The wishlist name can't be left blank

A kerti tó gondozása évszakról évszakra

Az évszakok váltakozása során (legalábbis Közép-Európában) a kerti tó gondozása különböző intézkedéseket igényel. Ez azokra a vidékekre is igaz, ahol a hőmérséklet télen sem süllyed fagypont alá: az esős és száraz évszak váltakozása, vagy éppen a rendkívül meleg nyár komoly hatást gyakorol a kerti tó életére.

Kerti tó gondozása évszakról évszakra

 

Tavasz

Tavasszal két folyamat zajlik egymással párhuzamosan. Egyrészt, ahogy emelkedik a víz hőmérséklete, a halak a téli nyugalmi időszak után újra aktívak lesznek. Ilyenkor rendkívül fontos a megfelelő, alacsony hőmérsékleti viszonyokhoz szabott eleséggel (JBL PondEnergil) történő etetés; a betegségek – mint például a tavaszi virémia – hatékony megelőzésének érdekében pedig adagoljunk a táphoz vitamint is (JBL Atvitol). Másrészt a vízben oldott tápanyag (nagyobbrészt foszfátok, kisebb részben nitrátok) nagy mennyisége miatt az algák növekedésnek indulnak, mihelyt erősödni kezd a napsütés. A konkurens vízinövények vagy a tó körül növő más magasabb növények ugyanis még nem vetnek árnyékot a tó vizére. Ezért a tavasz az év folyamán jóformán az utolsó alkalom a tápanyagok megkötésére, hogy a következő alganemzedéket megfosszuk az elburjánzásuk alapjául szolgáló tápláléktól (pl. JBL PhosEx Pond Direct). Ezzel egyidejűleg mielőbb ellenőrizni kell a víz stabilitását (karbonátkeménység), mivel az esőzések nagymértékben csökkentik a víz ásványianyag-tartalmát, így erősen lágyítják azt. A karbonátkeménység ellenőrzését akár a JBL KH Test, akár a JBL PondCheck segítségével elvégezheti, hogy megtudja, mennyire stabil a tó vize a téli időszak után.

 

Nyár

Nyáron egyszerre háromféle körülmény hat a tó életére.

 • Egyrészt a hőmérséklet emelkedése miatt csökken a víz oxigéntartalma, és levegőztetésre is szükség lehet (JBL O2 oxigénteszt és JBL PondOxi-Set). A levegőztetés egyébként nemcsak a halak, hanem a káros anyagokat lebontó baktériumok számára is fontos.
 • A magas vízhőmérséklet miatt a tavi halaknak könnyen emészthető tápra van szükségük (JBL Koi Summer).
 • A bőséges esőzéssel kísért heves nyári viharok erősen lágyítják a tó vizét, amely így többé nem tekinthető stabilnak. A JBL StabiloPond KH segítségével visszaállítható a víz stabilitása, és elkerülhető a pH-érték nagyfokú ingadozása.

 

Ősz

Ősszel számos tényező igényli a tó tulajdonosának figyelmét.

 • A halakat elő kell készíteni a téli időszakra, hogy elkerüljük a halpusztulást.
 • A lombhullás miatt fokozódik a víz szerves anyagokkal való szennyezettsége.
 • A vízinövények és az algák lassan elhalnak, és átváltanak a téli szakaszra, amelynek során a szöveteikben tárolt tápanyagokat újra leadják a vízbe. Ezzel elvileg adottak a feltételek az algák következő évi elburjánzásához.
 • Az ősz és a kora tél, egészen a fagyok beköszöntéig, a legkedvezőbb időszak arra, hogy a kerti tó vizéből kiemeljük a tápanyagokat (ténylegesen eltávolítva azokat a vízrendszerből), ugyanis az algák szaporodását elősegítő tápanyagok csak ilyenkor találhatóak meg a vízben szabadon, az algák által meg nem kötött állapotban. A tápanyagok őszi megkötését, amely rendkívül fontos a következő év szempontjából, a JBL PhosEx Pond Filter (tápanyagkivitel) vagy a JBL PhosEx Pond Direct segítségével ajánlatos elvégezni.
 • A halakat ebben az időszakban tartalmas és változatos táplálékkal etessük, amely fokozza az ellenálló-képességüket, és segít nekik tartalékokat felhalmozni a téli nyugalmi időszakra. A halak tavaszi megbetegedései igen gyakran arra vezethetőek vissza, hogy nem kapták meg a kellő felkészítést a télre. Érzékelhetően javítja a halak ellenálló-képességét, ha kétnaponta vitamint is adagolunk a táphoz (JBL Atvitol).
 • Lombvédő háló használatával jelentősen csökkenthető a tó vizébe kerülő lomb mennyisége, ami pedig mégis belekerül, az mechanikus úton is kiemelhető belőle. Ha mégis túl sok lomb halmozódik fel, segít a JBL SediEx Pond (baktériumok és oxigén).

Tél

A hideg évszakban a tó nyugalmi állapotban van, néhány alapvető dologra azonban ilyenkor is oda kell figyelni:

 • Nem minden tél hoz kemény hideget, és bármikor sor kerülhet „melegebb” időszakokra, amikor a halak felélénkülnek, és táplálkozni akarnak. Ezekben az időszakokban mindenképpen ajánlatos enni adni nekik, de csak különösen könnyen emészthető eleséget, amely alacsonyabb hőmérséklet esetén sem marad sokáig a halak emésztőrendszerében. Ilyen pl. a JBL PondEnergil vagy a JBL Koi Energil midi.
 • Ha a tó mélysége nem éri el a 150 cm-t, akár teljesen be is fagyhat. A teljes befagyást általában meg lehet akadályozni jégmentesítővel és annak használata közben történő célzott levegőztetéssel (JBL PondOxi-Set).
 • Pumpa használata esetén NE helyezzük azt a tó legmélyebb pontjára, mert akkor az összes vízréteget átkeveri. A mélyebb részeken azonban 4°C-os hőmérsékletnek KELL beállnia, amelyen az állatok áttelelhetnek.
 • Fontos a kerti tó mélyének megfelelő oxigénellátása, mivel a víz rétegződése miatt ilyenkor nem használható a szellőztető. Ilyenkor jön jól az JBL OxyPond a tó mélyének oxigénben gazdagabbá tételére.