The wishlist name can't be left blank

JBL teszt - ProAqua Test Combi Set Plus Fe - édesvizi tesztkészlet (6 teszt)

Az akváriumvíz értékeinek pontos ismerete nagy segítséget nyújt a tudatos akvaristának. A JBL Combi Test Set akváriumi vízteszt készletben minden fontos vízparaméter méréséhez szükséges csepptesztet megtalál.

A következő paraméterek mérésére alkalmas:

pH • Fe (vas) KH (változó keménység)   NO2 (nitrit)  • NO3 (nitrát) • CO2

Tartozékok:

- Műanyag táska
- Mérőedény (20 ml.)
- Adagoló fecskendő
- Adagoló kanál
- Színskálák
- Tesztfiola (3db)
- Fiolatartó
- Analízisnapló
- Használati utasítás

Raktáron
SKU
JBL24092
15290Ft

pH: A pH értéket 0 és 14 között határozhatjuk meg. A 0 érték a leg savasabb, míg a 14 a leg lúgosabb állapot. A pH 7 értékre mondjuk, hogy a víz semleges kémhatású. A pH skála nem lineáris, hanem logaritmikus. Tehát ha 1 pH egységgel pl. 7-ről 6-ra visszük a víz kémhatását, az 10X savasabb vizet eredményez. A természetes vizek pH értéke jelentősen eltérő lehet. Fontos tehát, hogy ismerjük halaink, növényeink eredeti élőhelyének paramétereit. Szerencsére a vízinövények nagytöbbsége a pH 6,4-7,2 közötti állapotot kedvelik leginkább. (A legtöbb növény pH 8 felett már képtelen növekedni is) Van még egy nagyon fontos szempont, amiért szükséges a pH mérése. Az egyes vegyi folyamatok máshogy működnek savas illetve lúgos közegben. Ilyen pl. az ammónia (NH3), mely köztudottan igen mérgező a halak számára. A frissen beindított akváriumok esetében pedig nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű baktérium a szűrőben, hogy ezt hatástalanítani tudja. Az ammónia (NH3), savas közegben sokkal kevésbé van jelen. Helyette a viszonylag ártalmatlan ammónium (NH4+) a jellemző. Növényes akvarisztikában a víz CO2 szintjére is következtethetünk a pontos (!) pH érték és a KH (karbonátkeménység) összefüggéseinek vizsgálatával. A pH érték csökkenthető tőzeg, valamint CO2 adagolással. A növelést kalcium karbonáttal oldhatjuk meg.

Vas: A vas (Fe) szerepe igen fontos az egészséges növényes akvárium fenntartásában. Bár kis mennyiségre van csak belőle szükség, hiánya azonban komoly hiánytüneteket produkál. A vízinövények csakis oldott formában képesek a vasat feldolgozni. A növényes akváriumok speciális, erősen megvilágított, enyhén savas környezetében csakis a legjobb minőségű HEEDTA kelátokkal ellátott növénytápok alkalmazhatók. A kelátok olyan fém-vegyületek, amelyek a növények számára "fogyasztható" formában tartják a nyomelemeket. A rossz minőségű - könnyen bomló kelátokkal "szerelt" mikro tápanyagok (a legtöbb műtrágyaboltban kapható mikro tápanyag ilyen, és sajnos rengeteg ismert márka tápszere is) hamar "elengedik magukból" a fématomokat és így a növények számára már nem hasznosítható a tartalmuk. Javasoljuk a Greenaqua legjobb minőségű HEEDTA keláttal ellátott növénytápjait. A mikro tápanyagok a Vas (Fe), Mangán (Mn), Réz (Cu), Cink (Zn), Bór (B), Molibdén (Mo). Ezek közül a vas mérése a legegyszerűbb. Ezért a mikro tápanyagok ellenőrzésekor csak a vas szintjét szoktuk ellenőrizni. Ennek megfelelő értéke általában az egyéb nyomelemek megfelelő szintű jelenlétét is jelenti. Javasolt a vas (Fe) szint havonkénti ellenőrzése. A doboz tartalma 45 teszt elvégzésére elegendő. 

Nitrit (NO2): A frissen indított akváriumokban a halakra igen mérgező ammónia(NH3) keletkezik. Ennek lebontására a külsőszűrő biológia szűrője hivatott. Az itt végbemenő folyamat a nitrifikáció. A nitrifikációt mikroorganizmusok végzik, amelyek a rendelkezésre álló ammóniát nitritté, majd nitráttá oxidálják. Az akvárium indításának első két hetében fontos mérni a nitrit szintet. A nitrit mérgező a halakra nézve. Amíg a nitrit szint magas, a biológiai szűrés még nem áll készen arra, hogy az akváriumba halakat telepíthessünk. Egy újonnan indított akváriumnál javasoljuk, hogy naponta mérjen nitritszintet legalább két héten keresztül. Az ammóniateszttel együtt az eredményekből következtethet a biológiai szűrés beindulásáról. Már működő akváriumok esetén, mindig mérjen nitrit (és ammónia) szintet, ha a biológiai szűrés elégtelenségére gyanakszik. A halak levert étvágytalan viselkedése utalhat magas nitrátszintre. Ha csak kis mennyiségben van jelen a vízben, a halak folyamatosan enyhe stresszes állapotba kerülnek, mely jelentősen gyengíti az immunrendszerüket. Parazitafertőzések kialakulása is nagyban ennek köszönhető. Minden ilyen esetben javasoljuk a napi 20-50% vízcserét és a szűrő óvatos (akváriumvízben végzett) takarítását és a szűrő hatékonyságának növelését. (Erősebb, nagyobb térfogatú szűrő, valamint jobb minőségű biológiai töltet)

GH: A GH, a víz összkeménységét jelöli. Az összkeménységet német keménységi fokban ('dH) adják meg és megfelel a vizünkben oldott alkálifém ionok összegének. A GH tesztek a vízben megtalálható kalcium (Ca) illletve magnézium (Mg) ionok mérésére alkalmas. Természetes vizekben a GH, az egyik legfontosabb érték, hiszen az összkeménység minden organikus életforma működését befolyásolja. Az eredeti élőhelytől jelentősen eltérő vízparaméterek, nem feltétlenül vezetnek a hal halálához, de akár egész életében szenvedhet tőle. Keménység º GH Besorolását 0 – 4 - Nagyon lágy 4-8 - Lágy 8-12 - Közepesen kemény 12 - 18 - Kemény 18-30 - Nagyon kemény > 30 - Rendkívül kemény

KH: A KH teszt, a karbonát, vagy változó keménység mérésére alkalmas. Több szempontból fontos tisztában lenni a vizünk változó keménységével. Egyrészt halainknak, növényeinknek érdemes az eredeti élőhelyükhöz hasonló értékeket kialakítani. Ezzel például a halakat könnyebben tudjuk szaporodásra bírni. Színeik is szebbé válnak. A KH másik fontos szerepe, az akvakertészek mágikus táblázatában van. A pontos CO2 szint meghatározásához, ez az érték és az adott PH érték ad információt.

További információ
Name JBL teszt - ProAqua Test Combi Set Plus Fe - édesvizi tesztkészlet (6 teszt)
SKU JBL24092
Gyártó JBL