The wishlist name can't be left blank

Ültetés a Nature Aquarium-ban

Layout – 5. rész

Ültetés a Nature Aquarium-ban


A cikk eredeti angol verzióját a Tropical Fish Hobbyist Magazine publikálta.

Hogyan ültessük el vízinövényeinket?


Az előző részekben többnyire arról volt szó, hogyan építsük fel az akvárium talaját, hogyan rendezzük el a kompozíciós elemeket, de az ültetési módszerekről szinte alig ejtettünk szót. Így ebben a részben a vízinövények ültetési módszereit szeretném részletesen kifejteni.

A csipeszek nagyon fontosak a vízinövények ültetésénél. Valószínűleg azonban néhányan inkább a kezüket használnák ehhez. Ha csak néhány növényt szeretnénk elültetni, a kézzel való ültetés is megfelelő lehet. Azonban, ha stem növényeket szeretnénk sűrűn elhelyezni, vagy apró előtéri növényeket ültetnénk, a kézzel való ültetés nagyban megnehezíti a munkát, mindegy mennyire vagyunk gyakorlottak. Ezért használjuk a csipeszeket. A növények típusától, és elhelyezésétől függően többféle csipeszt is használunk. Mivel manapság többféle méretű, és formájú vízinövény ültetésre való csipesz is létezik, könnyen kiválaszthatjuk azokat, amelyekkel könnyebben dolgozunk. A vékony szárú stem növények ültetéséhez a hegyes végű csipeszek a legmegfelelőbbek, míg az Echinodorus, vagy Cryptocoryne-félék ültetéséhez jobb választás lehet egy hajlított végű csipesz.

Amikor előkészítettük az eszközeinket, elkezdhetjük a layout megépítését. Ahogyan azt már az előző részekben is említettem, először a talajt készítjük elő, ezután elhelyezzük a kompozíciós elemeket, a fákat, illetve a köveket. Az itt bemutatott layout aljzata a legegyszerűbb típus, amely a Power Sand és az Aqua Soil Amazonia keveréke. Mivel az akvárium 90x45x45-ös méretű, 6 liter Power Sand került a legaljára, erre pedig 18 liter Aqua Soil Amazonia. Miután kialakítottuk a felületét egy Sand Flattener segítségével, egy vékony réteg Powder Type Aqua Soil Amazonia került legfelülre. Az apró, egyenletes méretű darabok megkönnyítik az előtéri növények ültetését, mint például a Glossostigma-ét, ugyanakkor elősegítik a gyökerek kifejlődését.
Miután elhelyeztük a fákat és köveket, eljött az ideje a vízinövények beültetésének. Van néhány fontos dolog, amelyre érdemes figyelnünk az ültetésnél. Először töltsünk annyi vizet az akváriumba, amennyi éppen elfedi a talajt. Néhányan valószínűleg teljesen feltöltenék az akváriumot az ültetés előtt. Ezzel a megoldással azonban, még akkor is, ha csipeszt használunk, nagyban megnehezítjük az ültetést, mivel a növények a felhajtó erő miatt gyakran kicsusszanhatnak az aljzatból, főleg a nagyméretű, rozetta típusú növények. Szintén nem könnyíti meg a dolgunkat, ha teljesen száraz talajba ültetünk. Elegendő vízzel feltöltött akváriumba azonban sokkal könnyebb ültetni, mivel az aljzat szilárdabbá válik, és nem kell foglalkoznunk a felhajtó erővel sem. Az akvárium feltöltésekor először csak finoman permetezzük be az egész az aljzatot, úgy hogy csak nagyon vékony sugárban engedjük a vizet a csőből.

Az ültetési módszer mindig a növények típusán múlik. Alapvetően az ültetést az előtérben kezdjük, majd az akvárium középső részén át a háttér felé haladunk. Az előtérbe ültetett növények alacsonyak, többnyire indák segítségével szaporodnak. Ezeket a növényeket legtöbbször kis cserepekben árusítják. Először távolítsuk el a növényt a cserépből, majd válasszuk szét kisebb részekre, melyeket egy csipesz segítségével már könnyen elültethetünk. Az előtér ültetésekor a legfontosabb, hogy a növényeket megfelelő távolságra ültessük egymástól, számításba véve az indákkal való szaporodásukat. Fontos, hogy az akvárium üvegétől is megfelelő távolságra ültessünk, ugyanezen ok miatt.

A középső térbe többnyire rozetta típusú növényeket ültetünk, mint például a Cryptocoryne-ok, vagy az Echinodorus-ok. Először ezeket a növényeket is távolítsuk el a cserepükből. Az ilyen típusú növényeket a gyökerüknél fogva tartsuk egy hajlított csipesszel. Ha a gyökér túl nagy lenne, és nehéz lenne elültetnünk, halmozzunk Powder Type Aqua Soil-t a gyökérre, hogy biztosítsuk a lent maradását.

A háttérbe többnyire magas stem növényeket ültetünk. Az ültetést leegyszerűsítheti, ha sorba állítjuk a szárakat, egyforma hosszúra vágjuk azokat, az alsó leveleket levágjuk, amelyek egyébként a talajba kerülnének. Általános szabály, hogy a stem növényeket szálanként egyesével, egy csipesz segítségével ültetjük el. Azonban, ha stemeink vékony szárúak, érdemes egyszerre több szálat elültetni, így sűrűbbnek fognak mutatni. Fontos, hogy a stemeket úgy ültessük le, hogy azok szöget zárjanak be a talajba, mivel egyébként könnyen kicsusszannának a talajból, amikor az akváriumot feltöltjük. Ha többféle stemet szeretnénk a háttérbe ültetni, először döntsük el, melyik hová kerül, azután jelöljük meg a helyüket egy vékony pálcikával, így könnyebben fent tarthatjuk azok egyensúlyát. Amikor elkészültünk az ültetéssel, töltsük fel az akváriumot, majd csipesz segítségével igazítsuk a stemeket úgy, hogy azok csúcsai felfelé mutassanak. A stem növények későbbi nyírása nagyon fontos a szép bokrok kialakításában. Erről a következő részben lesz szó bővebben.

Ha minden stem növényt azonos irányban ültetünk, könnyebben érhetjük el a sűrűbb hatást. Vékony szárú stemek esetében, mint például a Rotala sp. „Green” érdemes egyszerre két-három tövet leültetnünk.
 

Az akvárium pontos adatai


SUIKEI DATA:
Tervezte: Takashi Amano

Akvárium: Cube Garden Mist (H90xM45xMa60)
Világítás: Grand Solar (NAG- 150W Green, NA Twin Lamps 36Wx2), Napi 10 óra megvilágítás
Szűrés: Super JEt Filter ES-600 (Bio Cube 20, Anthracite)
Talaj: Aqua Soil Amazonia, Power Sand Special M, Penac W, Penac P, Bright Sand
CO2: Pollen Glass Large Serie 30mm, 3 buborék per másodperc, CO2 Beetle Counter Buborékszámlálóval
Levegőztetés: 14 órán keresztül a világítás lekapcsolása után, Lily Pipe P-4
Tápoldatok: napi adagolásban: Brighty-K, Green Brighty STEP-2, Green Gain
Vízcserék: A víz felét hetente egyszer
Vízminőség: Hőmérséklet: 24 °C, pH 6.8, TH 10 mg/l, NO2: <0,02 mg/l, NO3:< 1 mgl/l, COD 6 mg/l
Dekoráció: Manten
Vízinövények: Cryptocoryne wendtii ’Mi Oya’, Cryptocoryne wendtii Green, Cryptocoryne wendtii Broad Leaf, Cryptocoryne petchii, Cryptocoryne pontederiifolia, Echinodorus tenellus, Fontinalis antipyretica, Riccia fluitans, Glossostigma elatinoides, Microsorum pteroptus „Narrow leaf”, Anubias barteri var. nana „Petite”, Eusteralis sp., Hemianthus unbrosum, Rotala sp. „Nanjenshan”, Rotala macrandra „Narrow”, Rotala rotundifolia green, Rotala sp. „Ceylon”, Ludwigia arcuata, Eleocharis vivipara
Élőlények: Hyphessobrycon sweglesi, Nematobryon palmeri, Thayeria boehlkei, Hemigrammus pulcher pulcher, Crossocheilus siamensis, Otocinclus sp., Caridina japonica