The wishlist name can't be left blank

Talaj a Nature Aquarium-ban

Layout – 2. rész

Talaj a Nature Aquarium-ban


A cikk eredeti angol verzióját a Tropical Fish Hobbyist Magazine publikálta.


Az előző részben bemutattam a Nature Aquarium-ban használatos alapvető technikákat. Ebben a részben egy kimerítőbb leírást szeretnék közölni a talajokról.

Táptalajok


A Nature Aquarium-ban a talajt, melybe a vízinövényeket ültetjük, táptalajnak nevezzük. Nem egy anyagból készül, a táptalajt több, különböző anyag kombinációja alkotja. Az alsó réteget egy 5-10 mm-es habkő jellegű anyag alkotja, amely növényi eredetű szerves tápanyagokat tartalmaz, és lassú oldódású nem szerves tápanyagokat, így megfelelő tápanyagokat biztosítva növényeink számára.

A talajréteg alapanyaga természetes termőföldből készül. Ennek részei finomak, szerves sav tartalma magas, mely elősegíti a gyökerek kifejlődését. Az utolsó egy halvány krém-színű homok, melyet dekorációkén használunk az akvárium előterében. A több részből álló talaj használatának oka, ahogyan azt már említettük, az, hogy a Nature Aquarium-ban egészséges vízinövényeket tarthassunk, és természetes hatása.

Annak ellenére, hogy a világos homok nem segíti elő a vízinövények fejlődését, mint a termőföld alapú talajok, semmiféle problémát nem okozhat, ha csak dekorációként használjuk. Ellenkező esetben, mivel nem akarjuk, hogy növényeink tönkre menjenek a dekorációs homokban, fontos tisztában lennünk a ténnyel, hogy a dekorációs homok nem segíti elő növényeink fejlődését.

A Japán hegységeiben található, homokkal és kerek kavicsokkal szegélyezett zúgók, melyeket sűrű, zöldellő erdők ölelnek körül, adták az inspirációt ezen layout létrehozásához.

Átmenetek


Az itt bemutatott layout-ban kompozíciós elemként uszadékfát használtam fel, amely az előtér és a háttér elválasztására is szolgál. Ahogyan korábban említettem, az előtérben világos színű dekorációs homokot használtam fel, és ha jobban megnézzük, láthatjuk, hogy a fát apró kerek kavicsok szegélyezik. Ezek a változatos méretű kavicsok természetes hatást kölcsönöznek a layout-nak. A japán hegyekben gyakran találkozhatunk homokkal és kerek kövekkel szegélyezett zúgókkal, melyeket dús, zöld erdők kereteznek. A layout a hegységekben található zúgókat idézi fel. Ennek eléréséhez világos színű homokot, sima felületű kavicsokat és sötét színű vízinövényeket használtam fel.

Növények


A layout legjellegezetesebb növényei az Anubias, és a Bolbitis. A Bolbitis-t egy műanyagréteggel fedett vényony drót segítségével kötöztem a fához. Az egészséges tő könnyedén megkapaszkodik a fán, és később a drót eltávolításakor sem fog leesni a helyéről. A mutatós Bolbitis kifejlődésének trükkje az, hogy inkább hagyjuk őket fákban, kövekben megkapaszkodni, mint például ebben a layout-ban, minthogy a talajba ültetnénk. Ugyanis, a Bolbitis-t elültetve, annak gyökere könnyedén rohadni kezdhet a nem elégséges vízmozgás miatt. Ha kisméretű kövekre, fákra kötözzük, könnyen elérhetjük ugyanazt a látványt, mintha a talajba lenne ültetve. A természetben a Bolbitis-ek kisméretű köveken teremnek. Ezt a természetes körülményt leutánozva könnyen tarthatjuk ezt a növényt.

Ugyanez igaz az Anubias-okra is. Direkt a talajba ültetni őket nem megfelelő számukra. A Nature Aquarium-ban , például ebben a layout-ban az Anubias-ok rizómáját kövekhez kötöztem, majd az uszadékfa alá, és köré rendeztem.

A fa mögé keskeny, vékony levelű Vallisneria nana-t ültettem. A növény sikeres tartásának érdekében az akvárium hátsó, jobb és bal oldali részébe tápanyagban gazdag talaj került. Ehhez egy kartonlapot használtam, mellyel az előzőleg elképzeltek alapján két részre osztottam az akváriumot, az előtéri részbe világos homok került, míg a hátsó részbe tápanyagban gazdag talaj. (Az elválasztót ezután kiemeltem.)

A fát erre a határvonalra helyeztem. A fa köré különböző kisméretű kerek kövek kerültek, melyek kitöltik a fa és a talaj közötti réseket. Ezzel az összhatás természetesebbé válik, ugyanakkor megakadályozza a talaj leomlását a fa alatt található réseken át.

A dúsan beültetett háttérben, a tápanyagban gazdag talajrétegre egy termőföld réteg került, mely elősegíti a gyökerek fejlődését. A krém-színű homok és a sima kövek használatával szép kontrasztot értünk el a gazdag színű növények és az uszadékfa között.

Befejező lépések


A halványszínű dekorációs homokot, ahogy azt már fentebb is említettem, leginkább a folyóparthoz hasonló, természetes hatása miatt használtam, ugyanakkor a layout színeinek egészét is megfelelő egyensúlyba hozza. A sötét színű fa és a sötétzöld növények, erőteljes, természetes látványt kölcsönöznek a layout-nak. Azonban önmagukban nagyon sötétté tennék a layout-ot. Ezért a világos színű homok használata megfelelő volt a színek egyensúlyának kialakításához, túlzott sötétségének elkerüléséhez.

Ebben a layoutban egy krém-színű homokot használtam, azonban más layout-oknál használhatnánk fehérebb, vagy egy kicsit sötétebb Sarawak homokot is. Ezzel a módszerrel, melyben különböző talaj alapanyagokat használunk, a növények fejlődésének megzavarása nélkül cserélhetjük le az előtéri homokot. Így többféle dekorációs homokot is kipróbálhatunk, ezzel is biztosítva a layout változatosságát.

Az Aquascape pontos adatai


SUIKEI DATA:
Tervezte: Takashi AmanoAkvárium: 180 cm Cube Garden Clear Type (H180xM60xMa60)
Világítás: 6 Green Glow/604 (NA Lamp 20Wx4), Napi 10 óra megvilágítás
Szűrés: Super JEt Filter ES-2400 (Bio Rio M, NA Carbon)
Talaj: Aqua Soil, Power Sand L, Bacter 100, Clear Super, Penac W, Penac P,
CO2: 2 Pollen Glass Beetle 50mm, 3 buborék per másodperc, CO2 Beetle Counter Buborékszámlálóval
Levegőztetés: 14 órán keresztül a világítás lekapcsolása után, 2 Pollen Glass Beetle 50mm
Tápoldatok: napi adagolásban: Brighty-K: 20 ml, Green Brighty STEP-2: 20 ml, Green Gain: 1ml
Vízcserék: A víz 1/3-át egyszer egy héten
Vízminőség: Hőmérséklet: 25 °C, pH 6.8, TH 50 mg/l
Vízinövények: Anubias barteri var. nana, Anubias barteri var. nana „narrow”, Bolbitis heudelotii, Cyperus helferi, Vallisneria nana, Fontinalis antipyretica      
Élőlények: Gasteropelecus levis, Moenkhausia pittieri, Anomalochromis thomasi, Hemiodos gracilis, Barbus fasciolatus, Neolebias trilineatus, Parachela oxygastroides, Otocinclus sp., Caridina japonica