The wishlist name can't be left blank

Vízinövények nyírása a Nature Aquarium-ban

Layout – 6. rész

Vízinövények nyírása a Nature Aquarium-ban


A cikk eredeti angol verzióját a Tropical Fish Hobbyist Magazine publikálta.

A vízinövények nyírása a Nature Aquarium-ban


Az előző részben a vízinövények helyes ültetését mutattam be. A vízinövények szebben fognak fejlődni, ha a talaj, a szűrő, a világítás és a CO2 megfelelően dolgoznak együtt az ideális környezet kialakításában. Ha nem figyelünk oda, a növények túl magasra nőhetnek, ami tönkre teheti az akvárium képét. Mivel a stem, és más fénykedvelő növények általában igen gyorsan nőnek, a nyírás nagyon fontos ahhoz, hogy megfelelő méretűek maradjanak. A nyírás hatására a stem növények új hajtásokat hoznak, száruk fejlődik, leveleik sűrűsödnek. Az ismételt nyírásokkal alakíthatjuk ki a szép sűrű stem bokrokat.

A vízinövények nyírásához a legmegfelelőbb az erre a célra kialakított ollókat használnunk. A vízinövények nyírásához használt ollók hosszú nyelűek, éles pengéjűek. Az éles pengék segítségével anélkül nyírhatjuk növényeinket, hogy megsértenénk a növény felületéhez közeli sejteket, így csökkentve a nyírás által okozott károkat, a hosszú nyél segítségével pedig még a nehezebben elérhető helyeket is elérhetjük a layout-ban. A megfelelő olló nagy segítségünkre lehet a szép formájú bokrok nyírásában.  

A nyírás szintén nagyon fontos a Glossostigma, a Riccia és a Hemianthus esetében, azonban ezeknek a növényeknek az esetében két nyírás között hosszú idő telik el. Ezek a vízinövények viszonylag alacsonyak, a nyírási magasság majdnem megközelíti az aljzatot. Ezért a dolgunkat nagy terület nyírásánál megnehezíti az egyenes pengéjű ollók használata. Az ilyen típusú növények nyírásához hajlított pengéjű ollókat használok. Különböző méretű és formájú ollókat használok a vízinövény fajtájától és elhelyezkedésétől függően is. Ha még csak most ismerkedünk a Nature Aquarium-mal, először egy alap, egyenes stílusú ollót ajánlanék. Később nyugodtan megvehetjük a hajlított pengéjű ollót is, ha szükségét érezzük. Ez természetesen könnyebbé teszi a munkánkat, a végeredmény is egész más lesz nyírás után.

Ha előkészítettük a megfelelő szerszámainkat, kezdjünk is bele a nyírásba! A stemek első nyírása akkor történjen, amikor elértek egy bizonyos magasságot. A stem növények viszonylag gyorsan nőnek. Ha nem figyelünk oda rájuk, gyorsan elérhetik a víz felszínét, majd felfekszenek arra. Javaslom, hogy ennél előbb nyírjuk meg a növényt mivel, ha elérik ezt a magasságot, a szárak alsóbb részei könnyen tönkremehetnek. Ha a stem növény alsó részei nem kapnak elegendő fényt, ledobják leveleiket, léggyökereket növesztenek, emiatt elvesztik mutatósságukat is. A Nature Aquariumok-ban gyakran Cryptocoryne-okat, vagy más egyéb növényeket ültetünk, vagy a dekorfát helyezzük úgy, hogy eltakarjuk vele ezeket a részeket.

Annak ellenére, hogy ez leginkább a layout-on múlik, általánosságban véve érdemes a kompozíciós elemek, mint például egy dekorációs fa külső vonalait követni a nyírásnál, melyek nagyszerű útmutatóul szolgálhatnak. Normális esetben a stemek egy-két héttel a nyírás után új hajtásokat hoznak. A stemek ezen sajátosságát ismerve, a második, későbbi nyírásakor egy kicsit feljebb nyírjuk a növényt ennél a pontnál. Ezzel elősegíthetjük az új hajtások kifejlődését, és a növény leveleinek sűrűsödését.

A stemek nyírásánál fontos mindig az egész bokrot nyírni. Képzeljük el a későbbi formájukat, majd ennek alapján nyírjuk őket minden alkalommal, így csodálatos bokrokat kapunk végeredményül, két-három hét után. Két-három szál növény gyakran túlnövi a többieket, az ilyeneket mindig azonnal nyírjuk meg.

A stem növényeken kívül rengeteg féle vízinövényt használunk fel a különböző layout-okban. Ezeket a növényeket mindig egyszerre kellene nyírnunk, így megtartva a fejlődési egyensúlyukat. A Glossostigma és Riccia kordában tartása az előtérben rendkívül fontos, olyan alacsonyra kell nyírnunk őket amennyire csak tudjuk, mivel ha nincsenek megfelelően nyírva, hajlamosak sűrű szőnyeggé fejlődni, majd eluralkodni az egész layout területén. Ahogyan már említettem, az ilyen növények nyírásához hajlított ollókat használok.  

Szintén fontos, hogy a fákhoz rögzített mohákat rendszeresen nyírjuk; hiszen, ha ezt elhagyjuk, azok egy idő után befedhetik a fa teljes felületét, túl terjedelmessé válnak, és tönkreteszik a layout egyensúlyát. Először csak kézzel tépkedjük le a fától túlzottan elálló mohákat, majd egy olló segítségével vágjunk le minden kiálló részt. Ha páfrányfélét, például Microsorium-ot is telepítettünk a fára, a nagy leveleket érdemes levágni, mivel így kisebb leveleket fog hozni a növény, ugyanakkor sokkal szebben is mutat. Bármely levelet, amely eléri az akvárium üvegét, azonnal vágjunk le, hiszen ettől az akvárium túlzsúfoltnak, szűkösnek tűnhet.

A többitől eltérően, a fűféléknek megfelelő időközönkénti nyírásra van szükségük. Ha a fűféléket körülbelül 1 cm magasra vágjuk, az új levelek gyorsan kifejlődnek, és a növény újra visszanyeri mutatósságát. A fűfélék levelei szintén kisebbre nőnek az ismétlődő nyírás hatására. A fűfélék családjának tagja, az Eleocharis vivipara a leveleinek csúcsán hozza új hajtásait. Ezeket a hajtásokat érdemes gyakran eltávolítani, hogy fent tartsuk általános kinézetét, mivel a layout rendetlennek tűnhet a sok apró hajtás látványától.  

A nyírás utáni kezelések is nagyon fontosak a vízinövények számára. Annak ellenére, hogy a stem növények viszonylag jól bírják a nyírást, az alsóbb szárak, a gyökérhez közel elöregedhetnek és a rendszeres nyírással sem hoznak új hajtásokat. Amikor ez történik, olyan tápoldatot adagolok, amely növényi hormonokat tartalmaz, hogy elősegítsem az új hajtások kifejlődését. Ha a stem szár teljesen elöregedik, és a növény kezd kicsúszni a talajból, kihúzom az egész szárat, levágom az alsó, elöregedett részt, majd a fiatalabb részt visszaültetem. Így sokáig élvezhetjük stemeink szépségét a nyírás, és az újraültetés segítségével.

Mind a magas növésű stemek, a középtéri páfrányok, az alacsony előtéri növények, és a mohák számára rendkívül fontos a rendszeres nyírás és karbantartás ahhoz, hogy hosszú távú sikert érjünk el egy szép Nature Aquarium tartásában.

Az akvárium pontos adatai


SUIKEI DATA
Tervezte: Takashi AmanoAkvárium: Cube Garden (H90xM45xMa45)
Világítás: NA Lamp 32W x 6 (Green Glow / 903)  
Szűrés: Super Jet Filter ES-600
Talaj: Aqua Soil, Power Sand Special M, Bacter 100, Clear Super, Tourmaline BC, Penac W, Penac P
CO2: 2 Pollen Glass Beetle 30 mm, 3 buborék per másodperc, Beetle Counter (Tower/20)
Levegőztetés: Lily Pipe P-4
Folyékony Tápok: naponta Brighty-K, Green Brighty STEP-2
Vízcsere: Hetente egyszer 1/3
Vízminőség: Hőmérséklet: 24ºC, pH: 6.8, TH: 10 mg/l
Dekoráció: Manten sziklák
Növények: Lilaeopsis novae-zelandie, Rotala rotundifolia, Ludwigia arcuata, Cryptocoryne undulata, Cryptocoryne wendtii „brown”, Cryptocoryne albida, Fontinalis antipyretica
Halak: Gasteropelecus sternicla, Hemigrammus hyanuary, Moenkhausia pittieri, Hemigrammus pulcher, Hyphessobrycon herbertaxelrodi, Hyphessobrycon pyrrhonotus, Inpaichthys kerri, Hyphessobrycon sp., Hyphessobrycon sp., Crossocheilus siamensis, Otocinclus sp., Caridina japonica