The wishlist name can't be left blank

Iwagumi stílusok

Az Iwagumi Stílus – 2. rész

Iwagumi stílusok


Ha az Iwagumi eredetét kutatjuk, minden bizonnyal rábukkanunk Takashi Amano egy 30 évvel ezelőtti akváriumára. Ez egy igazán egyszerű layout volt, folyami sziklákkal berendezve és Echinodorus tenellus-szal sűrűn beültetve. Takashi Amano szerint, míg néhányan nem voltak túlzottan meglepve eddigi gyakorlásai során elkészített akváriumain, amikor meglátták ezt az Iwagumi layout-ot, ők is elképedtek annak egyediségén és szokatlan szépségén. Az Iwagumi stílus ezelőtt nem létezett, és senki, még Mr. Mitsuo Yamazaki, az E. tenellus importőre sem ismerte a növény pontos szükségleteit. Ez Amano igazán eredeti alkotása volt, amilyet ezelőtt még senki sem látott. Azóta Amano több, változatos stílusú Iwagumi layout-ot mutatott be, melyek csak növelték az Iwagumi stílusban berendezett akváriumok varázsát.

A Nature Aquarium létrejötte egyben az Iwagumi stílus születése is. Az Iwagumi layout-okat több stílus irányzat szerint rendszerezhetjük.

Iwagumi stílusok

Stílus I


Ez a layout megkövesedett fák felhasználásával készült, - melyet már nem használnak olyan gyakran, mivel keményítheti a vizet - így előidézve egy hegyvidék látványát. Ez az Iwagumi akvárium, melyet Glossostigma-val telepítettek be, nagy szenzációt keltett 1991-es bemutatásakor.

Iwagumi Stílus

 * A fényképek alatt található évszámok jelzik a layout publikálásának évét.

Stílus II


A legalapvetőbbnek tekinthető Iwagumi stílus a Sanzon. Az Oyashi (főkő) jelenléte a legfeltűnőbb, a layout egészét tekintve is domináns hatású. Minden egyes kőnek, mint az Oyashi, Fukuseki (másodlagos kő), vagy a Soeishi (támogató kő) a helye szabályosan meghatározott a kompozícióban. A masszív megjelenésű kövek, mint például a Hakkaiseki tökéletesek egy ilyen stílusú akvárium berendezéséhez.

Iwagumi Stílus

Stílus III


Ennél az Iwagumi stílusnál a karcsú sziklákat sugárirányúan rendezzük el. Mivel a köveket úgy rendezzük el, hogy felfelé, vagy oldal irányba nézzenek, nagyon fontos a csúcsuk formája. A kövek elrendezésekor gondosan oda kell figyelnünk azok szögeire és arányaira a többi kőhöz képest.

Iwagumi Stílus

Stílus IV


A többi Iwagumi stílussal ellentétben, a köveket ebben az esetben egy zátonyhoz, vagy fekükőzethez hasonlóan rendezik el, nem pedig úgy, hogy a kövek csúcsai felfelé nézzenek. Horizontálisan hosszú akváriumoknál könnyebben érhetjük el a hatalmas és masszív, földből előtörő sziklák és a széles látkép érzetét. Egy csapat apró, karcsú hallal tovább növelhetjük tájképünk hatalmas méretének illúzióját.

Iwagumi Stílus

Stílus V


Habár ez az Iwagumi stílus berendezésében nagyon hasonló a Sanzon stílushoz, mégis egész más atmoszférát hozhatunk létre, ha dekorációs homokot is felhasználunk a layout berendezésekor. A dekorációs homok a felhasználás helyétől függően világosabbá teheti a berendezést, esetleg annak mélységérzetét növelheti. A stílus felidézi a Kare Sensui-t (japán száraz kertészet), melynek berendezéséhez fehér homokot és sziklákat használnak.

Iwagumi Stílus

Stílus VI


Ez a különálló Iwagumi stílus egy új csavart hoz az elképzelésbe, annak ellenére, hogy az alapvető kompozíciós mintákat követi. Az ebben a stílusban készített layout-ok mesteri kőelrendezést igényelnek, mint például a párban lévő főkövek, vagy az újfajta, Ryuoseki-t felhasználó kőelrendezések.

Iwagumi Stílus