The wishlist name can't be left blank

A Nature Aquarium megtervezése

Layout – 1. rész

A Nature Aquarium megtervezése


A cikk eredeti angol verzióját a Tropical Fish Hobbyist Magazine publikálta.

Üdvözlünk a Nature Aquarium világában! A Nature Aquarium célja az egészséges növények tartása, olyan környezet megteremtése, melyben kényelmesen élhetnek halaink, és ahol az élőlények úgy élhetnek együtt, ahogyan a természetben is megtalálhatóak. Azonban ehhez nem elegendő egy esztétikailag kielégítő aquascape-et létrehoznunk. Ahhoz, hogy az aquascape-ünk igazán szemet gyönyörködtető legyen, fontos, hogy a kompozíció és a színek tervezése már korábban, a fejünkben elkezdődjön. Szeretnék néhány alapvető lépést megmutatni, amely segítségedre lehet Nature Aquarium készítésekor.Balra: Takashi Amano egy aquascape építése közben. A legtöbb időt a kompozíciós elemek, a fák és kövek elhelyezésével tölti el. Visszalépve egy lépést, hogy megfelelő távolságból lássa az aquascape-et, megállapítja, hogy megfelelő-e a berendezési tárgyak egyensúlya, majd finoman a megfelelő szögbe igazítja a fákat.

Jobbra: Az akvárium még a munkafázisban: A fehér homokos rész tölti be az előtér szerepét, míg a sötét talajos rész lesz a háttér. A határoló kövek behelyezése után, Amano behelyezi a Bolbitis-szel és Microsorium-mal előre beborított fát a középső területre. Némi helyet megtakarít, hogy később a hátteret is beültethesse.

Táptalaj


A Nature Aquarium több alkotóelemet is magába foglal. Az első a táptalaj, amely néhány elemből áll össze: sötét talaj, amely elegendő tápanyagot, és speciális termőföldet tartalmaz a növények számára, amelybe gyökeret ereszthetnek, és világos homok, amely kiemeli az előteret.

Hogy elkészítsük az itt látható aquascape-et, egy kartonlap segítségével válasszuk szét az akváriumot egy előtér, és egy háttér részre. A háttér részét, ahová a növények kerülnek, táptalajjal és a sötét talajjal töltsük ki, míg az előtéri részbe csak világos homok kerül. A talajt igazítsuk úgy, hogy az akvárium hátlapja felé emelkedjen. Végül, óvatosan húzzuk ki a kartonlapot.

Ha a talajunkat hasonlóan helyezzük el, mint ennek az aquascape-nek az esetében, ügyelnünk kell, hogy azok ne keveredjenek össze. Mivel a hátsó részen lévő sötét talaj emelkedik, könnyen tönkreteheti a világosabb talajunkat, ha nem támasztjuk meg valamivel. Ha Amano garnélákat tartunk az algák kontrollálására, azok mozgása is könnyen összekeverheti az aljzatot, hogy ezt elkerüljük, határoló köveket helyezünk a két aljzat határvonalára. Ebben az aquascape-ben láva kövekre kötözött forrásmohát alkalmaztam, szép sorban egymás mellé téve. Ahogy a moha fejlődik, a kövek már nem csak határolóként fognak szolgálni, hanem az aquascape természetességét is hangsúlyozzák.

Uszadék fák


A következő lépés a fák elhelyezése az akváriumban. Gondoljunk a kompozícióról kialakult elképzelésünkre, gondoljuk át a fák elhelyezkedésének egyensúlyát, szögeit. Ne feledjünk az ültetéshez is elegendő teret hagyni. Az uszadék fák nem csak a kompozíció keretét adják, hanem az aquascape középső területét is.
A Nature Aquarium-ban gyakran ültetünk a háttérbe stem növényeket, melyek magasra nőnek. Fejlődésük során a stemek alsóbb részei felkopaszodhatnak, léggyökereket növesztenek, mely kissé ront megjelenésükön. A középső rész funkciója tehát az is, hogy ezeket a kevésbé mutatós részleteket elrejtse.

A fákra rögzíthetünk Bolbitis-t, vagy Microsorium-ot is. Ha annyi nagyméretű, öreg levelet vágunk le róluk, amennyit csak lehet, meggyorsíthatjuk a rizómájuk megtapadását a fáinkon, hamarosan új leveleket hoznak, és gyönyörűen fognak mutatni.A különböző magasságú növények ültetése a kiálló faágakkal, gyökerekkel kombinálva egy háromdimenziós layout-ot eredményez, mely szép színekkel és formákkal köti le figyelmünket.

Ültetés


Ha elrendeztük a fáinkat, eljött az ültetés ideje. Mielőtt azonban belekezdenénk, töltsünk az akváriumba annyi vizet, amely éppen megnedvesíti a talajt. Ha nem teszünk így, az megnehezíti az ültetést, a talaj túl laza marad, nem tömörödik össze eléggé. Ha viszont túl sok víz kerül az akváriumba, akkor a felhajtó erő bonyolítja meg az ültetést. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a legmegfelelőbb éppen annyi vizet tölteni az akváriumba, ami éppen elfedi az aljzatot.

Ennek az aquascape-nek az esetében csak a háttér környékére ültettem a vízinövényeket. Amikor az előtér, illetve a háttér ültetését végezzük, egy csipesz segítségével száranként, egyesével ültessük el a növényeket. Stem növények esetében azonban 2-3 tövet is leültethetünk egyszerre, hogy elég sűrűnek tűnjenek, így könnyedén hozhatunk létre gyönyörű bokrokat. Mögéjük Isoetes japonica és Cyperus került, melyek hosszú, keskeny leveleikkel igazán jól mutatnak a háttérben.

Amikor elkészültünk a növények elültetésével, feltölthetjük az akváriumot vízzel. Ha úgy látjuk, a stemek összegubancolódtak, vagy szárunk lefelé mutat, eljött az idő, hogy kijavítsuk ezeket a problémákat egy olló segítségével.

Növények gondozása


A vízinövények fotoszintéziséhez a fény és a széndioxid elengedhetetlen tényező. Ehhez az akváriumhoz két, 150 wattos fém halogén lámpát használtunk fel, a CO2 beoldása is bőséges.

A folyékony tápoldatok adagolása is napi feladatunk. A fő tápoldatok egyike a káliumot, míg a másik a vasat pótolja. Ezeknek a tápanyagoknak a pótlása nagyon fontos, mivel gyakorta kifogynak az akvárium vizéből, így adagolásukkal tökéletesíthetjük növényeink színét, emellett egészségessé is teszi őket.

A szép stem bokrok eléréséhez a legfontosabb dolgunk a nyírás. Az ismételt nyírásokkal stemeink szép bokrokat fognak formálni, egyúttal elősegítjük az oldalhajtások megjelenését, és leveleik sűrűsödését.

A nyírást speciális növénynyírásra kiképzett ollókkal végezzük úgy, hogy a stemek felső részét, csúcsát levágjuk. Nehéz lehet eldöntenünk mely helyek a legjobbak arra, hogy a növényt elvágjuk, a legegyszerűbb módszer azonban, ha az akváriumban dekorációként felhasznált fák vonalát használjuk fel az elburjánzott stemek nyírásához.  

Ezt a típusú aquascape-et több módon is módosíthatjuk – megváltoztathatjuk az uszadékfák fajtáját, elrendezésük módját, de akár a felhasznált növényeket is. Ha újak vagyunk a Nature Aquarium világában, érdemes lehet kipróbálnunk ezt a fajta stílust, hiszen könnyen nyírható, fent tartható.
 

Az aquascape pontos adatai

SUIKEI DATA:
Tervezte: Takashi AmanoAkvárium: 120 cm Cube Garden Clear Type (H120xM45xMa60)
Világítás: 2 Solar I (NAMH 150W), Napi 10 óra megvilágítás
Szűrés: Super JEt Filter ES-1200 (Bio Rio M, NA Carbon)
Talaj: Aqua Soil, Power Sand Special L, Bacter 100, Clear Super, Tourmaline BC, Penac W, Penac P, Bright Sand
CO2: Pollen Glass Beetle 50mm, 3 buborék per másodperc, CO2 Beetle Counter Buborékszámlálóval
Levegőztetés:14 órán keresztül a világítás lekapcsolása után, Lily Pipe P-4
Tápoldatok: napi adagolásban: Brighty-K: 20 ml, Green Brighty STEP-2: 20 ml, Green Gain: 1ml
Vízcserék: A víz 1/3-át kétszer egy héten
Vízminőség: Hőmérséklet: 25 °C, pH 7.2, TH 50 mg/l, NO2 0,02 mg/l, NO3 1 mgl/l, COD 4 mg/l
Vízinövények: Bolbitis heudeloti, Rotala sp. „Nanjenshan”, Rotala sp., Rotala rotundifolia, Cyperus helferi, Polygonum sp, Isoetes japonica, Eusteralis sp., Microsorium sp., Fontinalis antipyretica
Élőlények: Thayeria obliqua, Hemigrammus ocellifer ocellifer, Ladigesia roloffi, Inpaichthys kerri, Nannostomus trifasciatus, Otocinclus sp., Cardina