The wishlist name can't be left blank

A szén-dioxid (CO2) beoldása

Az alapok – 6. rész

A szén-dioxid (CO2) beoldása

 

Miért szükséges a CO2 beoldás?


A vízinövények akkor fotoszintetizálnak, amikor a leveleiket megfelelő fény éri. Ehhez a vízben lévő tápanyagokat és CO2-ot (szén-dioxidot) használnak fel, mely során szőlőcukrot, és oxigént termelnek. A vízinövények a szőlőcukrot a növekedésükhöz használják fel, míg az oxigént kibocsájtják leveleikből, melyet az akváriumban élő halak és mikroorganizmusok használnak fel a légzésük során. Míg az alapanyagok közül a víz minden esetben megtalálható, a CO2 kevésnek bizonyulhat. A CO2 az akváriumba beoldással, illetve a halak és a mikroorganizmusok kilégzése során kerül be. Amennyiben az akváriumban sok növényt tartunk erős megvilágítás alatt, a növények gyorsan elfogyasztják a vízben jelen lévő CO2-ot a fotoszintézis során. A vízben levő CO2 kiürülése a növények fotoszintetizációjának abbamaradását okozza. Ha az akváriumban ilyen körülmények állnak fent a növények nem tudnak szépen és egészségesen fejlődni. Ha az akváriumban csak kevés növény van, vagy tompa a megvilágítás nem szükséges nagy mennyiségű CO2-ot oldani a vízbe. Másrészről, ha az egész akváriumot beültettük, és megvilágítása erős, a CO2 előbb, vagy utóbb elfogy a vízből. A növények egyenletes fotoszintetizálásához elegendő mennyiségű CO2-ot kell a vízbe oldanunk. 

A CO2 beoldásához szükséges eszközök

A CO2 akváriumba való beoldására rengeteg módszer született az elmúlt években. Jelenleg a természetes beoldás, - amely biztonságos és hatékony- a legfőbb módszer. A CO2 forrásaként gázpalackot használunk, mely folyékony szén-dioxidot tartalmaz. Mivel a palackban magas nyomás uralkodik, nyomáscsökkentőre is szükségünk van a CO2 lassú befecskendezéséhez. A nyomáscsökkentő alkalmas a palackban lévő szén-dioxid nyomásának csökkentésére egyenletes áramoltatás során. A palackból jövő szén-dioxid egy golyós szelepen jut át, amellyel a befecskendezést ki-, és bekapcsolhatjuk, innen pedig a nyomásálló szén-dioxid csövekbe ér. A nyomásálló csövek közé visszafolyásgátló szelepet csatlakoztatunk. Az üveg CO2 diffúzorokat és buborékszámlálókat, a szén-dioxid vízbe való beoldásához használjuk. Az üveg eszközöket szintén a csövekhez csatlakoztatjuk. Az ADA CO2 Advanced System komplett felszerelést tartalmaz, minden CO2 beoldáshoz szükséges eszközzel. Ez a szett 60 cm hosszú, vagy annál kisebb akváriumok ellátására alkalmas. A 90 cm hosszú, vagy annál hosszabb akváriumokhoz már saját magunknak kell felépíteni a szén-dioxid beoldásához szükséges rendszert.

 

A nature akvárium CO2 rendszere

A palack kiválasztása

A CO2 beoldásához kisebb eldobható, és nagyobb újratölthető palackok is rendelkezésünkre állnak. Az ADA Advanced System-hez tartozó Tropical Forest palack az eldobható palackok közé tartozik. Annak ellenére, hogy a 100 mililiteres palack kicsinek tűnik, három-négy hét alatt fogy ki teljesen az ADA Glass Counterrel mért egy buborék per másodperces, napi 8-10 órás adagolás mellett, amely egy 60 cm hosszú akvárium CO2 szükségletét biztosítja. Ennek következtében ezek a patronok még megfelelőbbek egy 60 cm hosszúságúnál kisebb akvárium számára. Az ADA Tower/20 sokkal alkalmasabb egy 90 cm-es, vagy annál hosszabb akvárium ellátására. A Tower/20 2 liter űrtartalmú (azaz 20 eldobható patronnak megfelelő), így alkalmasabb nagyobb akváriumokba, amelyek több CO2-ot igényelnek. Természetesen használhatjuk 60 cm hosszú akváriumokhoz is, így hosszú ideig nem kell törődnünk a CO2 patronok cserélgetésével, emellett környezet kímélőbb is. Annak ellenére, hogy nagyobb rendszerekhez való nyomáscsökkentőre lesz hozzá szükség, megéri elgondolkozni rajta.

A diffúzor kiválasztása

A nagyobb és a kisebb akváriumokhoz való szén-dioxid rendszerek között a legnagyobb különbség a diffúzor méretében van, amely a vízbe oldja a CO2-ot. A diffúzorok méretét a diffúzorban lévő kerámia porlasztókorong átmérőjének segítségével határozzuk meg. A Pollen Glass és a Pollen Glass TYPE-2 a 60 cm hosszú, vagy annál kisebb méretű akváriumokhoz lettek készítve, míg a Pollen Glass Large 20 és 30, a Pollen Glass Beetle 30, 40 és 50 már a nagyobb akváriumokhoz valók. Ahogy a porlasztókorong mérete nő, úgy nő az akvárium mérete is, amelyet a diffúzor el tud látni CO2-vel. Például, egy 30 mm átmérőjű porlasztó korong megfelelő egy 90 cm hosszú akváriumhoz, egy 40 mm átmérőjű egy 120 cm-es akváriumhoz, az 50 mm-es pedig egy 180 cm hosszú akváriumot tud ellátni megfelelő mennyiségű CO2-vel. Ha a porlasztókorong átmérője megegyezik, nyugodtan válogathatunk a Pollen Glass Large, vagy a Pollen Glass Beetle kategóriák diffúzorai között az elhelyezés és a kinézet alapján. Bár a New Pollen Glass típusú diffúzorok porlasztó korongjai ugyanolyan méretűek, mint a normál Pollen Glass diffuzoré, sokkal mutatósabbnak látszik a hozzá tartozó glass joint-tal (a diffúzorhoz jár alapból) és kisebb szívókelyhével. Választhatjuk még például a Pollen Glass Large 30-t, vagy a Pollen Glass Beetle-t a kialakítása alapján, hiszen mindkettő 30 mm-es porlasztó koronggal rendelkezik.

A Drop Checker működéseA Drop Checker előkészítése

A CO2 befecskendezésének mennyiségét ellenőrizhetjük a CO2 buborékok megszámlálásával az ADA Glass Counter segítségével (nagyobb akvárium esetén ADA Beetle Counter segítségével) és szabályozhatjuk a nyomáscsökkentő segítségével. A befecskendezendő mennyiség a vízinövények típusán és sűrűségén múlik. A Drop Checker nagy segítségünkre lehet a vízben lévő CO2 szintjének megállapításában. Az akvárium vízének pH értéke a befecskendezett CO2 és a fotoszintézis során felvett CO2 mennyiségével változik. Ha nagy mennyiségű CO2-ot oldunk a vízbe, a pH érték savasabb lesz. Ha kevesebb a CO2, akkor pedig a pH érték lúgosabb lesz. A Drop Checker egy olyan berendezés, amely az akvárium vízében lévő CO2 koncentrációt ennek a szabálynak a felhasználásával állapítja meg. A Drop Checker-t az akvárium belsejébe helyezzük, kevés akváriumvízzel és pH indikátor folyadékkal töltve. A CO2 befecskendezés mennyisége akkor megfelelő a reggeli villanykapcsolásnál, ha kék színű (lúgos) a Drop Checkerben lévő folyadék, és zöld (enyhén savas) a villanykapcsolás után körülbelül 5 órával, amikor a növények a legerőteljesebben fotoszintetizálnak. Ha a folyadék színe kék marad, akkor túl kevés a vízben lévő szén-dioxid. Ha inkább sárgásnak tűnik, mint zöldnek, akkor túl sok. Az akváriumot érdemes éjszaka a villany leoltása után levegőztetni, hogy elkerüljük a halak hypoxiáját.

A Drop Checker egy olyan berendezés, amely a víz CO2 koncentrációját jelzi. Azt a jellemvonást használja ki, hogy az akvárium pH-ja egyensúlyban van a drop checkerben lévő vízzel, melyhez pH indikátor folyadékot adtunk. Amikor a CO2 beoldódik a vízbe, a víz pH értéke savassá válik (a folyadék színe sárgától zöldig változhat). Amikor a CO2 elfogy a vízből, a pH érték lúgossá válik (a folyadék színe kékké változik).

A diffúzor karbantartása

A Pollen Glass a CO2 vízbe való befecskendezésére szolgál. A fehér színű diffúziós korong egy speciális kerámiából készül, nagyon finom pórusokkal, melyek a CO2-ot apró buborék formájában eresztik a vízbe. Ezek az apró buborékok a vízáramlatban való keringés során, illetve a víz felszínén keresztül el fognak tűnni. Mivel a Pollen Glass folyamatosan víz alá van merítve, algák fognak megjelenni a felszínén, és előbb, vagy utóbb elcsúfítják, mint bármelyik más üveg, kő vagy más berendezési tárgy felszínét. Azonban a Pollen Glass esetében nem az elcsúfulás a legnagyobb probléma, melyet az algák okoznak, mivel el is tömíthetik a diffúziós korongot, így a buborékok mérete megnő, a CO2 beoldásának hatékonysága pedig csökken. A Pollen Glass egyik legjobb tulajdonsága, hogy teljes mértékben üvegből készül. Az üveg ellenáll a különböző savaknak és lúgoknak, nem deformálódik az idő múlása során. Így a Pollen Glass felületén megjelenő algákat könnyű szerrel eltávolíthatjuk, ha a diffúzort a lúgos ADA Superge oldatban áztatjuk, amelyet erre a célra fejlesztettek. Így a Pollen Glass állapotát korlátlanul visszaállíthatjuk. A Pollen Glass-t javasolt hetente, vagy minden második héten kitisztítani, hogy a CO2 beoldás mindig megfelelő legyen.

Forrás: Takashi Amano - AquaJournal.net