The wishlist name can't be left blank

Uszadékfák a Nature Aqurium-ban

Layout – 3. rész

Uszadékfák a Nature Aqurium-ban


A cikk eredeti angol verzióját a Tropical Fish Hobbyist Magazine publikálta.

A kompozíciós elemek, mint például a fák, vagy a kövek ugyanolyan nélkülözhetetlenek a Nature Aquarium-ban, mint a vízinövények és halak. Az uszadékfák meghatározzák a layout gerincét, a karbantartásnál is igen hasznosak. A használattól függően a fákkal létrehozhatunk egy igazán erőteljes kompozíciót, de akár egy természetesnek ható layout-ot is. Ebben a részben szeretnék bemutatni néhány, az uszadékfák Nature Aquarium-ban való felhasználásával kapcsolatos kulcspontot.

Kiválasztás


A fák kiválasztásakor fontos észben tartanunk akváriumunk méreteit. A nyitott akváriumokat leszámítva, azok a fák, amelyek túl nagyok lennének, nem megfelelőek. A Nature Aquarium-ban többnyire néhány uszadék fa kerül egyszerre elrendezésre, amely megalkotja a kompozíció alapjait. Ezt a néhány fát megfelelően kombinálva, a kisebb darabokból létrehozhatunk egy egyetlen nagydarabnak tűnő fát. Az elhelyezésen és a fák szögein végzett apró módosításokkal könnyebben közel kerülhetünk az előre elgondolt layout képéhez.

Elhelyezés

 

A fák megfelelő szögbe helyezéséhez, és rögzítéséhez használhatunk köveket. Egy követ az aljzat és a fa közé beékelve, vagy a fákat körberakva könnyebben elérhetjük a fák elmozdulását, ugyanakkor sokkal természetesebb hatást is kölcsönöz az akváriumnak. Ha a kövekre Forrásmohát kötözünk, az egy idő után befedi a köveket, ezzel egy természetes egységességet alkot az uszadékfa és a kövek között. Mivel a Forrásmoha nem tapad meg olyan könnyen a kövek felületén, mint egy fáén, megkönnyíti a dolgunkat, ha Moss Cotton helyett a nylon alapú Riccia Line-t használjuk. Ha több, különböző méretű követ is előkészítettünk a layout építése előtt, érdemes őket arra használni, hogy a méretbeli különbséggel megtörjük az egységességet a fa köré elhelyezett kövek között, ezzel is elősegítve a természetes hatást.


A növények rögzítése a dekorfákon


Ha a fáinkat elhelyeztük az akváriumban, és elkészültünk a layout alapjaival, eljött az ideje a mohák rögzítésének. A fán érdemes hagyunk néhány olyan területet, ahová nem rögzítettünk Forrásmohát, így természetesebben fog mutatni. A mohákat érdemes a fa olyan részein elhelyezni, mint például az ágak elágazásai, végei. Ugyanakkor a kevésbé mutatós, vágott felületeket is érdemes eltakarnunk. A mohák rögzítésére Moss Cotton-t használtam, ami egy olyan pamutfonál, amely néhány hét után feloldódik a vízben. Színe megegyezik az egészséges Forrásmoháéval, így beleolvad a környezetébe, ahogy a moha fejlődik. Ahogy egyre több gyakorlatot szerzünk a mohák felkötözésében, már az elrendezett fák bemohásítása sem fog problémát okozni. Azonban eleinte ez még nem megy ilyen könnyen, így érdemes a fákat egyenként kivennünk, majd a már kész fát visszahelyeznünk. Egy digitális kamera segítségével érdemes néhány képet készítenünk - a már elrendezett fákról -, melyek nagy segítségünkre lehetnek a fák visszahelyezésénél. Ne felejtsük el a mohákat némi vízzel lespriccelni a kötözés közben és után, így elkerülhetjük a kiszáradásukat.  

Páfrányok elhelyezése


A fára különböző páfrányféléket, például Microsorium „Narrow Leaf’-et és Bolbitis-t is rögzíthetünk. Ezek felkötözése általában az utolsó lépés a layout készítése során. Ez azért van, mivel igen erőteljes megjelenésük fókuszponttá teszi őket a layout-ban. Az elhelyezésük során fontos figyelembe vennünk a layout egészének egyensúlyát. Az elhelyezésüktől függően három módszer létezik a rögzítésükre.

Az első módszer alapján a növényeket direktben a fához rögzítjük Wood Tight segítségével, ami tulajdonképpen egy drótkábel, műanyag borításban. Mivel a Wood Tight színe hasonló az uszadékfák színéhez, így később sem lesz túlzottan feltűnő, azonban ha a növény már rögzült a fa felületén nyugodtan eltávolíthatjuk azt.

A második módszer során kisméretű kövekhez rögzítjük a növényeinket, szintén Wood Tight segítségével, és a megfelelő helyre helyezzük őket. Ezt a módszert olyan helyen érdemes alkalmaznunk, ahol a fák szorosan egymásra vannak helyezve, és nehéz lenne magára a fára kötöznünk a növényt.

Egy másik módszer során a Microsorium-ot a fáink közé szorítjuk. Ez a módszer azonban csak akkor használható, ha a fák azon a részen érintkeznek, ahová a növényt szeretnénk elhelyezni. Azonban ez a legegyszerűbb, és legtermészetesebb megoldás.

Nagyon fontos, hogy a Microsorium és a Bolbitis, a mohák rögzítését megfelelően elsajátítsuk, mivel ezek jelentik a kulcsot a sikeres fás Nature Aquarium-ok létrehozásához.

Előtér


Ha az előtérben világos homokot használunk, mint a lent látható layout esetén (amelyhez a SUIKEI DATA tartozik), a homok világosabbá teszi az előteret, ugyanakkor az egész látványt is. Ezzel megfelelő egyensúlyt hoz létre az akvárium középső részével, ahol a sötét színű fák sokkal erőteljesebb látványt képeznek.

Néhány Nature Aquarium-ban az előtérben is vízinövényeket használunk. Az ilyen esetekben általános szabály, hogy mindig a háttértől a frontüveg felé ültessünk, a fák és kövek elhelyezése után.
A fent látható layout esetében a fákat boltív szerűen rendeztem el az akvárium középső területén. A kövek elhelyezése után Glossostigma-t ültettem az előtérbe. Mivel a Glossostigma elég gyorsan fejlődik az indái segítségével, a legjobb, ha a tövek között hagyunk némi szabad helyet. Az ültetésnél egy másik fontos dolog, hogy a töveket az akvárium üvegétől legalább egy, két centiméterre ültessük, mivel az indák igen gyorsan elérik az üveget. A kövek köré és közé Echinodorus tenellus-t ültettem, ezzel is erősebbé téve a természetesség érzetét. Az Echinodorus tenellus szintén indák segítségével szaporodik, így a Glossostigma közé is eljuthat, amely szintén elősegíti a természetes kinézetet.
 

Az Aquascape pontos adatai


SUIKEI DATA
Tervezte: Takashi AmanoAkvárium: 120 cm Cube Garden Clear Type, (H120xM45xMa60)
Világítás: 2 Green Glow/602 (NA Lamp 20W x2), Napi 10 óra megvilágítás
Szűrés: Super Jet Filter ES-2400
Talaj: Aqua Soil, Power Sand L, Bacter 100, Clear Super, Penac W, Penac P, Tourmaline BC
CO2: Pollen Glass Beetle 50 mm, 3 buborék per másodperc,  Beetle Counter (Tower/20)
Levegőztetés: A világítás lekapcsolása után 14 órán át, Lily Pipe P-6
Folyékony Tápok: Brighty-K, Green Brighty STEP-2
Vízcsere: Hetente kétszer 1/3
Vízminőség: Hőmérséklet: 25ºC, pH: 6.6, TH: 50 mg/l, NH4: 0 mg/l, NO2: < 0,02 mg/l, NO3: < 1 mg/l, PO4: 0 mg/l, COD: 4 mg/l
Növények: Fontinalis antipyretica, Microsorium sp., Bolbitis heudeloti, Glossostimga elatinoides, Echinodorus tenellus, Vallisneria caulescens, Eleocharis acicularis
Halak: Megalamphodus megalopterus, Crossocheilus siamensis, Otocinclus sp., Caridina japonica