Eheim Professionel 3 és 4 szűrők javítása

Seachem termékek
Murphy törvénye és az Eheim szűrők


Murphy törvénye szerint „ami elromolhat, az el is romlik”. Az Eheim külső szűrők a legendás megbízhatóságuk ellenére néha bizony elromolhatnak.

Ebben az írásban nemcsak a meghibásodott szűrők tulajdonosainak, hanem minden Eheim szűrő gazdájának igyekeztünk megmutatni, hogy mi és hogyan romolhat el, és mit tehetünk a dolgok gyors javításának az érdekében.

Szeretnénk előrebocsátani, hogy az Eheim szűrők szétszedésével mindenki a garanciavesztést kockáztathatja, egyes esetekben a hivatalos szerviz megtagadhatja - jogosan - egy alkatrész ingyenes cseréjét, a külső beavatkozás jeleinek láttán. Vannak azonban olyan esetek - például a szűrőfej adapter műanyag alkatrészeinek törése, amelyeket általában a nem megfelelő használat okoz, és a szervíz akkor sem fogja ingyenesen kicserélni, ha nem lát külsérelmi nyomot az eszközön.

A szűrők szétszedése kapcsán azt is megtapasztaltuk, hogy a rendkívül egyszerű és biztonságos felépítmény a megbízhatóság kulcsa. A konstrukció lényege, hogy minimális hibalehetőséget hagyjon, például a lehető legkevesebb helyen tudjon kifolyni a víz a szűrőből.

Hogyan használjuk az Eheim szűrőket?


A szűrő tulajdonosa a használatában lévő technika megóvásának érdekében egy dolgot tehet: a használt műanyagok és a felépítmény ismeretében megfelelő érzékkel és optimális erőbehatást gyakorolva nyúl a megvásárolt eszközhöz, így minimálisra csökkentheti a felhasználás miatti hibákat és nem esik pánikba, ha folyni fog a szűrő, hanem tudni fogja az okát - reméljük.

Gyakori kérdés, hogy a szűrő csapjának (nem teljes) lefojtásával tehetünk-e kárt a szűrőnkben? A válasz: NEM. A külső szűrők csapjait lehet tartósan (de nem teljesen) elzárni, a két beszívó-ággal rendelkező szűrők egyik beszívó ágát pedig be lehet dugózni - következmények nélkül.

Az Eheim szűrők összetételéről


Az Eheim szűrőknek két fő alkotóeleme van, a szűrővödör (az ábrán 1-7 számmal jelölt tartozékok) és a szűrőfej (az ábrán 8-11). A szűrővödörről ebben az írásban túl sok szót nem kell ejtenünk, ha nem éri komoly fizikai hatás a jó minőségű műanyagot, akkor gyakorlatilag lehetetlen eltörni. A kisebb Classic szűrőknél láthattuk csupán egyszer-kétszer, hogy a szűrőház alján található szívóág-csonkra gyakorolt fizikai hatás miatt a csonk menete mentén megrepedt a szűrővödör.

Az Eheim szűrőfej a szűrő tetején található nagyobb műanyag elem. Négy csatlakozóval (az ábrán 2-es számú) szorítható rá a szűrővödörre. A csatlakozók nagyon ritkán sérülnek meg vagy törnek el, a kialakításuk elég jól sikerült. Mind a négy csatlakozóra szükség van ahhoz, hogy a szűrőfejet a vödrön tudja tartani és a szűrőfej alján belül található tömítés megfelelőképpen zárja a fejet a vödörre.

A szűrőfej második eleme - Professionel 3-as szériától felfele - az automata feltöltő gomb (az ábrán 9-el jelölve). Ennek a határozott nyomogatásával pumpálhatjuk be az üres szűrőbe a vizet az akváriumból. A feltöltőgomb alján található gumipumpa (vagy membrán) viszonylag ritkán hibásodik meg, az alábbiakban ennek a működéséről is mutatunk egy videót.

A szűrőfej harmadik eleme a csőcsatlakozó adapter (11-es számú) és a hozzá tartozó, az adapter kiemelését lehetővé tevő piros nyomógomb (6-os számú). Az adapter a Professionel szűrők esetében becsúszik a szűrőfejbe és erős fizikai hatás esetén beragadhat - ezzel már kicsivel több ügyfelünknek gyűlt meg a baja.

Miért ragad be a csőcsatlakozó adapter?


A csőcsatlakozó adapter belsejében a műanyag fogaskerek leggyakrabban a nem megfelelő erőbehatás alkalmazása miatt törnek el. Ilyenkor a csőcsatlakozó adaptert (11) nem lehet kiemelni a szűrőfejből (8) az ábrán kék nyillal jelzett mozdulattal, a piros gomb (6) "beragad". Valójában a piros és kék színnel jelölt szürke műanyag fülek akadályozzák az adapter kivételét. Az esetek legnagyobb részében a kétoldalon látható lapos fülek nem húzódnak be teljesen, a nem megfelelő elzárás miatt.

Ahhoz, hogy a szürke műanyag "fülek" megfelelően húzódjanak be (a bal oldali nyitott állapotú adapterben látható módon) a csőcsatlakozó adapter (11) tetejénél található fojtócsap karját határozott, mozdulattal zárjuk el. A jobb és bal oldalon található fülek így teljes mértékben visszahúzódnak.

Fontos! A csapot hiába erőltetjük tovább az OFF állásban, attól nem fog "jobban záródni" az adapter és a fülek nem húzódnak vissza jobban, csak a műanyag elzáró kart fogjuk eltörni! (Ha eltörtük, akkor egy csavarhúzót be lehet dugni a kar helyére időszakosan.)

Érdemes a videón is látható mozdulatot még a szűrő összeszerelése előtt kipróbálni, így biztosan semmilyen problémánk nem lesz az adapterrel hosszú távon.

Eheim csőcsatlakozó adapter

Mi a teendő beragadt csőcsatlakozó adapter esetén?


Ha semmiképpen nem sikerül az adaptert kivennünk - a piros nyitó gomb nem moccan a kar OFF állásba történő állításával vagy a kart nem tudjuk off állásba állítani - akkor az egyetlen megoldás a szűrőfej szétszerelése. Ehhez a szűrőfej alján - a szűrőfej tömítőgyűrűje mellett a négy sarokban taláható négy csavart kell kicsavarnunk egy torx csavarhúzóval.

A fej műanyag védőlapjának levétele nem érint semmilyen tömítéssel kapcsolatos problémát - a szűrőfejnek ebben a részében semmilyen víz nem folyik. A két műanyag elem szétválasztása után észrevehetjük, hogy a piros nyomógomb két szára be van ragadva a nem megfelelően behúzott szürke adapter-fülek miatt. Kézzel semmiképpen nem tudjuk onnan kivenni ezt a piros műanyagot, egy csavarhúzóval kell a piros műanyag szárát kifeszíteni, hogy a fül mellett "kipattanjon". A műanyag elég elasztikus ahhoz, hogy ez a művelet az eltörése nélkül is sikeres legyen. Ha mégis eltörnénk a piros gomb szárát, akkor megvásárolható a cserealkatrész a Green Aquánál. A sikeres művelet végén az adapter egyszerűen kiesik a szűrőház fedeléből. A hibás csőcsatlakozó adaptert azonban mindenképpen cserélnünk kell, mivel nagy valószínűséggel műanyag alkatrészek törtek el a belsejében.Eheim csőcsatlakozó adapterek. A szűrőház összeszerelése előtt a piros gombot - és az azt tartó fém rugót vissza kell tennünk a helyére. A helye azonban nem ott van, ahonnan kipattintottuk (mert a beragadt adapter "hozza magával" a szűrőfej két elemének szétszedésekor), hanem pont a másik oldalon (a fej alsó részében). Ide egyszerűen visszahelyzehetjük, és beszerelhetjük a rugót a képen láthatóak szerint.

A szűrőfej csavarjainak kicsavarása
A beragadt gomb szárának a kipattintása
A piros gomb és rugó visszaszerelése


Ha végeztünk, akkor érdemes az összeszerelés előtt Eheim tisztító és kenő spray használatával a gumimembránt ápolni. Szereljük össze a szűrőfejet, csavarjuk be a négy csavart és az adapter visszahelyezésével újra beüzemelhetjük a szűrőt.

A szűrő belseje az alábbi képen láthatóak szerint néz ki. Megállapíthatjuk, hogy a motor szigetelése rendkívül biztonságos, a szűrőből gyakorlatilag csak a szűrőfej adapter két végénél található 2 db gumigyűrűnél, vagy magának a szűrőfejnek a tömítésénél jöhet ki a víz. A szűrőfej úgy van megoldva, hogy a képen látható térbe gyakorlatilag sehonnan nem jöhet víz. Ha működő szűrő esetén mégis azt látjuk, hogy a műanyagok résein keresztül "dől a víz" akkor valószínűleg a képen látható feltöltőgomb sárga gumitömítése sérült meg vagy öregedett el. A tömítés sérülése a membrán cseréjét vonja maga után, ne próbálkozzunk a javításával, ragasztásával, bízzuk a hivatalos szervizre.

A beragadt gomb szárának a kipattintása

Az Eheim szűrők megbízhatóságának titka


A képekből is jól látható, hogy az időtállóság titka az egyszerűség. Azon kívül, hogy az Eheim jó minőségű, időtálló műanyagokat használ, a hosszú távú megbízható működés kulcsa a jó tervezés. Ha vigyázunk a gumimembránra (csak a legszükségesebb esetekben használjuk - a szűrő másként is légteleníthető - pl. a vízfeltöltő nyomását használva), és az Eheim tisztító és kenő spray használatával gondozzuk a gumi tömítőgyűrűket, akkor hosszú távon jól működő szűrő gazdái maradhatunk.

 

line

Növényes akvárium
Növényes akvárium
Akvakertészet
Lélegzetelállító látvány, kristálytiszta víz. Természetes, stabil ökoszisztémák.
különlegességek hollandiából
Új Aquaflora növények
Mostantól más kertészeteknél nem elérhető, új fajtákat is forgalmazunk.
Aquaflora növények
Fényképes leírás a Green Aqua galériájának 22 akváriumában felhasznált technikával és élőlényekkel. (A versenyakváriumaink fotói itt találhatóak.)
Működésének 10. éve elején megnyittuk a Green Aqua vadonatúj galériáját Budapesten! Az új bolt több, mint háromszor nagyobb mint a régi. Nézze meg!
Green Aqua növény wellness csomag
Macro és Micro tápanyagok, CO2 pótlás. Növény wellness csomagjaink.
Green Aqua alga tájékoztató
Algásodás, ködös víz, felszín hártya? Segítünk a megoldásban!
Minden, amit a karbantartásról tudni kell. Olvassa el az RO tájékoztatót is.
Miért van szén-dioxidra szüksége az akváriumi növényeinknek?
Rotala 'Hra', Green
Minden a növényválasztásról és a telepítésről. Fotó: Rotala H'ra, Green.
Nano akváriumok, CO2, szűrés. Termékbemutatók, inspiráció.