The wishlist name can't be left blank

Hasonló textúrájú kövek kiválasztása

Az Iwagumi Stílus – 6. rész

Hasonló textúrájú kövek kiválasztása

A Mantenseki könnyebben elérhetővé, ugyanakkor könnyebben felismerhetővé vált. A kövek kiválasztásakor nem csak formájukra és méretükre kell figyelnünk, hanem textúrájuk egyediségére is.

 

A Nature akvárium kedvelői között a Mantenseki alapvető kőtípusként ismert. Jelenleg beszerzése stabil, emellett többféle méret között válogathatunk az üzletekben. Erről a kőről gyakran állítják, hogy más kövekhez képest nem olyan változatosan használható. A kövek felhasználásakor általános szabály, hogy minden darabnak ugyanolyan textúrájúnak kell lennie, az Oyaishi-től a Fukuseki-n át a Soeishi-ig, máskülönben a sziklacsoportunk elveszti egységességét, és természetes hatását. Mind a két alábbi akváriumban Manten sziklákat használtak fel a berendezéshez. A felső aquascape esetében az akváriumot éles, egyenetlen Mantenseki felhasználásával, míg az alsó aquascape esetében kerekded Manten-t használtak fel a berendezéshez. Annak ellenére, hogy több követ alkalmaztak a berendezéshez, mindkét layout természetes, összefüggő képet alkot, mivel a sziklák textúrája is azonos.

Ebbe a layout-ba Willow Moss-t (Fontinalis antipyretica) és Cobra Grass-t (Lilaeopsis sp.) ültettek, hogy kihangsúlyozzák a kisméretű kövek részleteit. Az alig látható kövek , melyeket a növények eltakarnak mélységet kölcsönöznek a berendezésnek.

Az aquascape kinézete azután, hogy a Manten sziklák elrendezése befejeződött. A kis kövek az előtérben segítenek kihangsúlyozni a részleteket, míg a hátrafelé irányuló kisebb kövek a perspektívát erősítik.

Fent: A Mantenseki egy viszonylag gyakori, kerek formájú darabjának felszíne. Ha a felülete enyhén bealgásodott, sokkal mutatósabb a víz alatt.

Lent: A gyors úszású Slender Tetra (Iguanodectes spilurus) nagyon jól mutat egy panorámiás elrendezésű akváriumban, ahol nagy nyitott terek állnak rendelkezésükre az úszáshoz.

Először az Oyaishi-t válasszuk ki, majd a többi sziklát ugyanolyan, vagy hasonló textúrával. Amikor kiválasztottuk egy Oyaishi-t, nézzük meg találunk-e az elrendezéséhez megfelelő kiegészítő sziklákat.

Fent: Mivel a Manten nem folyami szikla, több közöttük a durva felületű darab. Ettől függetlenül a kinézetük nagyon változatos lehet.

Lent: A neonhal finom színárnyalataival nagyon szépen illik a melegszínű Manten-hez és a fű szerű vízinövényekhez.