Bevezető az Iwagumi világába

Az Iwagumi Stílus – 4. rész

Bevezető az Iwagumi világába

Azok számára, akik először próbálkoznak Iwagumi stílusú akvárium építésével

Minden, az Iwagumi stílusban használt kőnek saját neve van. Az Iwagumi-ban speciális szabályok vannak, mint például az aljzat előkészítésének módja, a kövek elhelyezésének rendje. Ebben a részben az Iwagumi stílus alapjairól lesz szó, melyekről minden kezdőnek tudnia illene.

A kövek nevei, és funkciói

Iwagumi kövek jelentése

Oyaishi

 

Az Iwagumi stílusban az első számú szikla, ugyanakkor a legnagyobb is. Válasszuk ki a legjobbat az alakja és a karakteressége alapján. Súlyának körülbelül az akvárium 2/3-ának kellene lennie.

Fukuishi

Ez a második legnagyobb kő, melyet az Oyaishi jobb, vagy bal oldalára helyezünk. Válasszunk hasonló, vagy ugyanolyan textúrájú követ, mint az Oyaishi, hogy az Iwagumi layout-unk egységes képet mutasson.

Soeishi

Kisebb, mint a Fukuseki, az Oyaishi mellé helyezzük, a Fukuseki-vel egy vonalban. Fontos szerepe van, mivel folyamatosabbá teszi a layout-ot, vagy kiemeli az Oyaishi erejét.

Suteishi (áldozati kő)

Ez egy kis kő, amely nem emelkedik ki az egész Iwagumi elrendezésből, esetenként a növények is eltakarhatják. Jelenléte finomságot, egyszerű eleganciát kölcsönöz az elrendezésnek.

Mi a Sanzon Iwagumi?

Ez a legegyszerűbb Iwagumi kompozíciós stílus, melyben a legnagyobb kő középre, a kisebb Fukuseki és Soeishi a Oyaishi jobb- és baloldalára kerül. Ezt a kompozíciót a Buddhista hármasokhoz való hasonlóságuk miatt nevezték el Sanzon-nak.

A kövek számának hétnek, ötnek, vagy háromnak kellene lennie?

Jobbnak tartjuk, ha a főszerepet játszó kövek száma páratlan. Páros számú kövekkel dolgozva a sziklák szimmetrikusnak, elrepedtnek tűnhetnek. Egy Iwagumi akvárium akkor mutat a legszebben, ha az egyensúlyt középről valamilyen módon egyik, vagy másik oldalra toljuk el.

A: Páros számnál a sziklák szimmetrikusnak tűnhetnek.
B: Páratlan számú sziklák esetében elkerülhetjük a szimmetrikusságot.

Miért döntött az Oyaishi?

Míg a Sanzon Iwagumi a Japán kertekben, például a száraz kerti stílus esetében gyakran felfelé mutat, az Oyaishi a Nature Akváriumban egy olyan szögben van elhelyezve, mellyel elősegíti a víz megfelelő áramlását, a víz erejével szemben is kitartva.

Iwagumi Layout Készítése

 

 

Fektessünk le egy vékony, egyenletes táptalaj réteget

Annak ellenére, hogy egy fákkal készülő layout esetében a táptalajt az akvárium elejénél vékonyabb, majd egyenletesen emelkedő rétegben helyezzük el, egy Iwagumi akváriumnál azonban vékonyan és egyenletesen kell előkészítenünk azt. Más stílusú layoutoknál nem ezt a módszert használjuk.

 

Helyezzük el az Oyaishit az aranymetszés szabályai szerint

A legfontosabb szabály, hogy a berendezést az Oyaishi elhelyezésvel kezdjük. Mutatós, megfelelő egyensúlyú Iwagumi akváriumot hozhatunk létre, ha az aranymetszés vonalára, az akváriumot 1:1.618-os arányokra bontva (nagyjából 2:3 arányban).

 

Helyezzük el a megmaradt köveket a legnagyobbtól a legkisebbig

Az Oyaishi elrendezését követve, a megmaradt köveket méretük szerint csökkenően helyezzük el: a Fukuseki először, aztán a Soeishi, legvégül pedig a Suteishi. A kövek pozícióját az egyensúly, a szögek és a kövek irányának megfigyelésével határozhatjuk meg.

 

Fejezzük be a talaj elrendezését

Alakítsuk ki a domborzatot a megfelelő Aqua Soil szétterítésével a már meglévő táptalaj fölé egy kis műanyag tégely segítségével. Engedjük, hogy némi Aqua Soil a kövek közé folyjék, ezzel folytonossági érzetet kelthetünk. Fejezzük be az aljzat elrendezését „powder” típusú Aquasoil szétterítésével.

Kulcspont a növények ültetéséhez

Mivel a vízinövények segítségével lágyíthatjuk a kövek erejét, így azokkal egyensúlyba hozhatjuk a kövek ereje miatt eltolódott layout-ot. Az alacsonyra növő növények segítségével kiemelhetjük a sziklák elrendezésének részleteit. A vízinövények kövek közé, mellé ültetése kulcsfontosságú a természetes hatás eléréséhez.