INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

For international orders please click here

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Karbantartás

Stem növény nyírás


Mennyit kell foglalkozni a növényes akváriummal?

Az akvakertészettel most ismerkedő látogatóink számára a növényes akvárium látványvilágának és hangulatának szeretete nem kérdés. Tényleg kivétel nélkül mindenkit magával ragad ez a világ, minden nap tapasztaljuk... A legtöbb profi akvarista számára nem kérdés, nem teher a karbantartás, sőt... Olyan elfoglaltság, amely segít kiszakadni a hétköznapi világunkból, és frissítő kikapcsolódást jelent. (Ezt a boldogság-élményt adó tevékeny állapotot a magyar származású amerikai pszichológus Csíkszentmihályi Mihály flow-élménynek nevezte el.) Sokan tartanak azonban attól, hogy a rendszeres karbantartásokra nem lesz idejük a család, munka, és egyéb teendők mellett. Kérdésükre a következő - gyors és egyszerűsítő - választ szoktuk adni:

Amennyit csak szeretnénk, de növényes akváriummal ideális esetben heti minimum 35-40 percet (de maximum 1-1.5 órát) érdemes foglalkozni, továbbá havonta egyszer 2-3 további órát rá kell szánni a víz alatti világunk karbantartására. Ahhoz azonban, hogy heti 35-40 percben "letudjuk" a kötelező feladatokat, már az akvárium tervezésekor figyelembe kell vennünk néhány fontos tényezőt, ezekről később lesz még szó.

Akinek nincs ennyi ideje egy akvárium karbantartására, annak sem kell feltétlenül lemondania a víz alatti világ szemet gyönyörködtető élményéről. A Green Aqua munkatársai a karbantartási szolgáltatásunk keretében akár hetente (vagy gyakrabban) elvégzi a munkát. Nagyobb (stabilabb) növényes akváriumok esetében arra is van lehetőség (bár a Green Aqua csapata nem javasolja), hogy kéthetente végezzük el a vízcseréket. Vannak olyan ügyfeleink is, akik csupán az elpárolgó víz pótlásával hosszú évekig stabil ökoszisztémákat üzemeltettek - tehát így is lehet - ez azonban végképp nem az a látvány és nem az a rendszer, amit kezdő akvaristáknak jó szívvel ajánlunk: a halaink és növényeink számára egy ilyen akváriumban nem tudnánk ideális körülményeket biztosítani.

Mitől lesz jól és gyorsan karbantartható egy akvárium?

Ideális (de nem feltétlenül szükséges) esetekben a következő feltételek mindegyike teljesül:

1. Az akvárium nyitott tetejű, könnyen hozzáférhető. Karbantartás közben nem kell lekapcsolni a függeszett vagy akvárium oldalüvegére fektetett lámpát, tehát látjuk mit csinálunk. Ne használjunk hajlított előlapú akváriumot.

2. Az akvárium pereme nem magasabb mint az álló hónalj-magasságunk (könnyen be tudunk nyúlni, nem kell fellépőre állnunk karbantartáskor - ez igen fárasztó tud lenni).

3. Az akvárium nem mélyebb 60 cm-nél (elérjük az aljzatot kézzel).

4. A vízcserét előre elkészített vízzel és slagokkal végezzük el - nem "vödrözünk" (részletek később).

5. Az akvárium stabil, a kiszolgáló technika jól van méretezve. (A négy alapelv teljesül: komoly szűrés, CO2 beoldás, megfelelően erős megvilágítás, agyagos talaj)

6. Megfelelő és hatékony karbantartó szerszámokkal rendelkezünk.

7. Lassan növő növényeket használunk.

8. Nem népesítjük túl halakkal az akváriumot.

Vízcsere

Miből áll egy karbantartás?

A tapasztalt akvaristák mindegyikének saját jól kialakult módszere és "forgatókönyve" van a karbantartások elvégzésére, az alábbiakban - a teljesség igénye nélkül - a saját listánkat teszünk közzé. Ezt a budapesti boltban és ügyfeleinknél is egyaránt alkalmazzuk.

1. Szemrevételezés, állapotfelmérés. álljunk 1-2 percig az akvárium előtt és tervezzük meg a tennivalókat. Nézzük meg, hogy mennyi víz párolgott el 1 hét alatt, vizsgáljuk meg a CO2 befecskendezés buborékszámát, a szűrők hozamát, a szűrőcsövek és ki-befolyók tisztaságát, az akváriumüveg tisztaságát, az egyéb készülékek működését (UV, fűtő, klíma, növénytáp- vagy haltáp adagolók, felszíntisztító, Twinstar, légpumpa, stb.), figyeljük a halak mozgását, szemrevételezzük a növények állapotát és növekedésének ütemét, a dekoráció állapotát, helyzetét, a dekorációs homok tisztaságát.

2. A karbantartó felszerelés és slagok előkészítése. RO készülék használata esetén győződjünk meg arról, hogy elegendő víz van-e a tartályban.

3. A technika áramtalanítása - a lámpa kivételével. Célszerű már eleve úgy bekötni a különböző eszközöket, hogy egyetlen főkapcsoló gombbal mindent áramtalanítani tudjunk - a lámpát kivéve. Törekednünk kell arra, hogy 40 percnél hosszabban ne álljanak a szűrők, de maximum 1.5 órát álljon a rendszer. Nagyobb - hosszabb - karbantartások esetén nem árt tudni, hogy a szűrő biológiai szűrőanyagának levegőn (nedvesen) tartásával a szűrőbaktériumok hosszabb ideig életképesek lesznek.

4. üvegtisztás. Célszerű pengés algakaparót használni. Az algakaparó megdöntésével a ragasztások mentén is le tudjuk tisztítani az üveget. Ezt a lépést akkor is el kell végezni, ha látszólag teljesen tiszta az üveg (gyakran szemmel nem látható szerves lepedék van az üvegen, az üvegtisztítás kimaradását követő héten után már valószínűleg zavarni fog...). Használhatunk továbbá algakaparó mágnest vagy tisztítókendőket is. Figyeljünk arra, hogy az aljzat szintjénél mindig távolítsuk el a pengét az üvegtől - így elkerülhető, hogy az apró homokszemek a penge és az üveg közé kerülve megkarcolják az akváriumunk üvegét.

5. Növény nyírás - amennyiben szükséges. Ez a lépés gyakran átugorható - különösen lassabb növekedésű növényekkel beültetett vagy gyengébb megvilágítású akváriumok esetén. A mohák nyírásakor használjuk a vízleszívó slagot a vízben lebegő mohák eltávolítására (egyik kezünkben az olló, másikban a slag vége) - így elkerülhető, hogy a moha-darabok mindenhova betelepedjenek az akváriumban. A többi növény (egyes páfrány- vagy anubias-félék kivételével) általában felszáll a víz felszínére és egy egyszerű halhálóval maradéktalanul eltávolítható. Az előtér-növények nyírására használjunk hajlított ollót. Egy lassú növekedésű növényekkel benépesített akvárium esetében általában havonta egyszer elég a növényeket megnyírni - a folyamat az akváriummérettől függ, de általában 30 perc és 2 óra közötti időt szánjunk erre.

Szemrevételezés - Viktor figyel

Karbantartó eszközök

6. Szűrőcső-takarítás - amennyiben szükséges. Zárjuk el a szűrő csapjait. A szűrőcsöveket flexibilis csőtisztító kefével, a ki- és befolyócsöveket üvegtisztító kefével célszerű kitakarítani. Ezeket a termékeket itt gyűjtöttük össze. A ki-és befolyókat a tisztítás idejére óvatosan vegyük le a szűrőcsőről. A szűrőcső a ki- és befolyó levétele után úgy is rögzíthető az akvárium oldalára, hogy egy csipesz egyik szárát beledugjuk a szűrőcsőbe, a csövet 2-3 cm-el az akvárium pereme fölé húzzuk és úgy szorítjuk hozzá a csipesszel a csövet az akvárium pereméhez. Ha a takarítással készen vagyunk, a szűrő-csapokat újra megnyithatjuk és elindíthatjuk a szűrőt. Mivel a szűrőcsövet ilyenkor általában nem vesszük le a szűrőről, ezért nem lesz levegős - tehát a szűrő akadály nélkül újraindítható. Figyeljünk azonban arra, hogy a szűrő újraindításakor a leszívócsövet tegyük a szűrő nyomóága elé, hogy a csőben maradt szerves-anyag-darabkákat azonnal leszívhassuk - erre pár másodperc leszívás elég lesz... 

7. Szűrő takarítás - amennyiben szükséges. Minél nagyobb szűrőt üzemeltetünk az akváriumunkhoz annál ritkábban lesz szükség a takarítására. általában véve azt szoktuk javasolni, hogy a szűrőt akkor takarítsuk ki, ha már látványos a hozam-romlása. Ez jelzi, hogy a szerves anyagok már eltömítették a szűrőanyagot. A szűrő csapjait zárjuk el, vegyük le a szűrőcső-adaptert a szűrőről (vagy csavarjuk szét a duplacsapokat), emeljük le a szűrőház tetejét, vegyük ki óvatosan ki a rotort és a kerámiatengelyt a szűrőház fedeléből (figyelve arra, hogy a kerámiatengely oldalirányú erő hatására könnyen eltörik és figyelve arra, hogy a tengelytartó gumibakokat ne veszítsük el) és takarítsuk meg csapvízben ezeket. Vigyük ki a vízzel teli szűrővödröt a fürdőbe és a szűrőkosarak kiemelése után öntsük ki a koszos vizet a szűrőből. A biológiai szűrőanyag takarítása csupán annyiból áll, hogy leszívott akváriumvizes vödörbe vagy lavórba óvatosan beleöblítjük a szűrőkosarat a tartalmával együtt. Soha ne  mossuk a biológiai szűrőanyagot csapvízben, mert az abban található klór elpusztítja a nitrifikációt végző baktériumokat, és a biológiai szűrésünket tönkretehetjük ezzel. A durva szivacsot kimoshatjuk csapvízben, a fehér (vagy elhasználódása esetén barna színű) perlonvattát dobunk ki és cseréljük ki új perlonvattára. Ennek nincs komoly költsége, tehát maga a szűrőanyagnak nincs igazán hosszútávú költsége. A szűrő takarítása után szereljük újra össze azt, és a karbantartás végén újraindíthatjuk a rendszert.

8. Vízfelszín-tisztító takarítás. Ne feledjük a vízfelszín-tisztító  (skimmer) kisméretű szivacsát minden akváriumtakarításkor csapvízben kitisztítani.

9. Vízleszívás. Használjuk a leszívó slagot és távolítsuk el a víz 50%-át. A növényes akváriumokban ez a javasolt mennyiség, de nagyobb (sok-száz literes) akváriumoknál elég a 30%-os vízcsere is. A vízcserék elvégzése létfontosságú. Három funkciója is van a vízcserének. A. Eltávolítja a fölösleges szerves anyagokat ezzel segítve a szűrő munkáját. B. Eltávolítja a vízben esetlegesen megtalálható ammóniát. C. Eltávolítja a vízből a fölösleges növénytápokat, így megakadályozza azok hosszú-távú felgyülemlését. Nem kell attól tartanunk, hogy "beállt vizet vesztünk", ez egy mítosz... A víz H2O, amelyben tápanyagok (macro és micro tápanyagok) valamint Calcium és Magnézium (vízkeménységet befolyásoló) anyagok vannak. Hasznos baktériumok az aljzatban, szűrőben és köveken-fákon tenyésző baktériumokhoz képest csupán elhanyagolható mértékben vannak jelen a vízben. Ne féljünk tehát nagyobb vízcseréket végezni, de figyeljünk a víz hőfokára és vegyük figyelembe azt is, hogy a paraméterek változása az élővilágra hatással lesz. Vízleszíváskor nem szükséges a növényes akvárium aljzatának porszívózása - ezzel csak az aljzat ökoszisztémáját bolygatnánk meg. Elegendő az aljaztnövények közelében mozgatni a cső végét és óvatosan kiszívni a levágott és beragadt növénydaraboka és az esetlegesen felgyülemlett mulmot.

10. Vízfeltöltés. Töltsük fel az akváriumot a megfelelő szintig - óvatosan, hogy az aljzatot ne kavarja fel a beáramló vízsugár. Ne feledjük, hogy a csapvíz használata esetén a káros klórt és nehézfémeket vízkezelőkkel kell semlegesíteni. Figyeljünk arra, hogy az új víz és az akváriumvíz hőmérséklete ne térjen el nagymértékben. RO víz használata esetén hagyjuk a hordóban a vizet szoba-hőmérsékletűre felmelegedni vízcsere előtt. Ne feledjük, hogy RO víz használata  esetén az akváriumvíz keménységét kissé meg kell emelnünk, vízkeménység növelő vízkezelő használatával.

Kövek és üveg takarítása

Vízleszívás

11. Külső akváriumüveg-tisztítás. Használjunk ablaktisztító szerrel átitatott konyhai papír-törlőkendőt és óvatosan takarítsuk le az akvárium üvegét kívülről. Figyeljünk arra, hogy a vegyszer ne juthasson be a belső felületre. Takarítsuk meg az akváriumüveg belső peremét egy másik, nem vegyszeres kendővel, a ráragadt szervers anyagok és csapvíz használata estén esetlegesen keletkezett vízkő eltávolítására.

12. Technika újraindítása. Kapcsoljuk be a főkapcsolót és indítsuk el a technikát, figyelve, hogy a szűrő levegőtlenítése megtörtént-e. Ne feledjük, hogy szűrőcső-takarítás esetén pár másodpercre le kell szívnunk a csőből érkező koszos vizet.

13. Visszatápozás. Használjunk a szokásosnál kissé több növénytápot az eltávolított tápanyagok pótlására. Nyírás esetén használhatunk olyan növénytápokat is, amelyek kifejezetten a növények nyírás okozta stresszének csökkentésére való.

14. Szemrevételezés. Ellenőrizzük, hogy az összes technikai eszköz hibátlanul működik-e (beleértve az időkapcsolókat is), valamint, hogy a CO2 befecskendezés mértéke megfelelő-e. Szemrevételezzük a munkánkat, figyeljük a halak és növények viselkedését. Készen vagyunk.

JBL Aqua In-Out vízcserélő szett


GREEN AQUA KARBANTARTÁS

Bízza a karbantartást profikra! A Green Aqua csapat (általában az általunk épített akváriumok esetén) rendszeres vagy időszakos karbantartást is vállal. A karbantartási programot a mindig egyénre szabjuk – alapesetben heti egy alkalmat javasolunk, de több ügyfelünknél végzünk eseti jellegű munkákat. Az építéssel nálunk nem fejeződik be a munka.

A kivitelezés precizitása és a kommunikáció fontossága mindig elsőrendű szempont volt a csapatunk tagjai számára. A gyönyörű növényes akváriumok elkészítése után ez az ami a legfontosabb: a kommunikáció és a megbízhatóság - ahhoz, hogy ügyfeleink hosszú távon kényelemben élvezhessék a víz alatti világ csodálatos látványát. Kérje ajánlatunkat.

Keressen meg minket.

Szemrevételezés - Key figyel


Ugrás fel