INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

For international orders please click here

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Növénytápozás

A növényeknek a vízben természetes módon bekerülő tápanyagokon kívül további tápokra is szüksége van. Nem elegendő a csapvízben található anyagok és a halak által "megtermelt" tápanyagok együttese az egészséges növényzetnek. Ahhoz, hogy szép növényeink legyenek napi vagy heti rendszerességgel növénytápokat kell adagolnunk az akvárium vizébe. Az, hogy melyiket választjuk, az akváriumunk típusától függ. Általában a CO2 befecskendezéssel rendelkező akváriumokban napi (vagy kétnapi) tápozást használnak, a low-tech (azaz CO2 befecskendezés nélküli) akváriumokban pedig heti tápozást.

A növénytápozásnál a Green Aqua szerint a legfontosabb tényező, hogy soha ne vásároljunk olyan tápot, amelyről a gyártó nem írja le pontosan, hogy mit tartalmaz. Mivel a növénytápokat viszonylag könnyű felhigítani, ezért a látszólag alacsony ár megtévesztő lehet, legtöbbször egy rendkívül híg oldatot kapunk a pénzünkért. Ez sokszor még a jobb gyártók esetében is így van - ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy ezek a tápok kezdők számára nem használhatóak, sőt. Legtöbbször éppen azért szoktuk ezeket javasolni, mert az adagolásuk egyszerű, nem kíván sok figyelmet, és a vízcserék esetleges elmaradása esetén nem gyűlik fel a növénytápok szintje toxikus mértékre.

Fontos tudni azonban, hogy hosszú távon a növényes akvaristák szinte kivétel nélkül átállnak egy olyan tápozási módszerre, amely többféle növénytáp adagolását jelenti majd.

Milyen típusú növénytápok léteznek?

Kétféle növénytáp-csoport létezik. Az egyik a Macro tápanyagok, a másik a Micro tápanyagok csoportja. A Micro tápanyagokat a Sechem gyártó például további két részre bontja, háromféle csoportban gondolkodnak - Macro, Micro és nyomelemek csoportjában. Az egyszerűség kedvéért mi maradjunk a jól bevált kettős csoportosításnál. A kezdő akvaristákat ez a csoportosítás nem feltétlenül szokta érdekelni, számukra minden-az-egyben típusú jó minőségű tápokat is ajánlunk. 

Mik azok a Macro tápanyagok?

A macro tápanyagok - ahogy a nevükből is kiderül - a koncentrált víz alapú tápoldatban arányában nagyobb mennyiségű beoldott tápot tartalmaznak. Három macro tápanyag van: a nitrogén (N), a foszfor (P) és a kálium (K). A kémiai részletekbe nem kívánunk itt belemenni, a haladóknak szóló oldalunkon további részleteket is teszünk majd közzé ezzel kapcsolatban. Fontos tudni, hogy a magyarországi csapvízben található és halak által megtermelt nitrát és foszfát az egészséges növény-növekedés szempontjából nem elegendő mennyiségű. Kálum pedig egyáltalán nincs - vagy csak elhanyagolható mértékben van jelen - a rendszerben, ezért mindenképpen macro tápanyagok hiányával kapcsolatos tüneteket fogunk tapasztalni, ha nem tápozunk.

Mik azok a Micro tápanyagok?

A micro tápanyagokból kevés van a tápoldatban - innen az elnevezés is. Ezek jellemzően fémek, köztük a legfontosabb talán a vas (Fe), de egyéb olyan fémeket is találunk ezekben mint pl. a réz, cink, molibdén, stb. Ezekre a nyomelemekre a növényeknek rendkívül nagy szükségük van.

Nem elég egyféle folyadékot tápoznom?


Elég lehet, vannak gyártók akik megoldották a macro és micro tápanyagok egyetlen folyadékba történő összekeverését, tapasztalataink szerint pontosan ezek a tápok azok, amelyeket a kezdő akvaristák szívesen használnak. Ilyenek például a Dennerle Plant Elixir, a Seachem Flourish vagy az Easy Life Profito növénytápok. Hosszú távon - de akár kezdetben is - a legköltséghatékonyabb és profik által is használt megoldás a Green Aqua Macro és Micro tápok használata, ezeket a CO2 "tápozást" is kínáló termékkel kínáljuk csomagban. Az igazi művészek pedig ADA tápokat fognak használni.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

A növénytápozással az ADA Növénysuli a Tápanyagpótlás, növénytápok használata című része is foglalkozik. A japán csapat által összeállított anyag megismétel néhány fentiekben leírt tudnivalót, de további hasznos információkkal is szolgál.


 


Ugrás fel