The wishlist name can't be left blank

Az RO készülék használata - lágyvíz készítés

Mire való az RO készülék?

A trópusi természetes vizek keménysége általánosságban GH 4-5 (összkeménység). Magyarországon - a mészköves (karsztos) talaj miatt - a kemény víz a jellemző (GH 15-25).

A hazai vizeinket a trópusi vizekhez hasonlatossá alakíthatjuk a vízlágyító készülékekkel. Az RO rövidítés az angol nyelvű Reverse Osmosis kifejezésből ered, ami fordított ozmózist jelent. A készülék a hálózati víz nyomásával működik, a fő alkotóelemén, a membránon csak a tiszta H2O molekula, vagyis a tiszta, lágyított víz jut át, ennek a kivezető csövén érkező értékes vizet használjuk fel. A készülék másik kimeneti csövén az úgynevezett "rossz víz" folyik el - ez a keménységet okozó sókat tartalmazza és ezt a csövet a lefolyóba kell helyezni.

Mielőtt a víz a RO membránhoz érkezne az előszűrők kivonják a csapvízben található klórt, nehézfémeket és az egyéb mechanikai szennyeződéseket.

Milyen típusú RO készülékek vannak?


Az RO készülékeket alapvetően a vízhozamuk (hatékonyságuk) szerint kategorizálhatók. Általánosságban elmondható, hogy az olcsóbb készülékeknek kisebb a vízhozama és rosszabb a hatékonysága. Ez azt jelenti, hogy óránként kevesebb lágy vizet termelnek, miközben több rossz vizet engednek át magukon. Ez az arány általában 1:4 szokott lenni (1 egység tisztított víz és 4 egység rossz víz). Az RO készülék neve általában tartalmazza a gallonban vagy literben mért napi (!) hozamot. Egyes drágább készülékeken akár 3-4 membránt is láthatunk a készüléken, ez az arány javulását eredményezi és a napi tisztított víz mennyiségét is növelni fogja, cserébe számolnunk kell a drágább termékárral.

Tapasztalataink szerint akvarisztikai célra már az egy membrános készülékek is tökéletesen elegendőek. Egy 60 literes akváriumhoz például a Dennerle Osmose Compact 130 - azaz napi 130 literes teljesítményű készüléke is elengedő, hiszen hetente elég egyszer kb. 30-40 litert megtermelni vele.

A legnagyobb hozam ideális hőmérséklete 25 Celsius fok és 4.1 bar víznyomás, ami - mint tudjuk - nem igazán életszerű, hiszen a hideg csapvíz (általában erre kötjük rá a készüléket) hőmérséklete maximum 15 fok és a víz nyomása csak ritkán haladja meg a 2-3 bar értéket. Amennyiben a hálózati víz nyomása alacsony, alkalmazhatunk nyomásfokozó pumpát, így a hozam növelhető.

A hőmérséklet okozta hozamkülönbségekre jó példa, hogy a Dennerle Osmose Compact 130 készülék 8 fokos bemenő víz esetén 55 liter / nap teljesítményre csökken, míg 18 fokon 126 litert termel naponta.

Mik az RO készülék fontosabb alkotóelemei?

1. Csaptelep csatlakozó. A készüléket általában 3/4" külső menetes (!) csaptelepekre lehet rákötni, ilyen csaptelep a legtöbb esetben fellelhető egy háztartásban. Amennyiben nem rendelkezünk 3/4" külső menetes csapteleppel, vagy nem a csapra hanem pl. egy mosógép, zuhany vagy egyéb vízcsőre szeretnénk kötni, akkor érdemes egy vízszerelvény boltban megvásárolni a megfelelő átalakító idomokat (pl. a csaptelepbe bemenő vizet elosztó T-idomokat, stb.)

2. A csaptelep menetes csatlakozója után a bemenő víz (csapvíz) csöve található, ez csatlakozik az első előszűrőhöz. A Dennerle szűrőknél például az előszűrő házakra festett fehér nyilak mutatják a víz folyásának az irányát, innen fogjuk látni, hogy melyik csövet csatlakoztassuk a vezetékes vízre, a csövön átfolyó víz az aktívszenes előszűrőbe folyik.

3. Első lépésben általában az aktívszenes előszűrőn keresztül folyik át a víz, ez megtisztítja a különböző kémiai szennyeződésektől (klór, nehézfémek). Az előszűrőket az RO membrán védelme érdekében érdemes évente cserélni. Ha erősen klóros a víz, akkor azonban érdemes félévente cserélni a membránt, mivel a klór megkötésének kapacitása véges.

4. Ezt követően a víz a második előszűrőbe, az úgynevezett finomszűrőbe (5 vagy 10 mikronos előszűrőbe) áramlik, ez megtiszítja a szabad szemmel nem látható mechanikai szennyeződésektől. Ezt az előszűrőt is az aktívszenes előszűrőhöz hasonlóan évente / félévente érdemes cserélni.

5. Az így megtisztított víz kerül be a membránházba. Az RO membrán élettartama 3-8 év, abban az esetben, ha az előszűrők hatékonyan megtisztítják a hozzá érkező vizet. Az elhanyagolt előszűrők drasztikusan csökkentik a membrán élettartamát. A membrán nem száradhat ki, amennyiben huzamosabb ideig (több hónapig) nem használjuk a készüléket, a Dennerle csomagban is megtalálható dugókkal zárjuk el a ki- és bemenő csöveket, hogy a membránt megóvjuk a kiszáradástól. Figyelem! Üzembehelyezéskor és membrán-cserekor ne fogjuk meg kézzel a membránt (az oldalát sem)!

6. A membránon két cső-leágazás található, az egyik a hasznos (tisztított, lágy) vizet szállítja, ezt fogjuk majd az akváriumban felhasználni.

7. A másik ág a rossz vizet szállítja, ez a 7A jelzésnél jön ki a membránházból és a 7B jelzésnél folytatódik a cső, ezt kell majd a lefolyóba kötni.

8. A rossz víz csövezésén általában egy fojtószelep található (kis fehér henger). A fojtószelep funkciója, hogy a rossz víz átfolyási sebességét csökkentse, ezzel is megnövelve a lágyított víz hozamát.

9. A rossz víz ágán a nagyobb RO készülékeken (pl. a Dennerle 190 liter/nap készüléken) egy a fojtószeleppel párhuzamosan (bypass) egy kisebb csap is található, a csap megnyitásával a rendszer átöblíthető. Ilyenkor a rossz víz ágán erősen folyik ki a víz. Üzemszerű működéskor a csap teljesen zárva kell legyen.

A készülék első üzembehelyezése


A membránon található két tartóklipsz segítségével akár a falra is felszerelhetjük a készüléket, de fektetve is használhatjuk azt. Győződjünk meg arról, hogy csak olyan térben üzemeltetjük a készüléket, ahol egy esetleges szivárgás nem okoz gondot (fürdőszoba, mosogató, mosdó, stb.).

Csatlakoztassuk a csapra a készüléket az adapter segítségével. Ellenőrizzük, hogy a gumitömítés a helyén van-e.

A kimenő víz mindkét ágát helyezzük a lefolyóba (pl. mosdókagylóba). Óvatosan nyissuk ki a vizet és ellenőrizzük, hogy nem ereszt-e valamelyik csőcsatlakozás. Amennyiben szivárgást észlelünk, óvatosan húzzuk meg a csatlakozó menetét vagy toljuk be a csövet a gyorscsatlakozóba.

Nyissuk ki a csapot teljesen, és két órán keresztül folyassuk a vizet. Ezalatt az idő alatt a készüléket átmossuk - a termelt ozmó-vizet ne használjuk fel! Utána, ha rendelkezünk öblítő csappal, akkor nyissuk meg a készülék öblítő csapját is és mossuk további 15 percig a rendszert. Eztán a készülék készen áll a tökéletes lágy víz készítésére.

Milyen vizet állít elő az RO készülék és hogyan használható?


A jó minőségű RO készülékek a hálózati vízből 95%-os vagy még jobb hatékonysággal kiszűrik a vízkeménységet okozó ásványi sókat (Ca, Mg, Na, stb. sói), nehézfémeket, nitrátot, foszfátot és klórt és egyéb kémiai, mechanikai szennyeződéseket. Az elkészült ozmózis-víz nagyon lágy és gyakorlatilag minden szennyeződéstől mentes. Az elkészült lágy víz minőségét GH (összkeménység) vagy KH (karbonát vagy változó keménység) csepptesztekkel, csíktesztekkel vagy vezetőképesség (TDS) mérő készülékekkel mérhetjük.

Az így elkészült lágy víz akvarisztikai felhasználásra még nem megfelelő, ezért különböző vízkezelőkkel a halaink és növényeink igényeinek megfelelő vízparaméterekre állíthatjuk be azt. Általánosságban elmondható, hogy egy növényes akvárium ideális vízkeménysége 5-6 GH (a TDS mérők 100-140 ppm értéket kell mutassanak). Ezt az értéket GH növelő (GH plus) készítményekkel tudjuk beállítani pillanatok alatt.

További értékek: diszkoszhalaknak 3-5 GH (1-3 KH), trópusi-növényes akvárium 4-7 GH (2-4 KH), Malawi tavi sügéreknek 3-6 GH (5-8 KH), Tanganyika tavi sügérek 8-12 GH (16-18 KH).

A tengeri akvarisztikában a víz visszasózására jó minőségű tengeri sókat használjunk.

Lágy víznek nevezzük a GH 7 alatti vizeket. Közepes keménységű víznek a GH 7-14 közöttieket, kemény víznek a GH 14-21 közöttieket, nagyon kemény víznek pedig a GH 21 fölötti vizet nevezzük.

Hogyan tartsuk karban a vízlágyító készüléket?

Az RO készülékek általában karbantartás-mentesen üzemeltethetőek. A membrán hosszú élettartamának megőrzése érdekében azonban gyakran le kell öblítenünk azt - az öblítőszelep (A) segítségével. Amennyiben a megvásárolt rendszerünk nem tartalmaz öblítőcsapot, zárjuk el a hálózati vizet, csavarjuk le a fojtószelep sapkáját (B) és húzzuk ki a kis fehér dugószerű hengert (C) a csőből (így nem fogja a nyomás kinyomni és nem veszítjük el), majd engedjük meg a hálózati vizet. Az öblítés ideje a hálózati víz keménységétől függ.

Amennyiben a hálózati víz lágy (GH 7 alatt), az öblítés ideje 3 hetente 15 perc. Közepes víz (GH 7-14) esetén 2 hetente 15 perc, kemény víz esetén (GH 14-21) hetente 15 perc, nagyon kemény víz esetén (GH 21 felett) 5-10 perc minden használat után az öblítési idő. Ha a membránt nem öblítjük gyakran, akkor nyálkás réteg képződik a felülétén ami a teljesítmény csökkenését vagy a membrán elhasználódását okozhatja.

Mikor cseréljünk membránt? A membránok cseréjére 3-8 év elmúltával lesz szükségünk - használattól függően. Akkor kell cserélnünk, ha a lágy víz minősége romlik vagy az RO készülékünk teljesítménye csökken. Figyelem! Üzembehelyezéskor és membrán-cserekor ne fogjuk meg kézzel a membránt (az oldalát sem)!

A víz minőségét úgy állapíthatjuk meg, hogy megmérjük a csapvíz és termelt lágyvíz GH vagy TDS értékeit. Amennyiben a tisztított vizünk értékei a csapvíz értékeinek több, mint 25%-át mutatják - a membrán elhasználódott (példa: 20-as GH érték esetén 5-ös GH fölötti értékeknél vagy 200 TDS értékű csapvíznél 50 TDS érték fölött a membránt cserélnünk kell). A teljesítmény csökkenését úgy állapíthatjuk meg, hogy az első üzembehelyezést után mért eredményeket felírjuk és a későbbi ellenőrzés során a hozam nem mehet az eredeti hozam 70%-a alá.

A membrán eltávolítása. A membránház menetes kupakját csak célszerszámmal lehet eltávolítani. A kör alakú - általában műanyag kulcsot a készülék dobozában találjuk. Ennek segítésével a kupak könnyedén eltávolítható és a membránházban található membrán kicserélhető. Figyeljünk arra, hogy a még használni kívánt membrán soha ne száradjon ki (ezért is érkezik vákuumfóliába csomagolva) és fizikai sérülés ne érje azt. Az új membránt - anélkül, hogy kézzel hozzáérnénk - helyezzük be figyelmesen a membránházba (a gumitömítéses végével fölül) és csavarjuk vissza a kulccsal a kupakot, figyelve arra, hogy szivárgásmentes legyen!

Az új membránt mindig minimum 2 órán keresztül járassuk, az így termelt lágy vizet pedig ne használjuk fel. Ezt követően öblítsük 15 percen keresztül a rendszert a fent említett módok valamelyikén (a csap nyitásával vagy a fojtószelep leszerelésével).

Egyes készülékek esetén az előszűrők patronos megoldásúak, ebben az esetben a rögzítő csavarok leoldásával és a csövek kihúzásával lehet kicserélni ezeket. Figyeljünk a patronon feltűntetett vízfolyás-irányra! Más készülékeknél a membránhoz hasonlóan az előszűrő patronok is műanyag házban találhatóak, ezeknél a ház kupakjának (sapkájának) kitekerésével tudjuk kicserélni az aktívszenes vagy finom-szűrőket.

Egyes készülékeknél javasolják, hogy az aktívszenes betét cseréjét követően távolítsuk el a vízlágyító membránt és öblítsük át a rendszert így 30 percen keresztül. Ezzel elkerülhetjük az aktívszén por membránra rakódását.

Mi a teendő a felmerülő problémák esetén?


Ha szivárgást észlelünk, akkor keressük meg a szivárgás helyét, zárjuk el a csapvizet, és óvatosan húzzuk meg a menetes csatlakozást a megfelelő szerszámmal vagy kézzel rögzítsük újra a gyorscsatlakozókat. Figyeljünk arra, hogy meneteket soha ne "tépjük meg", ne szorítsuk túl azokat, mert ezzel is szivárgást okozhatunk. Nyomás alatt soha ne lazítsuk ki a csatlakozásokat. A membránház kupakjában egy gumitömítés található, szükség esetén ezt is cserélni kell. Elképzelhető, hogy a gumitömítések problémáit egy vazelines kenés is megoldja...

Hibajelenségek


1. Kevés ozmó-víz és kevés rossz víz esetén a finomszűrő eltömődött, a csövek valamelyike megtört vagy a hálózati víznyomás lecsökkent. Cseréljük az előszűrőt, vagy ellenőrizzük a csövezést, vagy ellenőrizzük a hálózati víznyomást (legalább 3 bar). Gyengébb víznyomás esetén használjunk nyomásfokozó pumpát.

2. Kevés lágyvíz de sok elfolyó rossz víz. A membrán elhasználódott, az öblítő csap nyitva maradt, vagy a csapvíz túl hideg. Öblítsük a membránt 15 percig, vagy zárjuk el az öblítő csapot, vagy kössük kevert vízcsapra (hideg-meleg) a rendszert. Ha üzembehelyezéskor vagy membráncserekor kézzel hozzáértünk a membránhoz akkor előfordulhat, hogy eltömítődött, és ezért csökken a készülék teljesítménye!

3. Sok lágyvíz, de kevés rossz víz. A fojtószelep eldugult, vagy a rossz víz csövezése megtört/eldugult. Megoldás: csere.

Összefoglaló


Az RO készülékek használata rendkívül egyszerű, ha betartjuk az alapvető szabályokat. A legtöbb akvarista gond nélkül beköti és használja éveken keresztül a készüléket. Akik mégis úgy érzik, hogy szakemberre bíznák a bekötését, azok számára egy jó vízszerelő pillanatok alatt beszereli a készüléket. A vízlágyító berendezések nem foglalnak el sok helyet, a legtöbbször egy konyhaszekrény aljában is elhelyezhetők pl. a konyhai csap alatt - itt ugyanis a vízbekötés könnyen megoldható.

A Dennerle német kollégái remek bemutató filmet készítettek a készülék működéséről. Alább ez is megtekinthető - sajnos csak német nyelven, de a képek magukért beszélnek.