CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Seachem Matrix - Biológiai szűrőanyag - 2 liter

11 990 Ft
5 995 Ft / 1 l
Készleten
Cikkszám
118-55

Használati útmutató:

Tegyünk mindent 200 liter vízhez 500ml Matrix™ szűrőanyagot. A szűrőanyagot bármilyen szűrőben elhelyezhetjük, de külső szűrőben a leghatékonyabb. A Seachem Matrix™ szűrőanyag elég nagy szemcseméretű így nem kell hálóba tenni.

Szűrőanyag felületek összehasonlítás:

Seachem Matrix, Eheim Substrat Pro, és JBL MicroMec három konkurens termék. Az Eheim (Substrat Pro) és a JBL (MicroMec) szűrőanyagot is (melyek szinterelt üveg szűrőközegek) nagyobb szűrőfelülettel reklámoznak, mint a Seachem Matrix-ot. Biológiai szűrőanyagoknál nagyon fontos a felület nagysága, amit általában grammonként adnak meg, vagy a szűrőanyag méretéhez definiálják. Minél nagyobb ez a felület, annál több baktérium tud megtelepedni rajtuk, így a méret fontos tényező. Van egy másik tényező azonban és ez a szűrőanyagon található pórusok mérete. Általában ha ez a pórus méret nagy kisebb hasznos területünk van ez pedig nem jó. Ez általában 10 mikront jelent átmérőben. De a másik irányba elindulva is lehetnek problémák, ha a pórusok túl kicsik. Ugyan a felületünk tökéletes lesz, nem funkcionál majd megfelelően, mint biológiai szűrőközeg. Ez a fizikai korlát túlságosan kis helyet biztosít a baktériumok növekedésének és csökkenti az áramlást. Az áramlás pedig fontos tápanyagokat juttat a baktériumok számára és segít eltávolítani a káros anyagokat. Ugyanakkor a kis pórusok hasznos szerepet játszanak fizikai és kémiai folyamatokban. BET felületmérő azt mutatta ki, hogy a Seachem Matrix™ közel 10x annyi szűrőfelületet biztosít mint az Eheim Substrat Pro szűrőanyag és több mint 20x annyit mint a JBL MicroMec. A valóságban mindkét szűrőanyag pórus felülete megfelelő szűrőterületet biztosít és biológiai szűrésre alkalmas. A Matrix a szűrőanyagban lévő különböző pórusok miatt fizikai és kémiai folyamatokat is végez így ez az érték a valóságban alacsonyabb. A különböző pórusméretek miatt a Matrix 4-4.5x annyi biológiai szűrésre alkalmas felületet tartalmaz mint a Substrat Pro és 8-9x annyit mint a MicroMec.

Szűrő teljesítményére vonatkozó hatása:

A szerkezeti vizsgálaton kívül érdemes megjegyezni, hogy a szűrőanyag a hasonló szerkezeti adottságokkal rendelkező szűrőanyagokhoz képest is egy hatalmas előnnyel bír. Ez a szűrőanyag fizikai mérete. Jelenleg a biológiai szűrőanyagok közül a Seachem Matrix rendelkezik a legnagyobb fizikai mérettel, ami abból a szempontból érdekes, hogy a szűrő teljesítményét minimális szinten érinti például a kisebb szemcseméretű szűrőanyagokkal szemben, ahol érezhetően nagyságrendekkel többet veszít a szűrő a valós teljesítményből. Ez később a szennyeződés és a tömörödés hatására még inkább látványos lesz.

A szűrőanyag egyéb jellemzői:

  • A Matrix™ egy semleges anyag, ami nem bomlik el, nem kopik. Nem kell cserélni. Időnként akvárium vizében át kell mosni és máris újra használható.
  • A szűrőanyag minden külső és wet-dry szűrővel használható.
  • A szűrőanyag szemcsemérete miatt nem szükséges zsákba tenni.
  • A szűrőanyag semlegesen hat a vízre, nem befolyásolja negatívan a víz pH értékét, ezért pH szintre érzékenyebb környezetben is jól használható.


Termék információ a gyártó oldalán:

Bővebb információ a termékkel kapcsolatban a gyártó oldalán

Minden szűrőnek alapvetően három szerepe van. Fontossági sorrendben:

Nitrifikáció
Ez a legfontosabb! Az akváriumban keletkező mérgező és algásodást okozó ammóniát le kell bontani. Minél gyorsabban. A szűrőben tenyésző milliárdnyi baktérium nitritté, majd nitráttá alakítja az ammóniát.

Vízforgatás
A tápanyagoknak (növénytáp és CO2) el kell jutnia a növényekhez. A szilárd bomlástermékeket lebegésben kell tartani. Fontos a jó teljesítmény.

Víztisztítás
A szilárd bomlástermékeket fizikailag el kell távolítani az akváriumból és a szűrőben le kell bontani, illetve takarításkor el kell távolítani.

Ahhoz, hogy egy szűrő mindhárom szerepét maradéktalanul ellássa, több szempontnak kell megfelelnie. Megfelelő méretű vödörrel kell rendelkeznie ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű szűrőanyagot legyen képes tárolni. A benne lévő szűrőanyagnak megfelelő minőségűnek és fajtájúnak kell lennie. A szűrőben elhelyezett pumpának megfelelő teljesítménnyel kell rendelkeznie. A szűrőnek könnyen tisztíthatónak kell lennie, hogy a körülményes folyamat ne tántorítsa el az akvaristát a rendszeres karbantartástól. A szűrőnek ráadásul megbízhatónak is kell lennie, senki nem szeretné a nappaliját vagy irodáját eláztatni egy megrepedt csap vagy illesztés miatt.

Bővebben a szűrő választási tájékoztató oldalunkon.

További információ
NévSeachem Matrix - Biológiai szűrőanyag - 2 liter
Cikkszám118-55
EAN5993250006081
Súly (kg)2.300000
GyártóSeachem
Szűrőanyag típusaBiológiai
Szállítás akár 24 órán belül
Vagy vedd át személyesen boltunkban
Seachem Purigen - Kémiai szűrőanyag - 500 ml Előző Seachem Purigen - Kémiai szűrőanyag - 500 ml
Ugrás fel