. baktériumkultúra-elősegítő termékeket használunk szükség lesz legalább 3-4 hétre ahhoz, hogy a szűrő az érkező halak által termelt ammóniát le tudja bontani, és új kedvenceink ne szenvedjenek vagy ne pusztuljanak el rövid időn belül.

A baktériumoknak a működéshez oxigénre van szükségük, amelyet a beszívott akváriumvízből nyernek ki. Emiatt a szűrőket soha (!) nem szabad kikapcsolni, karbantartáskor figyelnünk kell arra, hogy a szűrő ne álljon túl sokat, és ne mossuk ki a szűrőanyagok klóros vízzel amely elpusztítja a baktériumainkat. További részletek a karbantartás fejezetben.

Figyeljünk arra is, hogy a külső szűrők ammónia-lebontási kapacitása nem végtelen, ezért soha ne népesítsük túl halakkal az akváriumot. Alapesetben, rendkívül elnagyoltan 5 cm-nyi hal / 4 liter akváriumvíz arányt javasolunk, de ez az arány akváriumról-akváriumra változhat.


Melyik külső szűrőt válasszam?

Most, hogy megértettük a külső szűrők és jó minőségű szűrőanyagok jelentőségét és ismerjük a biológiai lebontás fontosságát már készen vagyunk arra, hogy az akvárium tervezését elkezdjük. Az, hogy melyik gyártó szűrőjét válasszuk már anyagi és minőségi igény kérdése csupán. A választáskor azt is vegyük figyelembe, hogy az olcsóbb szűrők általában gyengébb szűrőanyagot tartalmaznak, és a megfelelő minőségű további szűrőanyag megvásárlása után anyagiakban akár ott tarthatunk, ahol egy minőségi szűrő kezdődik.

A szűrőválasztást segítő oldalunkon igyekeztünk összegyűjteni mindent, ami ahhoz szükséges, hogy hosszú távon elégedettek legyünk ezzel a legfontosabb technikai eszközzel - amelyet jellemzően nem 1-2 évre vásárolunk, hanem szeretnénk, hogy akár 5-10 éven keresztül megbízhatóan, csendben és könnyen karbantarthatóan szolgálja ki az igényeinket.

További segítségre van szüksége a választásban? Keressen meg minket.


További információk

A szűréssel az ADA Növénysuli a Az akváriumi szűrés - a szűrő beállítása című része is foglalkozik. A japán csapat által összeállított anyag megismétel néhány fentiekben leírt tudnivalót, de további hasznos információkkal is szolgál. A szűrőanyagok mikroszkóp alatt című írásunk pedig a különböző biológiai szűrőanyagokat hasonlítja össze.
Növényes akvárium
Növényes akvárium
Akvakertészet
Lélegzetelállító látvány, kristálytiszta víz. Természetes, stabil ökoszisztémák.
Széles választék
Akváriumi növények
Gyönyörű növények az ADA, Tropica, Dennerle és Aquaflora kertészeteiből.
Vizinövények
Fényképes leírás a Green Aqua galériájának 22 akváriumában felhasznált technikával és élőlényekkel. (A versenyakváriumaink fotói itt találhatóak.)
Működésének 10. évében, 2019-ben megnyittuk a Green Aqua vadonatúj galériáját Budapesten! Az új bolt több, mint háromszor nagyobb mint a régi. Nézze meg!
Green Aqua növény wellness csomag
Macro és Micro tápanyagok, CO2 pótlás. Növény wellness csomagjaink.
Green Aqua alga tájékoztató
Algásodás, ködös víz, felszín hártya? Segítünk a megoldásban!
Minden, amit a karbantartásról tudni kell. Olvassa el az RO tájékoztatót is.
Miért van szén-dioxidra szüksége az akváriumi növényeinknek?
Rotala 'Hra', Green
Minden a növényválasztásról és a telepítésről. Fotó: Rotala H'ra, Green.
Nano akváriumok, CO2, szűrés. Termékbemutatók, inspiráció.

Ugrás fel