The wishlist name can't be left blank

Köves elrendezés a Nature Aquarium-ban

Layout – 4. rész

Köves elrendezés a Nature Aquarium-ban


A cikk eredeti angol verzióját a Tropical Fish Hobbyist Magazine publikálta.


A Nature Aquarium-ban, az olyan layout-okat, amelyekben kizárólag köveket használunk a berendezéshez Iwagumi layout-oknak nevezzük. Az „Iwagumi” kifejezést a tradicionális Japán Kertekben található kőelrendezésekre is alkalmazzák. Ezzel tulajdonképpen azt fejezzük ki, hogy a kövek elrendezése hasonló, mint ahogyan azok a természetben találhatóak. Azonban a Japán Kertek esetében az Iwagumi kifejezésből, ahogyan az generációról generációra öröklődött a történelem során, mára már csak egy erősen stilizált, természettől eltávolodó kőelrendezés maradt. A Nature Aquarium-ban az Iwagumi ebből a szempontból egészen eltérő, hiszen a bejárt hegyvidékek emlékeire, tapasztalataira alapul. Annak ellenére, hogy a tájkép, amelyre Iwagumi layout-unk alapul, esetleg nem létezik, a szemlélő számára mégis a közmondásos természetesség érzetét nyújtja.

Kezdő lépések


Annak ellenére, hogy az Iwagumi kompozíciók általában egyszerűek, nem készíthetünk el úgy egy természetes Iwagumi-t, hogy alaposan át ne gondolnánk a sziklák méretének egyensúlyát, elhelyezését, szögeit, irányát. A legegyszerűbb Iwagumi kompozíció esetében három, különböző méretű, - kicsi, közepes, nagy - sziklát rendezünk el, ahogyan azt a fényképen is láthatjuk. Az akvárium méretétől függően, még egy csoport sziklával is kiegészíthetjük az elrendezését, ahogyan azt ebben a cikkben be fogom mutatni. Ennél a lépésnél nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük a víz áramlását. A sziklákat a víz mozgásával azonos irányba helyezve megfelelő vízáramlást érhetünk el, amely hasonló lesz egy folyóéhoz. Ezzel ellentétben, ha minden sziklánk más irányba mutat, sokkal nehezebb lesz megfelelő áramlatot létrehoznunk, ugyanakkor a layout hatása is természetellenesebb lesz. Kicsit nehéz ezt szavakkal kifejezni, azonban ha megfigyeljük egy folyó szikláit, ösztönösen ráérezhetünk a lényegre.

Egy Iwagumi layout létrehozásához az első lépés néhány szikla beszerzése. Több féle típusból is választhatunk, formától, színtől és textúrától függően, mint például folyami kövek, hegyvidéki sziklák, vagy lávakövek. Egy másik dolog, amelyet fontos figyelembe vennünk a kiválasztásnál, hogy a kövek színe, textúrája egyezzen. Mivel általában az azonos típusú kövek színe és textúrája is eltér kissé, fontos hogy lehetőleg a leghasonlóbbakat válasszuk ki, különböző méretekben. Érdemes több követ kiválasztanunk, mint amennyire szükségünk lesz a layout létrehozásához, majd az elrendezéskor kiválasztani a legmegfelelőbbeket.

A kövek elrendezése


Hogy az Iwagumit még természetesebbé tegyem, gyakran úgy rendezem el a barázdált köveket, hogy a felületi barázdáikat egy vonalba illesztem. A kövek köré rendezett aljzattal azt a hatást kelthetjük, mintha a kövek a föld alatt érintkeznének. Ezt a technikát alkalmazva, több követ rendezhetünk el úgy, hogy azok egy nagy sziklának tűnjenek, ha esetleg nem találnánk az elképzeltnek megfelelőt. Így összehangolva a köveket és az aljzatot természetes, egységes hatást érünk el. A dombos hatás eléréséhez a legegyszerűbb, ha az átlagosnál vékonyabb aljzatréteget fektetünk le, majd a kövek közé és köré Powder Type Aqua Soil-t szórunk. Egy megfelelő méretű műanyag edény használata ezt a feladatot nagyban megkönnyítheti. A Powder Type Aqua Soil kis szemcseméretű, így könnyebben elérhetjük vele a sima felületet. Ez a típusú aljzat rendkívül alkalmas olyan növények tartására, melyek az aljzat felületén indák segítségével szaporodnak, mint például a fűfélék, vagy a Glossostigma. A sziklák köré kisebb köveket helyezve tovább erősíthetjük a layout természetes hatását. Annak ellenére, hogy a fejlődő növények egy idő után elfedhetik ezeket az apró köveket, azzal, hogy csak néhány helyen látszódnak, vagy olyan részletet képeznek, ahol nem nőnek növények csak még tovább növelik a természetes hatást.

A növények


A következőkben az Iwagumi layout beültetéséről szeretnék pár szót szólni. Klasszikus esetben csak egyféle, alacsony növényt alkalmazunk, hogy kiemeljük a sziklák jelenlétét. A leggyakrabban használt növények, mint például a Glossostigma, a Riccia, a fűfélék és az Echinodorus tenellus megfelelőek lehetnek erre a célra. Ezeknek a növényeknek a kombinációjával még változatosabbá tehetjük a layout-ot. Az itt bemutatott layout-ban a Blyxa és az Eleocharis vivipara mélységet és természetességet kölcsönöz a layoutnak. Az Eleocharis vivipara a fűfélék közé tartozik, hosszú, keskeny, egyenes levelű. Nagyon jól illik egy Iwagumi stílusú akváriumba, a háttérbe ültetve felfrissíti, nyugodtabbá teszi a képet. A kövek elé ültetett Eleocharis acicularis, és az azok mögé ültetett E. vivipara perspektívát ad az akváriumnak, ugyanakkor kontrasztban állnak az enyhén előredőlő kövekkel is.  A középen lévő üres terület a layout mélységérzetét növeli. A Blyxa-t a kövek közé ültettem. A Blyxa, mely egy sűrű, alacsony növény, halvány, tompa zöld színével nagyon jól illik a hegyi sziklákhoz, mint amilyen az ebben a layoutban található a Manten. Kövek közé, vagy mögé ültetve azt a természetes hatást érhetjük el velük, mintha a mezőn lévő kövek körül növekvő füvet látnánk.

Az akvárium pontos adatai

SUIKEI DATA
Tervezte: Takashi AmanoAkvárium: 180 cm Cube Garden Clear Type, (H180xM60xMa60)
Világítás: 3 Solar (NA Lamp MH-150W), Napi 10 óra megvilágítás
Szűrés: Super Jet Filter ES-2400 (Bio Rio L, NA Carbon)
Talaj: Aqua Soil, Power Sand L, Bacter 100, Clear Super, Penac W, Penac P, Tourmaline BC
CO2: Pollen Glass Beetle 50 mm, 3 buborék per másodperc, Beetle Counter (Tower/20)
Levegőztetés: A világítás lekapcsolása után 14 órán át, Lily Pipe P-6
Folyékony Tápok: naponta Brighty-K: 50 ml, Green Brighty STEP-2: 30 ml, ECA: 30 ml
Vízcsere: Hetente egyszer 1/3
Vízminőség: Hőmérséklet: 24ºC, pH: 6.8, TH: 10 mg/l, NO2: < 0,02 mg/l, NO3: < 1 mg/l, COD: 6 mg/l
Dekoráció: Manten sziklák
Növények: Glossostimga elatinoides, Riccia fluitans, Blyxa echinosperma, Echinodorus tenellus, Eleocharis acicularis, Eleocharis vivpara
Halak: Nematobrycon lacortei, Nematobrycon palmeri