Hagyományos akvárium-szettek hátrányai a növényes akváriumok esetében

A növényes akvarisztika modern világa szakít a hosszú évek óta ismert zárt-tetejű, doboz jellegű akváriumok világával. Ezeknek az akváriumoknak több olyan hiányossága is van, amelyek áthidalhatatlan problémát okoznak egy jól működő növényes ökoszisztémában.

Az elsőre rendkívül vonzó árú hagyományos szettek sok akvaristának továbbra is kedvencei a következők miatt:

1. Az ár első látásra igen kedvező.

2. A gyenge megvilágítás miatt az algásodás veszélye kisebb.

3. A zárt tető miatt a halak kiugrálásának veszélye kisebb illetve a gyerekek vagy más háziállatok nehezebben férhetnek hozzá.

4. Kisebb beüzemlési igénye van, könnyebb összeállítani.

 

A legtöbb komoly akvarista azonban a következő gondokról számolt be:

1. A felhasznált belső szűrő a legtöbb esetben gyenge minőségű szűrőanyaggal szerelt és az akváriumhoz képest relatív mérete túl kicsi. Egyszerűen nem tud megbírkózni a biológiai terheléssel. Az akváriumban a halak szenvedhetenek, (látható ok nélkül) pusztulhatnak, az algásodásnak nagy a veszélye.

2. A felhasznált belső szűrő rontja a látványt, a nagy műanyag technikai eszköz zavaró hatást kelt.

3. A felhasznált belső szűrő nehezen és körülményesen takarítható, takarítás közben gyakran összekoszoljuk az akvárium vizét.

4. A zárt tető és zárt térben található lámpa miatt a víz hőmérséklete hamar felszökhet, az elégtelen levegő-mozgás miatt nem tukiszellőzni és kihűlni. A magasabb hőmérsékletű vízben a szerves anyagok bomlása is gyorsabb, a szűrő pedig nincs felkészülve a keletkező ammónia lebontására, ezért melegebb napokon még fokozottabb lehet a halak ammónia-terhelése és az algásodás veszélye.

5. A zárt tető nem támogatja az akvárium párolgását és ezáltal a hőelvonást, ezért a víz hűtése további akadályokba ütközik. (nyáron túlmelegedhet)

6. A zárt tető doboz-szerű látványt nyújt, a víz alatti világ kevésbé része a környezetnek, nem "olvad azzal egybe", nem élvezhetjük az enyhén fodrozódó víztükör látványát és nem tekinthetünk be az akváriumba egy újabb oldalról.

7. Az akvárium-üvegek összeragasztásához használt jellemzően fekete színű ragasztó (szilo) látványa kevésbbé letisztult, kevésbé modern, a "vizuális keret" sokszor elvonja a figyelmet a tartalomtól.

8. Az akvárium üvege nem vas-szegény ultra-átlátszó opti-white üvegből, hanem jellemzően normál üvegből készül, ezért - különösen nagyobb 8-10 mm-es üvegvastagságok esetén - gyakorlatilag kizárt az a "tiszta víz" érzet, amelyet a növényes akváriumok világában megszoktunk.

9. A felhasznált - gyakran még ma is T8-as fénycsöveket használó - fénycsöves lámpák gyengén világítanak, ezért az akváriumnak majdnem minden esetben homályos, árnyékos vizuális hatása van, rendkívül távol áll a növényes akváriumok élénk, vibráló hatásától.

10. A hajlított előlap - bár elsőre jó ötletnek tűnhet - a legtöbbször hosszú távon zavarja a víz alatti világ zavartalan közeli szemlélését, mivel az üveg torzítása folyamatosan elvonja a figyelmünket a mögötte zajló látványtól, különösen közeli személés esetén.

11. A rendszer nehezen bővíthető, a lámpát ritka esetben lehet nagyobbra/hatékonyabbra cserélni, a legtöbbször csak barkács-eszközökkel fejleszthető.

12. A rendszer nehezen bővíthető, a belső szűrő kivágása után a külső szűrő ki- és befolyó csövei a zárt tető nyílásain keresztül csak körülményesen vezethetőek át, egyedi üveg ki- és befolyócsövek gyártása szükséges.