Növényi tápanyagok a Nature Aquarium-ban

Layout – 8. rész

Növényi tápanyagok a Nature Aquarium-ban


A cikk eredeti angol verzióját a Tropical Fish Hobbyist Magazine publikálta.

Tápoldatok használata a Nature Aquarium-ban


Az előző részekben bemutattam, hogy készítem el a Nature Aquarium-ok layout-jait. A te akváriumodban megfelelően fejlődnek a növények? Az egészséges vízinövények csodálatossá válnak fejlődésük során. A növények egészségéért elsősorban a megfelelő aljzat felel. Előzőleg már bemutattam a megfelelő talaj felépítésének módját. A Nature Aquarium-okban a Power Sand és az Aqua Soil Amazonia kombinációját használjuk elsődlegesen a növények számára megfelelő talaj alapjaiként. A talaj biztosítja a növények számára az alapvető tápanyagokat, mint például a nitrogén, a foszfor és más, egyéb ásványi anyagokat is, melyeket növényeink a gyökereiken keresztül vesznek fel. Azonban a növények leveleiken keresztül a vízoszlopban megtalálható tápanyagokat is felveszik. Néhány tápanyag, melyre a növényeinknek szüksége van, mint például a fent említett nitrogén és foszfát megtalálhatóak a haleledelben, és a halak ürülékében is. Azonban teljesen mindegy, mekkora mennyiségű tápanyagot tartalmaz a talaj, a vízinövények nem fognak fejlődni önmagában a táptalaj tápanyagmennyiségétől. Növényeinknek a fotoszintézishez szénre is szükségük van. Általánosságban véve növényeink a CO2 felvételével pótolják a szén szükségleteiket, ezzel elősegítve a fotoszintézis folyamatát. Fontos, hogy elegendő fény és CO2 álljon növényeink rendelkezésére. A vízinövények csak akkor fejlődnek szépen, ha a fotoszintézis, és a tápanyagok felvétele, mind a gyökereken, és mind a levelek felületén keresztül megvalósul. Annak ellenére, hogy a talajból is vehetnek fel tápanyagokat, azok felszívásának egyensúlya nem feltétlenül megfelelő, illetve hiányozhat is belőlük néhány fontos tápanyag. Ha emellett nem adagolunk plusz tápanyagok, növényeink egészségtelenül fejlődnek, emellett az algák is megjelenhetnek az akváriumban.

A nitrogénre és a foszfátra nem csak vízinövényeinknek van nagy szüksége, hanem a növényes akváriumok legfőbb ellenségeinek, az algáknak is. Azt az állapotot, amikor a víz túlzottan feldúsul tápanyagokban eutrofizációnak nevezzük. Amikor a vízben eutrofizálódás lép fel, az algák szinte azonnal elszaporodnak. Ha az olyan akváriumokba - melyekben aljzatként Power Sand-et és Aqua Soil Amazonia-t használtunk fel – halak kerülnek, a nitrát és foszfát értékek túl magasra nőhetnek, és csak lassan kezdenek csökkenni. Főleg az akvárium indításakor fordulhat elő, hogy a víz tápanyagokban gazdaggá válik, ilyenkor fontos gyakori vízcseréket végeznünk, hogy a felgyülemlett tápanyag ne ösztönözze az algák elszaporodását. A nitrogénnel és foszfáttal ellentétben, melyek könnyen felgyülemlenek az akvárium vízében, a kálium és a különböző nyomelemek mennyisége a vízben igen korlátozott. A káliumot, a nitrogénnel és a foszfáttal együtt, vízinövényeink nagy mennyiségben használják fel, ezért elengedhetetlenek egészséges fejlődésükhöz. A nyomelemek, mint például a vas, vagy a mangán szintén rendkívül fontosak a növények egészséges fejlődéséhez, azonban csak igen kicsiny adagokra van belőlük szükség. Ha ezek a nyomelemek nem megfelelő mennyiségben vannak jelen az akvárium vízében, olyan problémák is felléphetnek a töretlen növényfejlődés mellett, mint például a levelek színeinek elhalványodása, lyukak keletkezése a leveleken.

A Nature Aquarium-ok tápozásánál naponta használunk Brighty K-t, amely főleg káliumot tartalmaz, és Green Brighty Step 1-et, amely igen gazdag nyomelemekben. A Green Brighty szériában található még a Step 2 is, amely egyéb nyomelemek mellett magasabb vastartalommal rendelkezik, és a Step 3 amely több foszfátot tartalmaz. A tápok közötti választást az akvárium indítása óta eltelt idő alapján határozhatjuk meg. Ahogyan az idő múlik, az akváriumban lévő környezet is, és persze a növények tápanyagigénye is megváltozik. Normális esetben az akvárium tápozását a Step 1-nal kezdjük, azonban a fotók készültekor már a legtöbb esetben a Step 2-t használjuk, ezért is látható az akvárium adatai közt csak a Step 2 használata. A kálium - mely könnyen kifogyhat a víz tápanyagai közül – és a többi nyomelem adagolásával növényeink tápanyag felvétele felgyorsul, így lehetővé téve a többlet nitrogén és foszfát felvételét nagy mennyiségben is. A kálium és a nyomelemek pótlását ezért napi szinten ajánlom, mivel egy olyan tápanyag pótlása, amely hajlamos kifogyni a vízből rendkívül fontos az algák elleni védekezésben is.

Annak ellenére, hogy rengeteg féle vízinövényt tartunk akváriumainkban, mégis a fénykedvelő Riccia, és a stem növények mutatják a legélénkebb változásokat növekedésükben a folyékony tápoldatok adagolására. Mivel ezek a növények igen erőteljesen fotoszintetizálnak és gyorsan fejlődnek, ezért a levelek felületén történő tápanyagfelvétel szintén erőteljes. Ezen oknál fogva, a tápanyagok adagolásának pozitív hatásai is sokkal előbb megmutatkoznak ezeken a növényeken. A legtöbb ilyen növény levelei világoszöldek, vagy vörösek, mely színek sokkal élénkebbé válnak a kálium és a nyomelemek adagolására. Növényeink leveleinek színét a fotoszintetizáló pigmentek adják, így az élénkebb színű levelek nagyszerű indikátorai az erőteljes fotoszintetizációnak. Az eredmény pedig a növények egészséges fejlődése. A vízinövények tápanyaghiánya, leveleik színének elvesztése egészségtelen növényre utal.

A levelek sárgulása, illetve elfehéredése a növényeknél erős utalás a tápanyaghiányra. Az elfehéredés egy olyan jelenség, amely akkor jelenik meg, amikor a növény vashiányban szenved, ez a tünet igen gyakori a stemek közt, például a Rotala rotundifolia (Green), vagy a Micrantheum umbrosum esetén, míg a rozettás növények közül főleg az Echinodorus grisebachii hajlamos rá főként. Annak ellenére, hogy olyan tápanyagot adagolunk, amely nagy mennyiségű vasat tartalmaz, (mint például a Green Brighty Step 2) és nagyon eredményes lehet a kifehéredés elkerülésében, de ha egyszer növényeink levelei elkezdenek kifehéredni, akkor már nehéz ezen a hibán javítani. Ha ez a probléma fellép, számottevő javulást érhetünk el azzal, ha ideiglenesen megemeljük a vas adagolását, egy olyan adalékkal, amely nagy mennyiségű vasat tartalmaz, mint például az ECA. A vas többlete az akváriumban előidézheti a fonálalga megjelenését, a vizet elszínezheti, a vas-hidroxid pedig barna üledék formában jelenhet meg az akváriumban lévő belső felületeken. Mivel a vas-hidroxid barnás üledéke nem távolítható el lúgos tisztító oldaltokkal az akvárium felszereléseiről, ezért érdemes savas tisztítószerekbe áztatni azokat. Otthon is könnyen letisztíthatjuk ezeket az üledékeket borecet segítségével.

A folyékony tápanyagok adagolását az akváriumban lévő növények mennyisége is meghatározza. A stem növények esetében, melyek igen szép fejlődést mutatnak növénytápok adagolására, például az ültetés utáni tápozás adagjának kicsinek kell lennie. Mivel ezek a növények gyorsan fejlődnek, rövid idő alatt válnak szép bokrokká. Ennek következtében a folyékony tápanyagok adagolását idővel duplájára, triplájára is növelhetjük fejlődésüket figyelembe véve. A stem növények megfelelő karbantartásához nagyon fontos szerepet játszik a rendszeres nyírás. A nyírás után a tápanyagmennyiséget az előzőeknek megfelelően csökkentenünk kell. Az adagolás mennyiségének beállítása mindig a vízinövények mennyiségének és kondíciójának felmérése után kell, hogy történjen.

Rotala macrandraGratiola sp.Rotala rotundifoliaEusteralis stellata

Eusteralis stellata, mely világos vörössé vált a vas adagolásától. A nyomelemek közül főleg a vas játszik főszerepet növényeink vörös színének kialakulásában.

Egészséges Rotala macrandra. A stem növények megfelelően fejlődnek a napi, megfelelően szabályozott folyékony tápanyagok hatására.

A Gratiola sp. olyan stem növény, mely levelei színének változtatásával reagál a folyékony tápoldatok adagolására.

A világoszöld Rotala rotundifolia felső hajtásai hajlamosak kifehéredni, ha vashiányban szenved a növény. A főként vasat tartalmazó tápanyagok adagolásával, főleg a nyírások után elkerülhetjük a kifehéredést.

Az akvárium pontos adatai


SUIKEI DATA

Tervezte: Takashi Amano

Akvárium: Cube Garden Clear (H90xM45xMa45)
Világítás: NA Lamp 32W x 3 (Green Glow / 903) x 2, 10 órás megvilágítás  
Szűrés: Super Jet Filter ES-600 (Anthracite. Bio Rio Cube 20)
Talaj: Aqua Soil Amazonia, Power Sand M, Bacter 100, Clear Super, Penac W, Penac P
CO2: Pollen Glass Large Series 40 mm, 3 buborék per másodperc, Beetle Counter (Tower/20)
Levegőztetés: Lily Pipe P-4 (14 órán keresztül a világítás lekapcsolása után)
Folyékony tápok: Brighty-K, Green Brighty STEP-1, ECA
Vízcsere: Hetente egyszer 1/3
Vízminőség: Hőmérséklet: 25ºC, pH: 6.6, TH: 50 mg/l, NH4: 0 mg/l, NO2: <0.02 mg/l, PO4: 0 mg/l, COD: 2 mg/l
Növények: Eleocharis acicularis, Lilaeopsis novae-zelandiae, Cryptocoryne lucens, Anubias barteri var. nana Narrow, Cryptocoryne petchii, Rotala rotundifolia (green), Rotala indica, Rotala wallichii, Rotala macrandra sp., Hygrophila polysperma sp., Ludwigia sp., Eleocharis vivipara, Fontinalis antipyretica, Microsorum sp.
Halak: Hyphessobrycon heterorhabdus, Inpaichthys kerri, Megalamphodus sweglesi, Thoracocharax stellatus, Otocinclus sp., Caridina japonica