Halbetegségek a kerti tóban

Ha tavi halai megbetegednek, itt most megtudhatja, milyen betegségben szenvednek, és hogyan lehet azt megbízhatóan leküzdeni.

 

Halbetegségek felismerése

A halbetegségek leírása nem egyszerű dolog. Ezért több száz fotót gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek Önnek az egyes halbetegségek azonosításában.Nézzen be a JBL webkórházába! (JBL Webkórház) Itt képek alapján diagnosztizálhatja vagy meghatározási segédletünk segítségével azonosíthatja halai betegségét. Ha rákattint egy betegséghez tartozó fotóra, az oldal átirányítja Önt a megfelelő halbetegséghez és annak kezeléséhez, valamint felhívja a figyelmet arra is, hogy az adott betegség milyen más kórképekkel téveszthető össze.

 

A tavi halak betegségeinek kiváltó tényezői

A tavi halak betegségeiért paraziták, baktériumok vagy más kórokozók felelősek, de gyakran előfordul, hogy ezek megjelenését egyéb tényezők készítik elő. A víz kémhatásának ingadozása (reggel alacsony, 6 körüli pH, amely estére megemelkedik) például a halak legyengüléséhez vezethet, ami az immunrendszer elégtelen működése miatt megnyitja az utat a patogén csírákkal vagy parazitákkal való fertőződés előtt. Ez az embereknél is hasonlóan működik, hiszen mi is sokkal fogékonyabbak vagyunk a betegségekre, amikor erős stresszhatás alatt állunk.

Ezért a stabil vízi környezet és a jó táplálkozás a halbetegségek megelőzésének legjobb módja. Tehát: Miután a megfelelő gyógyszerrel kikezelte a halbetegséget, ellenőrizze a víz paramétereit, hogy megtalálja a betegség végső okát. Szükség esetén álljon át igen magas tápértékű eleségre, amely pontosan megfelel a halak méretének és táplálkozásmódjának (JBL Koi tápok).

 

Új halak betelepítése után kitörő halbetegségek

A tótulajdonosok néha megfigyelhetik, hogy új halak betelepítésekor járvány tör ki a tóban, és rögtön arra gondolnak, hogy a kereskedő beteg halakat adott el nekik. Ez többnyire nem egészen fedi a valóságot. A jelenséget ismét az emberi világból vett hasonlattal szemléltethetjük. Amikor az 1500-as években a spanyolok meghódították Dél-Amerikát, behurcolták oda az „ártalmatlan” influenzát is. Mivel Dél-Amerika őslakói még sohasem találkoztak ezekkel az influenzavírusokkal, a szervezetük védtelen volt velük szemben, így aztán ezrével haltak bele. Ez a tóban is előfordulhat. Az újonnan behozott halaknak lehet egy-két ártalmatlan parazitájuk, amelyekkel szemben a szervezetük már kiépítette a megfelelő védekezést. Az Ön tavi halai azonban ezekkel a konkrét kórokozókkal még sohasem találkoztak, így rendkívül sebezhetőek velük szemben. Ezért több mint ajánlatos a már meglévő és az újonnan jött halak immunrendszerének erősítése a JBL AccliPond segítségével (a jelenség ugyanis mindkét irányban működik).

 

Forrás: JBL
Fordítás: Green Aqua