The wishlist name can't be left blank

Növényes akvárium világítása

Az alapok – 5. rész

Növényes akvárium világítása


Miért fontos a világítás?


A fény nem csak a Nature Akvárium-ban, hanem bármilyen akváriumban nagyon fontos tényező a növények növekedéséhez. A zöld növények, beleértve a vízinövényeket is, a leveleik felszínével fogják fel a fényt, amely nagy szerepet játszik a fotoszintetizálás során. A fotoszintézis egy olyan folyamat, melynek során a növények szőlőcukrot termelnek a CO2-ból és a vízből a fény energiáját felhasználva. Melléktermékként oxigént juttatnak az akvárium vizébe. A fotoszintézis nem csak a növények növekedéséhez nagyon fontos, hanem a mikroorganizmusok és a halak számára éltető oxigént is előállítják. A világítás az akváriumnál ugyanazt a szerepet játssza, mint a nap az ökoszisztéma esetében. A természetes napfényt nem könnyű hasznosítani az akváriumban, mivel a telepítés helyétől függően változik a fény ereje és időtartama, ezeket pedig nem könnyű kontrollálni. Ha erős, közvetlen fény éri az akváriumot előfordulhat a növények levelein megjelenő alga. A fitoplanktonok is elszaporodhatnak, melynek eredményeképpen a víz zölddé változik. Így a mesterséges megvilágítás fontossá válik. Azonban ez nem jelenti azt, hogy bármilyen fény megteszi. Azon kívül, hogy a vízinövények számára fontos fényt biztosítjuk a fotoszintézishez, a világításnak van még egy nagyon fontos szerepe, mellyel befolyásolja az akvárium látványát. A vízinövények és a halak színének szépsége nem lenne látható egy vöröses terráriumi, vagy valamilyen beltéri világításra használt fénnyel. Az akváriumnak olyan megvilágításra van szüksége, amely széppé teszi a látványt és elősegíti a növények fotoszintézisét.

A vízinövények megvilágítása

Az ADA NA fénycsövek megtervezésénél fontos szerepet játszott, hogy elősegítse a vízinövények növekedését, és felfedje a layout szépségét. A normál fénycsövek fehér színét három fő szín keverésével érik el: piros, zöld és kék. A fehér fénynek különböző árnyalatai vannak, a vöröses fehértől a kékesfehérig, melyeket a három fő szín mennyiségének keverésével érnek el. Bár néhány növény a vöröses fény alatt nő jobban, a víz elnyeli a vöröses fényt, így nem kifejezetten alkalmas a fotoszintézis elősegítésére. Mivel a halak és növények színe nem túl mutatós csak kék fény alatt, így vörös és zöld fényre is szükség van megfelelő egyensúlyban kombinálva, arányosan megnövelve a kék fény mennyiségét. Túl több próbálkozáson és tévedésen, végül a 8000 K színhőmérséklet bizonyult megfelelőnek az ADA NA fénycsöveihez. Az ADA NA fénycső elősegíti a vízinövények fotoszintézisét, emellett magas szín leadó képessége lehetővé teszi egy csodás Nature Akvárium készítését. Ebben az elképzelésben természetesen szerepelnek a fém halogén lámpák és a fénycsövek is.

A nature akvárium megvilágítása

A nature akvárium esetében, melynek szépségét a sűrűn burjánzó növények adják nagyon fontos hogy elegendő fényt biztosítsunk. A szükséges fény erőssége a vízinövények típusán múlik.  Mivel a heliophyta növényeknek sok fényre van szükségük, gyakran kombinálják őket sciophytákkal, melyek növekednek kevés fény mellett is, ilyenkor a fényt a heliophyta növények igényeihez igazítják, amennyire csak lehetséges. A fénycsöves NA lámpák esetében a lámpák az akvárium tetejére kerülnek, eltakarva annak felszínét. (Például négy 20 wattos fénycső egy 60 cm hosszú akvárium esetén, hat 32 wattos fénycső egy 90 cm hosszú akváriumhoz, stb.) A fém-halogén lámpák esetén egy NA lámpa (MH-150W) megfelelően bevilágít egy 90 cm hosszú akváriumot. A fénycsöves és a fém-halogénes lámpák különbözően világítják meg az akváriumot. A fénycsöves lámpák esetében az egész akvárium egy lágy megvilágítást kap, nem túl sok árnyékos résszel, melyben a stem növények igazán csodálatosan mutatnak. Azonban a fém halogén lámpák fénye erősebb, emellett jól kivehető árnyékos területeket hoz létre. A fénynek ezen tulajdonságait fontos észben tartani, amikor a növényeket elültetjük.

Az ADA Grand Solar I lámpákkal tökéletes környezetet hozhatunk létre a Nature Akvárium-ban, a fém-halogén erősebb, és a power compact gyengébb fényeinek kombinálásával. Az ADA NA lámpái között találhatunk power compact és fém halogén típusúakat is.

A Nature Akvárium világítása

A világítás elhelyezése

Az ADA Solar I lámpák felfüggeszthetőek, így az akvárium fölötti tér és a víz felszíne láthatóak lesznek. Ezzel az akvárium felszíne nyitott lesz, így az uszadék fák és a növények a víz felszín fölé is nyúlhatnak. Mivel a vízfelszín látható, így nem csak a nyitottság érzetét nyújtja, hanem a napi karbantartási műveletek elvégzését is megkönnyíti, mint például az etetés, a növények tápozása, a vízcserék és a növények nyírása. A függeszthető típusok közé tartoznak még a Solar II és a Grand Solar II amelyekben power compact csövek vannak, és a Grand Solar I, amelyben a fém halogén és a power compact csövek is megtalálhatók. Azonban ezeket a lámpákat egy speciális állványra, vagy direktben a mennyezetre kell rögzíteni.

Az akvárium megfelelő megvilágítása

A függeszthető típusú ADA Solar I esetében az általános távolság az armatúra és a víz felszíne között 30 cm. A megvilágítás erősségét a lámpatest és az akvárium felszínének távolságával növelésével, illetve csökkentésével állíthatjuk be. A Solar I-et általában a 90 cm-es akváriumokhoz használjuk. Ha ennél több fényre lenne szükségünk, akkor már a Grand Solar I a megfelelő választás. A Grand Solar I egy 150 wattos fém halogénból és két 36 wattos power compact égőből áll össze, melyeket ugyanabban az időben, vagy külön-külön is használhatunk.

 

Az NA lámpák karakterisztikája

A megvilágítás időtartama

A Nature Akvárium esetében a napi 8-10 órás megvilágítási időtartalom az általános. Ha a megvilágítási időtartam kevesebb, a növények nem fejlődnek megfelelően, a stem növények pedig elhullatják az alsóbb leveleiket. Másrészről, ha a világítás időtartama meghaladja a 10 órát, előfordulhat az algák elszaporodása, vagy a fotoszintézis leállása a megvilágítás ideje alatt. A vízinövények növekedése általában megfelelő, ha a világítás a nappali órákban rendszeresen fel van kapcsolva. A rendszertelen megvilágítás nagyban befolyásolja a növények kondícióját. A Grand Solar I segítségével közel természetes megvilágítást érhetünk el, mivel a fém-halogén és a power compact csövek külön-külön is működtethetőek (a két fénycső egyszerre működtethető). A természetben az az időtartam, amely alatt fény éri a vizet, és amely alatt a növények fotoszintetizálnak viszonylag behatárolható. Hogy ezeket a körülményeket leutánozzuk az akváriumban a Grand Solar I power compact fénycsövei 10 órát, míg a fém halogén égő ez idő alatt csak 6-8 órát világít.

Forrás: Takashi Amano - AquaJournal.net