The wishlist name can't be left blank

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Telefon: 06 1 6104627

Növényes akvárium - kezdőknek

Akvakertészet - az alapok

Mi a növényes akvarisztika?


A modern akvarisztika talán legszebb, legérdekesebb ága az akvakertészet. Népszerűsége annak köszönhető, hogy látványa a természet egy darabkáját csempészi az otthonunkba. A módszer szülőatyja a japán Takashi Amano. Az angol nyelvű "Nature Aquarium" kifejezés sokkal jobban visszaadja a lényeget, a növényes akvarisztika ugyanis nem a növényekről szól, hanem a növények, halak, kövek és fák természetben is megtalálható harmóniájáról.

IAPLC 2012 versenyakvárium - Asian Spirit

Az emberek évszázadok óta tartanak halakat. Az évek során több zseniális ötlet és elgondolás született meg az akvarista hobbival kapcsolatban. Példaként a holland stílusú akváriumokat említhetnénk – sokféle, egymás mellé ültetett növény, víz alatti színkavalkád, bemutató jellegel. A nyolcvanas években aztán ismertté vált a már korábban említett Amano mester, aki megértette, hogy a technológia végre megengedi nekünk, hogy visszatérjünk a gyökerekhez. A tudásunkat arra használhatjuk, hogy a természetes víz alatti folyamatokat az akváriumban reprodukáljuk. Így született meg a növényes akvárium fogalma.

A koncepció lényege, hogy a hagyományos akváriumok homályos, árnyékos hatása helyett egy természetben is látható vibráló, élénken megvilágított világot hozzunk létre, ahol a növények természetes fotoszintézise akár apró levélfelszíni buborékokat is eredményezhet az oxigéntől telített vízben.

Növényes akvárium

Látványos. Megbízható. Stabil.

Minőségi termékekből felépített 64 literes opti-white ADA akvárium szett - 60 cm széles, 80 cm magas prémium tömörfa fehér bútorral. Napi tápozás Green Aqua növénytápokkal. Heti legfeljebb 1 óra karbantartással - 50% vízcserével (RO víz használatával). Évekig fenntartható.

A növényes akvárium négy alapeleme

Külső szűrők, szűrőanyagok

SZŰRÉS
A modern akváriumok alapja a hatékony szűrés. Megfelelő szűrő nélkül nem lehet algamentes, egészséges akváriumot üzemeltetni. A nagyobb akváriumok kizárólag külső szűrővel működhetnek. Ez egyben az akvarisztika legköltségesebb alkotóeleme is.
Szén-dioxid (CO2) befecskendezés

SZÉN-DIOXID (CO2) BEOLDÁS
A növények fotoszintéziséhez megfelelő mennyiségű szén-dioxidra van szükség. A vízben a hagyományos akváriumi körülmények között nincs elegendő CO2, ezért külön kell adagolnunk azt. A CO2 rendszer összetevőit és összeállítását is elmagyarázzuk itt.
ADA Aqua Sky LED lámpák - világítás

ERŐS MEGVILÁGÍTÁS
A növényes akváriumok világítása a hagyományos akváriumokénál lényegesen erősebb (több mint kétszerese), ezért a fotoszintézis is jóval intenzívebb. Az erős megvilágítás miatt az akvárium képe lényegesen hatásosabb, vibráló, élénk.
Agyagos talaj, általános növénytalaj

AGYAGOS TALAJ
A biológiai szűrésben is szerepet játszó megfelelő általános növénytalaj és növény táptalaj használata fontosabb, mint gondolnánk. A legtöbb növény gyökere csak agyagos talajban érzi jól magát. Homokot, kavicsot csak dekorációnak használjunk!

Green Aqua növényes akvárium


További lényeges szempontok


Növénytápok

NÖVÉNYTÁPOZÁS

A CO2 befecskendezés mellett a növényeinknek növénytápokra is szüksége van. Ebből nyerik a növekedéshez szükséges macro és micro tápanyagokat. A növénytápozás egyszerű feladat, a megfelelő tápok használata esetén nem lehet gondunk.

Növényválasztás

NÖVÉNYVÁLASZTÁS

A növényeink magasságuk szerint lehetnek előtéri-, középtéri- illetve háttérnövények. Elhelyezési módjuk szerint lehetnek mohafélék, kőre-, fára kötözhetőek vagy úszónövények. Mindig az akvárium méretének megfelelő növényt válasszunk.

Vízminőség

VÍZMINŐSÉG - RO készülékek

A vízminőség a biológiai szűrést végző baktériumok, a halak és a növények szempontjából is fontos. A csapvízben található klór minden élőlény számára veszélyes, ezért ilyen esetekben használjunk vízkezelőket. Ideális esetben lágyított víz ajánlott.

Dekoráció, látványtervezés

DEKORÁCIÓ, LÁTVÁNYTERVEZÉS

A víz alatti táj megtervezésében - ennek a kövek és a fák az alapjai - csak a képzelőerőnk szab határt. Ez a legkreatívabb része a modern akvarisztikának, ezt az akvakertész versenyek is bizonyítják. Építés előtt nézze meg a képgalériánkat is!

Karbantartás

KARBANTARTÁS

A könnyű és gyors karbantarthatóságra már induláskor gondolni kell. Úgy kell megterveznünk a vízcserélő rendszert és magát az akváriumot is, hogy heti 1 óránál többet lehetőleg ne kelljen foglalkozni vele.

Karbantartás

KÖLTSÉGEK

Takashi Amano: "Természetet teremteni a luxus netovábbja". Az akváriumépítés költsége nagyon sok mindentől függ. Ebben a tájékoztatóban igyekeztünk összefoglalni mindent amit az árakról tudni érdemes.


A fenti szempontok figyelembevétele után javasolunk még néhány tájékoztatót, amely segít majd eligazodni az akvakertészet gyönyörű világában. Ezeket az anyagokat nemcsak kezdők, de haladó akvaristák is használhatják. Az Akvakertész Magazinban további elemzéseket is talál, többek között az RO készülékek bekötéséről, a különböző szűrőanyagokról, az algásodás kiváltó okainak azonosításáról és még sok olyan más témáról is, amely hosszabb távon érdekelheti.

 

ADA - növényes akvárium alapismeretek

ADA - NÖVÉNYES AKVÁRIUM ALAPISMERETEK (NÖVÉNYSULI)

Az Aqua Design Amano AquaJournal-ban közzétett tájékoztató írásai elsősorban kezdők számára készültek, azonban a tapasztalt akvakertészek is gyakran találnak bennük új információkat. Nekik is jó szívvel ajánljuk az ADA növénysulit.

Ajándék-ötletek

AJÁDÉK-ÖTLETEK

Ajándékozzon velünk! Segítünk a választásban - árak és célcsoport szerint is listázva. A felsorolt termékek tapasztalataink és vásárlóink visszajelzései alapján egyaránt alkalmasak arra, hogy szeretteinknek kellemes meglepetést okozzunk.

Green Aqua szűrő választási tájékoztató

SZŰRŐVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ

A modern akvarisztika legfontosabb eleme a szűrés. A biológiai egyensúly és az algamentes környezet megteremtése érdekében ez talán a legfontosabb (és az egyik legköltségesebb) döntés is. Segítünk a választásban.

Green Aqua alga tájékoztató

ALGA TÁJÉKOZTATÓ

Az algásodás a nem megfelelően beállított ökoszisztéma jele, az ammónia és fény együttes hatására indul be. Általában semmi köze a túl sok foszfáthoz és nitráthoz. Mindig a kiváltó okot szüntessük meg, soha ne használjunk algairtószereket.


"A vizuális hatás, amelyet a növényes akvárium a nézőre gyakorol, segít emlékezni. Tudatosítja bennünk, hogy egy gyönyörű, vibráló és sokszínű természetes világ részesei vagyunk. Ez a vonzerő rendkívül erős, szinte ellenállhatatlan. Az alkotó számára igazi elégtétel azt látni, hogy a víz alatti kertet bemutató térbe lépők azonnal megcsodálják az alkotást – ez az első, amit egy szobában, irodában, vagy előtérben észrevesznek – hamarabb mint egy nagyképernyős televíziót. A növényes akvarisztika a természet szeretetének és a kreatív megnyilvánulásnak egyszerre biztosít teret." - Farkas Balázs


Növényes akvárium
Növényes akvárium
Akvakertészet
Lélegzetelállító látvány, kristálytiszta víz. Természetes, stabil ökoszisztémák.
Széles választék
Akváriumi növények
Gyönyörű növények az ADA, Tropica, Dennerle és Aquaflora kertészeteiből.
Vizinövények
Fényképes leírás a Green Aqua galériájának 22 akváriumában felhasznált technikával és élőlényekkel. (A versenyakváriumaink fotói itt találhatóak.)
Működésének 10. évében, 2019-ben megnyittuk a Green Aqua vadonatúj galériáját Budapesten! Az új bolt több, mint háromszor nagyobb mint a régi. Nézze meg!
Green Aqua növény wellness csomag
Macro és Micro tápanyagok, CO2 pótlás. Növény wellness csomagjaink.
Green Aqua alga tájékoztató
Algásodás, ködös víz, felszín hártya? Segítünk a megoldásban!
Minden, amit a karbantartásról tudni kell. Olvassa el az RO tájékoztatót is.
Miért van szén-dioxidra szüksége az akváriumi növényeinknek?
Rotala 'Hra', Green
Minden a növényválasztásról és a telepítésről. Fotó: Rotala H'ra, Green.
Nano akváriumok, CO2, szűrés. Termékbemutatók, inspiráció.
Ugrás fel