The wishlist name can't be left blank

D&D RO vízlágyító készülék - 190 liter/nap

Az angol D&D RO vízlágyító berendezés, 190 liter/napos egy  membránnal szerelt változata remek választás azoknak, akik ismerkedni szeretnének a lágyvízes akvarisztika szépségeivel.

A vizinövények a magyarországi kemény vízben lassabban növekednek. Lágyabb vízben viszont sokkal több növény tartható sikerrel (pl. a HC nagyobb, szebb leveleket hoz). A keménységnek nem szabadna meghaladnia a 6-os GH (100-as TH) értéket. Ezzel szemben a legtöbb településen 14-25 közötti GH értékeket mértünk. Az ideális szint valahol 2-6 GH között van! Mi kb. 3-as GH-t javasolunk.

Az angol D&D  1 membrános 190 liter/nap hozamú RO-berendezése, a csapvíz oldottanyag-tartalmának 97-99.5%-át távolítják el.

További információk és tartozékok a termék leírásban alább.

Nincs raktáron
SKU
999140
44 990 Ft

D&D RO Készülék (190 liter/nap)

Az angol D&D RO-berendezés 190 liter/napos egy  membránnal szerelt változata remek választás azoknak, akik ismerkedni szeretnének a lágyvízes akvarisztika szépségeivel. 

A vizinövények a magyarországi kemény vízben lassabban növekednek. A növények szempontjából az akváriumvíz keménységének nem szabadna meghaladnia a 6-os GH (100-as TH) értéket. Ezzel szemben a legtöbb településen 14-25 közötti GH értékeket mértünk. Az ideális szint kb. GH 2-6.

Az összkeménységről tudni kell, hogy Ca és Mg egyaránt szerepel benne. Ha olyan dekorációs elemeket használunk, amelyek kismértékben keményítik a vizet (pl. Seiryu kő), akkor előfordulhat, hogy 100% ozmóvízzel történő cserék után is hosszútávon akár 6-os GH-t mérünk. Ez a kőből beoldódó Ca-nak köszönhető, és előfordulhat, hogy Mg hiány lép fel a növényeknél. Ez esetben figyelni kell a MgSO4 megfelelő mennyiségű adagolására - a víz további "felkeményítésének" kockázataival együtt. Ilyen esetekben egyénként a gyarkoribb (akár heti 2-3) vízcseréket is javasoljuk.

 

A kiváló minőségű membránok a csapvíz oldottanyag-tartalmának 97-99.5%-át távolítják el.

A készülék rendelkezik manuális öblítőszeleppel, melynek rendszeres használatával a membrán élettartama  jelentősen meghosszabbítható.

Fontos tudni, hogy az RO készülékek hozama nagyban függ a hálózati víz nyomásától. A víz nyomása rendkívüli módon eltérhet háztartásonként. Egy 1700 liter/nap szűrőnél például egy 6 BAR-os hálózati nyomásnál az RO készüléken mért 4.5-5 BAR nyomás mellett 1200 liter / nap valós hozamot mértünk.

A D&D - 1 membrános RO TARTOZÉKAI:

 

• 5 mikronos üledékszűrő (előszűrő)
• 10 mikronos hosszú élettartamú aktívszenes blokk
•  Hálózati víz csatlakozó
•  Öblítőszelep, szűrőház-kulcs
• 190 l/nap teljesítményű RO membrán

A termék csomagolásakor az összes csatlakozó illesztését manuálisan teszteltük, de ritkán előfordulhat, hogy a szállítás során kilazulnak a vékony csövek csatlakozói, ezért ajánlatos üzembehelyezés során kézzel újra benyomni a csöveket. (A csövek eltávolítása a műanyag gallér benyomása után lehetséges, csak úgy mint pl. a CO2 cső csatlakozásoknál). A színes csövek magyarázata:

• Fehér cső - bemenő ág, nagynyomású víz (a végén csaptelep-csatlakozóval - a csap elágaztatásához vagy cseppmentes csatlakoztatásához vízszerelői segítséget javasolunk!)
• Narancssárga cső - elfolyócső a szennyvíznek.
• Kék cső - tisztított ozmóvíz, RO ág. 

Az RO készülékek membránjait külön páramentes csomagolásban mellékeljük, hogy ne tudjanak kiszáradni a tárolás során, ezért üzembehelyezés előtt a membránház csőcsatlakozását le kell venni, a membránház tetejét le kell csavarni, majd egy kis oliva-olajjal a membrán dupla-gumigyűrűs csatlakozó-részét síkosítva be kell tolni a membránházba azt (a dupla gyűrűkkel előre), amíg lehet, utána vissza kell tekerni a ház tetejét és csatlakoztatni kell a csövet, az erőteljes benyomásával. A cső-csatlakozások lazának tűnhetnek, de a csövet a gallér lenyomása nélkül nem lehet kihúzni, és erről a megoldásról azt is tudni kell, hogy nagyobb nyomás alatt erőteljesebb a szorítása, zárása, tehát igen biztonságos!

A szűrőket nyitott öblítő-csap állással szállítjuk. Első üzembehelyezéskor tisztítsuk ki a berendezést a víz átengedésével, és a csap nyitvahagyásával kb. 3-5 percig. Ezután zárjuk el a csapot és hagyjuk a berendezést kb. 30 percig dolgozni, tisztulni az esetleges gyári kenőanyagoktól. 30 perc után az ozmóvíz szabadon felhasználható.

Használat után mindig nyissuk meg az öblítő-csapot 2-3 percre, és csak utána zárjuk el a vizet. Figyelem, a csap menyitásakor a zöld színű csövön erőteljes vízsugár jön ki, figyelni kell arra, hogy a cső ne ugorjon el, és ne áztassuk el a szobát. A kék csövön mindig csak a hozamnak megfelelő mennyiségű, tehát gyengébb vízsugár távozik.

Az egymembrános D&D készülékek RO-víz / szennyvíz aránya 1 a 3-hoz. A membránok és szűrőanyagok utánpótlása, cseréje megoldott a Green Aqua Shop-on keresztül. Az előszűrők betétjeit 10.000 liter RO víz előállítása után javasoljuk cserére - mindegyiket egyszerre, de legalább évente (optimális esetben a féléves cserék javasoltak).

További részletek.

További információ
Name D&D RO vízlágyító készülék - 190 liter/nap
SKU 999140
Gyártó D-D The Aquarium Solution