The wishlist name can't be left blank

Világítás és CO2 a Nature Aquarium-ban

Layout – 7. rész

Világítás és CO2 a Nature Aquarium-ban


A cikk eredeti angol verzióját a Tropical Fish Hobbyist Magazine publikálta.

Világítás és CO2 a Nature Aquarium-ban


A Nature Aquarium, mint layout stílus azért jött létre, hogy elősegítsük vele az egészséges vízinövénytartást, a hosszú távon is mutatós aquascape-ek fent tartását. Azonban ehhez nem csak a layout építésben megmutatkozó tehetségre van szükségünk, hanem a növények gondozását is el kell sajátítanunk. A növények gondozásához szükséges eszközök napjainkban már korlátlanul rendelkezésünkre állnak, könnyen létrehozhatjuk a vízinövények fejlődéséhez megfelelő környezetet a megfelelő technikák alkalmazásával. Ebben a részben a két legfontosabb, vízinövények tartásához szükséges rendszert; a világítást és a CO2 beoldást szeretném bemutatni.

A vízinövényeknek ahhoz, hogy fejlődni tudjanak, fotoszintetizálniuk kell. A fotoszintézishez természetesen fényre is szükség van. Azonban, az erős megvilágítást kedvelő növények, melyeknél a fotoszintetizáció is látványosabb, és a gyengébb megvilágítást kedvelő növények, melyek nem fotoszintetizálnak olyan látványosan, más mennyiségű megvilágítást igényelnek. Főleg a fényt kedvelő növényeknek megfelelő körülményekről fogok beszámolni, hiszen egy vízinövényekkel sűrűn beültetett layout esetén több kérdést vet fel az ilyen típusú növények tartása.  

Az Iwagumi stílusú Nature Aquarium-okat gyakran viszonylag alacsony növésű vízinövényekkel ültetik be, mint a Glossostigma, a Riccia, vagy a fűfélék. Ezek a növények fénykedvelőek, tehát igénylik az erős megvilágítást a fejlődésükhöz. Ezért érdemes a lehető legjobban megvilágított környezetet biztosítanunk számukra. Kimondottan ezek a növények az első fotón lévő 180 cm hosszú akvárium esetében három 150 W-os fémhalogén szolgáltatja a növények fejlődéséhez megfelelő világítást. Mivel ezek a fémhalogének elég erős fényt biztosítanak, csak három lámpatestre volt szükség.  Ha például egyszerű energiatakarékos izzókat használtunk volna, 24 db 20W-os lámpa használatára lett volna szükségünk. Ennyi világítótest azonban az akvárium teljes felületét lefedtük volna. Egy 90 cm hosszú akváriumhoz hat, 32 W-os világítást használtunk, amely szintén lefedi az akvárium felső részét. A Nature Aquarium-ok esetében a függesztett, fémhalogén lámpatestek sokkal jobb szolgálatot tesznek, mint egy normál lámpa, mivel az akvárium sokkal könnyebben karbantartható, és nyitottabbnak tűnő lesz. Egy 150 W-os fémhalogén lámpával megfelelő fényerősséget biztosíthatunk egy 90 cm-es akváriumhoz.

A fényt kedvelő növények esetében a nem megfelelő megvilágítású környezet nem elégséges fotoszintetizációhoz vezet, ezáltal pedig a fejlődés mértéke is csökken. Mivel a fény energiája a vízben gyorsan csökken, nagyon fontos, hogy körültekintőek legyünk a világítással, főleg magas, nagyméretű akváriumok esetén. Ha a világítás nem kielégítő, a Riccia, és a fűfélék nem fognak túl sokat fejlődni, a Glossostigma pedig felfelé törő indákat növeszthet. Amikor ezekkel a tünetekkel találkozunk, az első kérdés, amit fel kell tennünk, hogy megfelelő-e a világítás. A megfelelően megvilágított akváriumban a Riccia levelein kis buborékokat figyelhetünk meg, a fűfélék és a Glossostigma pedig oldalirányú hajtásokat kezd hajtani.

Annak ellenére, hogy rengeteg különböző fénycső és fémhalogén lámpa áll rendelkezésre, a Nature Aquarium-ok esetében a teljes spektrumú, erősebb kék színhőmérsékletű lámpákat haszáljuk. A kék fényhullámok nem nyelődnek el olyan könnyen a vízben, ezért megfelelőek a vízinövények fotoszintetizációjanak serkentéséhez. Mivel önmagában a kék fény olyan hatást keltene, mint egy mélytengeri kép, ezért piros, és zöld spektrumokat is felhasználtunk a megfelelő egyensúly eléréséhez, ezzel mutatósabbá téve növényeinket, trópusi halainkat. Egy növényes akváriumnál nem csak a fényre kell odafigyelnünk, hogy növényeink megfelelően fotoszintetizálhassanak. Egy akvárium limitált vízmennyiségében a CO2 gyorsan felszívódik, ezért rövid idő alatt lép fel belőle a hiány is. A fotoszintézishez a CO2 alapvető feltétel. Ha az adott CO2 mennyiség kimerül a vízből, a növények befejezik a fotoszintetizálást. Ha a vízinövények nem fotoszintetizálnak a megfelelően megvilágított akváriumban, akkor a CO2 hiányára kell gyanakodnunk. Ezt a hiányt teszteléssel is igazolhatjuk, mivel a víz pH szintje gyorsan csökkenni kezd, ha a CO2 kezd kifogyni a vízből.

Ha olyan sok növényt szeretnénk tartani, mint egy Nature Aquarium-ban, akkor a CO2 beoldása rendkívül fontos. Ez főleg akkor igaz, ha fénykedvelő növényeket használunk fel a layout-hoz, mivel ezek erőteljesen fotoszintetizálnak. Annak ellenére, hogy több módszer is létezik a CO2 beoldására, a Nature Aquarium-ok esetében a CO2-ot egy diffúzor segítségével apró buborékokká porlasztva juttatjuk a vízbe. Ennél a módszernél egy magasnyomású szén-dioxid palackhoz erősített nyomáscsökkentő és cső segítségével jut el a gáz az akváriumba. A beoldott CO2 mennyiségét buborékszámlálóval mérhetjük, és tűszelep segítségével állíthatjuk. A különböző méretű diffúzorok közül az akvárium mérete alapján választunk. Minél nagyobb az akvárium, annál nagyobb diffúzorra lesz szükségünk. 

Fontos észben tartanunk a CO2 injektálásával kapcsolatban, hogy a CO2-ot a növények mennyisége, és fejlődési sebessége szerint állítsuk be. Ha elegendő tapasztalatot szereztünk, a megfelelő CO2 mennyiséget a növények fotoszintetizációjából és az Amano garnéla lábmozgásából is meg tudjuk ítélni. Megfelelően megvilágított környezetben, az olyan fénykedvelő növények, mint a Riccia, a Glossostigma és a stem növények aktív fotoszintetizációba kezdenek a megemelkedett CO2 szint hatására. Azonban a túlzott CO2 adagolással a halak és garnélák életét veszélyeztethetjük. Ezért a megfelelő CO2 szint az lenne, amikor a növények megfelelően fotoszintetizálnak, ugyanakkor még a halakra, garnélákra sincs káros hatással. A Yamato Numa Ebi (Caridina japonica) rendkívül érzékenyen reagál az emelkedő CO2 szintre. Ahogy a CO2 szintje emelkedik, a lábuk mozgása egyre lassabbá válik.

Biztonságosabb azonban a CO2 koncentráció megfelelőségét a pH szint változásának mérésével ellenőriznünk. Ha CO2-ot oldunk a vízbe, a pH szint csökken. A CO2 növények felhasználása általi csökkenésekor a pH ismét emelkedni kezd. Feltéve, hogy a víz eredeti pH értéke semleges, (közel a pH 7.0-hez), ha a víz enyhén savassá válik (pH 6.8-6.6) a CO2 adagolása során, és a növények erőteljesen fotoszintetizálnak, akkor megfelelőnek tekinthetjük a CO2 szintet.

 

Az ADA függesztett stílusú lámpája a „Solar I”. A fémhalogén  erős fénye lehetővé teszi, hogy a világítótestet magasabban helyezzük el a vízszint fölött, így nyitott, csillogó vízfelszínű akváriumokat is készíthetünk.

A Nature Aquarium CO2 rendszereiben a CO2 beoldását a buborékszámlálóval mérjük, majd apró buborékokként oldjuk őket a vízbe egy üveg diffúzoron keresztül. (ADA CO2 Beetle Counter Buborékszámláló és Pollen Glass Series 40 mm diffúzor)

SUIKEI DATA
Tervezte: Takashi AmanoAkvárium: Cube Garden Clear (H90xM45xMa45)
Világítás: NA Lamp 32W x 3 (Green Glow / 903), 10 órás megvilágítás  
Szűrés: Super Jet Filter ES-600 (Bio Rio, NA Carbon)
Talaj: Aqua Soil, Power Sand Special L, Bacter 100, Clear Super, Tourmaline BC, Penac W, Penac P
CO2: Pollen Glass Beetle Series 40 mm, 3 buborék per másodperc, Beetle Counter (Tower/20)
Levegőztetés: Lily Pipe P-4 (14 órán keresztül a világítás lekapcsolása után)
Folyékony tápok: Brighty-K, Green Brighty STEP-2, ECA
Vízcsere: Hetente egyszer 1/3
Vízminőség: Hőmérséklet: 25ºC, pH: 7.0, TH: 50 mg/l, NO2: <0.02 mg/l, NO3: <1 mg/l
Növények: Micrantheum micranthemoides, Eleocharis acicularis, Micrantheum umbrosum, Hemianthus callitrichoides ’Cuba’
Halak: Inpaichthys kerri, Megalomphodus megalopterus, Megalomphodus roseus,  Otocinclus sp., Crossocheilus siamensis, Caridina japonica