The wishlist name can't be left blank

Hal - Dánió - Színpompás dánió - Danio choprai

Számtalan gyönyörű szín megtalálható ezen a karcsú, mozgékony kistestű dánión. Az olívazöld testen piros, vagy narancssárga csík húzódik vízszintesen. Alatta kékes függőleges csikokat lehet felfedezni. A hát vonalán egy skarlátvörös fényes sáv fut végig, mely erős fényben szinte világít. Úszói ezüstös-kék színűek, a hát- és farok alatti úszók széle sárga, míg farokúszó szélein ugyancsak sárga csíkok húzódnak. Hasi része kékes. Általában a víz felső rétegeiben mozog és táplálkozik. Az apró granulátumeleséget szívesen fogysztja. Színeit felerősíthetjük fagyasztott, vagy szárított cyclops-al. 

A halak csak személyes átvétellel rendelhetők!
Nincs raktáron
SKU
888029
790Ft

Viselkedésük hasonló a többi dánió fajéhoz. A hímek hiererchikus viszonyt alakítanak ki egymás közt, ezért érdemes nagyobb csapatot tartani, hogy a domináns hím figyelme többfelé oszoljon. A kifejlett nőstények hasa teltebb, kevésbé színesek és egy kicsit nagyobbak a hímeknél. Ez különösen a szaporodáskor figyelhető meg, amikor a hímek színezete felerősödik. Mint sok más kistestű pontyféle, a Színpompás dánió is ikrafaló. Növényekkel sűrűn beültetett akváriumban néha előfordul, hogy emberi beavatkozás nélkül is megjelenik néhány kishal, amelyek sikeresen túlélték a felnőttek falánkságát, de ha több ivadékot szeretnénk, akkor mindenképpen külön akváriumban tenyésszük halainkat. Erre egy kis 12-15 literes akvárium is megfelel, amelyet csak félig töltünk meg 25-26 °C –os vízzel. Az akvárium legyen gyengén megvilágítva és használjunk ikrarácsot, vagy nagyobb szemű kavicsot aljzatnak, esetleg béleljük ki a medencét Jávai mohával. Mindenképpen legyen egy kis áramlás a medencében. Helyezzük ki a tenyészpárt a medencébe. A megfelelően tartott halak akár 10 naponként is ikrázhatnak. Töltsük fel az akváriumot úgy, hogy óránként töltsünk bele mindig egy kevés hideg vizet. A pár általában a következő reggel megkezdi az ívást és a nőstény kb. 50 ikrát szór el az akváriumban, amelyek lesüllyednek az aljzatra. Ha végeztek, akkor távolítsuk el a halakat. Az ikrák kelése hőmérsékletfüggő, de kb. 72 óra múlva kikelnek, és néhány nap múlva a kishalak már elúsznak. Ekkor papucsállatkával és poreleséggel etethetünk. Kb. 3 nap múlva már megeszik a frissen kelt sórákot is. Három hét múlva megjelenik a vöröses csík a kishalakon, és 2 hónap múlva már a színezetük is a felnőtt halakéhoz hasonló. 6 hónapos korukra érik el az ivarérettséget.

Tudományos név: Danio choprai (Hora; 1928)
Szinonímák: Brachydanio choprai, Danio choprae
Magyar név: Színpompás dánió
Csoport: Pontyfélék
Származás: Ázsia; Észak-Myanmar (Burma)
Testhossz: 3-3,5 cm
Természetes élőhely: Gyors folyású hegyi patakokban és a lassabb folyókban.
Viselkedés: Békés, társas medencébe való aktív csapathal. Saját fajtársainak az úszóit megcsipkedheti a dominanciaharcban, de más halakat jellemzően nem csipked.
Táplálkozás: Mindenevő; Természetes élőhelyén szinte kizárólag rovarlárvákat és rovarokat eszik. Akváriumban elfogad mindenféle élő és fagyasztott eleséget, és száraz tápokat is.
Ajánlott tápok: CyclopeezeSzaporítás: Elég nehéz
Medence: Minimum 50 literes
Halnépesség: 70 literre 10-12 hal
Dekoráció: Növényekkel sűrűn beültetett akvárium. Gyökerekkel és ágakkal dekorálhatjuk a medencét.
Hőmérséklet: 22-26 °C
pH: 6-7
Keménység: 2-10 NK°
Várható életkor: 3 év

További információ
Name Hal - Dánió - Színpompás dánió - Danio choprai
SKU 888029
Gyártó Élőlények