The wishlist name can't be left blank

Növényválasztási tájékoztató

 

Miután megismertük a növényes akvárium négy alapelemét, a hatékony szűrés, a szén-dioxid beoldás, az erős megvilágítás és az agyagos talaj használatának fontosságát, és tudjuk hogyan fogjuk tápozni az akváriumunkat elérkeztünk a növényválasztás kérdéséhez. Több mint háromszáz növény közül válogathatunk.

A növényválasztás első szempontja a szén-dioxid befecskendezés. Ha rendelkezünk CO2 rendszerrel, akkor több mint háromszáz növény közül választhatunk. Ha nem rendelkezünk CO2 befecskendezéssel, akkor sem kell elkeseredni - szép növényes akváriumot készíthetünk, de kötnünk kell majd néhány kompromisszumot.

növényves akvárium

 

 

A szén-dioxid befecskendezés nélküli (low-tech) akváriumok alapjai
A FÉNYERŐ CSÖKKENTÉSE

Gyengébb megvilágítás

A növények szén-igényét a világítás erejének csökkentésével, és nem a 8 órás időtartam csökkentésével tudjuk befolyásolni. A nagynyomású CO2 rendszer beszerzéséig a lámpa magasabbra emelésével vagy az egyik fénycső kikapcsolásával csökkenthetjük a fényerőt.

növény
NÖVÉNYVÁLASZTÁS

Alacsonyabb igényű növények

A nagynyomású CO2 nélküli körülményekhez csupán néhány fajta növény tud alkalmazkodni, de ezek esetében is kötnünk kell majd néhány kompromisszumot. A buja növekedés és a növénysűrűség például nem lesz olyan élénk és hatásos mint CO2 befecskendezés mellett.

CO2
CO2 PÓTLÁS

Folyékony szén-forrás adagolása

A CO2 pótlásaként folyékony szén-forrást kell naponta adagolnunk a hagyományos növénytápok mellé - a Carbo tápok hosszabb-rövidebb idő alatt elbomlanak - gyártótól függően. Ne feledjük, még az alacsony igényű növényeinknek is szüksége van CO2 pótlásra.

 

A növényeket elhelyezkedés szerint is rangsorolhatjuk. A különböző kategóriák nem azt jelentik, hogy minden fajta növényt kötelező lenne használnunk az akváriumban. Az Iwagumi (köves) akváriumok egy részében például csak előtéri (és néha középtéri) növényeket használnak az alkotók. Nano akváriumok esetében pedig háttérnövényeket csak ritkán használnak, mivel a kisebb méret miatt ezekben a középtéri növények is nyugodtan használhatóak háttérnövényként. Vannak továbbá olyan akváriumok is, ahol szinte kizárólagosan fára és kőre kötözhető növényeket használnak - ezekben az esetekben is ajánlatos azonban legalább az akvárium egy részében agyagos talajt használni a dekorációs kavicsok vagy homok mellett, hogy a rendszer biológiai szűrésének segítsünk.

 

növényves akvárium
A növények elhelyezkedés szerinti kiválogatása
1

Előtéri növények

Az akvárium előlapjától indulva az előteret foglalják el, de akár a teljes akvárium domborzatát is beboríthatjuk ezekkel. Erős fény hatására nem nőnek magasabbra 2-3 cm-nél. Gyengébb fény hatására a fény fele igyekezve megnyurgulnak. A képen sorrendben az Eleocharis parvula, Micranthemum Monte Carlo, Hemianthus callitrichoides Cuba, Marsilea, Hydrocotyle tripartita és Glossostigma elatinoides növények láthatóak.


előtéri növények

2

Középtéri növények

Az előtér és háttér között helyezkednek el, finom átmenetet képezve a kettő között. A középtér hiánya a fokozatosság elvesztését eredményezi, ami általában nem mutat jól. A kövek/fák tövében elhelyezett növények ugyanezt a célt szolgálják. Legfeljebb 15 cm-re nőnek. A képen sorrendben a Staurogyne repens, Cryptocoryne wendtii green, Rotala indica, Ammania praetermissa, Alternanthera reineckii, Eleocharis acicularis látható.


középtéri növények

3

Háttérnövények

A háttérnövények legnagyobb csoportja a "stem növények", ezeknek a levelei egyetlen száron találhatóak és általában gyors növésűek. A háttérnövény-választásnál vegyük figyelembe, hogy a stem növények gyorsan nőnek, tehát gyakori nyírásra van szükségük! A képen sorrendben a Rotala rotundifolia, Rotala sp. green, Pogostemon stellatus, Egeria densa, Ludwigia repens, Myriophyllum Matogrossense látható.


háttérnövények

4

Fára és kőre kötözhető növények

Általában előtéri vagy középtéri növények lehetnek, Riccia kötözővel vagy vízipáfrány kötözővel erősíthetők fel a dekorációra. A mohafélék, az Anubias fajok, a Bucephalandra és a páfrányok tartoznak ebbe a kategóriába. Ezeket a növényeket nem szabad a talajba ültetni. A képen az Anubias Nana, Taxiphyllum barbieri, Riccardia, Microsorum, Bolbitis heudelotii, Hygrophila pinnatifida látható.


Fára és kőre kötözhető növények

5

Úszónövények

Az akváriumi vízinövények kisebb csoportja a felszínen úszó növényeké. Figyeljünk, hogy ne szaporodjanak túl, mert elvehetik a többi növény elől a fényt. A hosszabb gyökereket érdemes a növény kivételével időről-időre levágni. A képen a Limnobium laevigatum, Salvinia natans, Riccia fluitans és Phyllanthus Fluitans látható.


úszónövények

 

Gyors és egyszerű növényválasztási mintapélda kezdőknek

A következőkben azok számára gyűjtöttünk össze egy gyors ajánlást, akik a fentiek után is nehezen döntenek abban, hogy a CO2 nélküli akváriumukba milyen növényt válasszanak. Számoljunk úgy, hogy 1 cserép vagy 1 tégely növény hozzávetőlegesen 1 tenyérnyi helyre elegendő. Egy 60 cm széles akvárium előterébe tehát hozzávetőlegesen 3-6 növényt vásároljunk, majd szedjük szét apró tövekre és úgy ültessünk. Egy doboz moha hozzávetőlegesen 5-10 cm faág beborítására elegendő, vagy 5-8 érme nagyságú kőre kötözhetjük fel. Az összes alább felsorolt növény megtalálható ezen az oldalon. Egyik növény sem feltétlenül igényel CO2 befecskendezést (bár jó ha van).

 

 

Amennyiben a növényválasztással kapcsolatban további segítségre lenne szüksége, a Green Aqua elérhetőségein szívesen segítünk. Hívjon minket.