CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Hal - Dánió - Színpompás dánió (Danio choprae)

1 390 Ft
Készleten
Cikkszám
888029

Viselkedésük hasonló a többi dánió fajéhoz. A hímek hiererchikus viszonyt alakítanak ki egymás közt, ezért érdemes nagyobb csapatot tartani, hogy a domináns hím figyelme többfelé oszoljon. A kifejlett nőstények hasa teltebb, kevésbé színesek és egy kicsit nagyobbak a hímeknél. Ez különösen a szaporodáskor figyelhető meg, amikor a hímek színezete felerősödik. Mint sok más kistestű pontyféle, a Színpompás dánió is ikrafaló. Növényekkel sűrűn beültetett akváriumban néha előfordul, hogy emberi beavatkozás nélkül is megjelenik néhány kishal, amelyek sikeresen túlélték a felnőttek falánkságát, de ha több ivadékot szeretnénk, akkor mindenképpen külön akváriumban tenyésszük halainkat. Erre egy kis 12-15 literes akvárium is megfelel, amelyet csak félig töltünk meg 25-26 °C –os vízzel. Az akvárium legyen gyengén megvilágítva és használjunk ikrarácsot, vagy nagyobb szemű kavicsot aljzatnak, esetleg béleljük ki a medencét Jávai mohával. Mindenképpen legyen egy kis áramlás a medencében. Helyezzük ki a tenyészpárt a medencébe. A megfelelően tartott halak akár 10 naponként is ikrázhatnak. Töltsük fel az akváriumot úgy, hogy óránként töltsünk bele mindig egy kevés hideg vizet. A pár általában a következő reggel megkezdi az ívást és a nőstény kb. 50 ikrát szór el az akváriumban, amelyek lesüllyednek az aljzatra. Ha végeztek, akkor távolítsuk el a halakat. Az ikrák kelése hőmérsékletfüggő, de kb. 72 óra múlva kikelnek, és néhány nap múlva a kishalak már elúsznak. Ekkor papucsállatkával és poreleséggel etethetünk. Kb. 3 nap múlva már megeszik a frissen kelt sórákot is. Három hét múlva megjelenik a vöröses csík a kishalakon, és 2 hónap múlva már a színezetük is a felnőtt halakéhoz hasonló. 6 hónapos korukra érik el az ivarérettséget.

Tudományos név: Danio choprai (Hora; 1928)
Szinonímák: Brachydanio choprai, Danio choprae
Magyar név: Színpompás dánió
Csoport: Pontyfélék
Származás: Ázsia; Észak-Myanmar (Burma)
Testhossz: 3-3,5 cm
Természetes élőhely: Gyors folyású hegyi patakokban és a lassabb folyókban.
Viselkedés: Békés, társas medencébe való aktív csapathal. Saját fajtársainak az úszóit megcsipkedheti a dominanciaharcban, de más halakat jellemzően nem csipked.
Táplálkozás: Mindenevő; Természetes élőhelyén szinte kizárólag rovarlárvákat és rovarokat eszik. Akváriumban elfogad mindenféle élő és fagyasztott eleséget, és száraz tápokat is.
Ajánlott tápok: CyclopeezeSzaporítás: Elég nehéz
Medence: Minimum 50 literes
Halnépesség: 70 literre 10-12 hal
Dekoráció: Növényekkel sűrűn beültetett akvárium. Gyökerekkel és ágakkal dekorálhatjuk a medencét.
Hőmérséklet: 22-26 °C
pH: 6-7
Keménység: 2-10 NK°
Várható életkor: 3 év

A halak, garnélák és csigák beszoktatás az új akváriumba rendkívül fontos.  Hiszen a legtöbbször a kereskedésben más paraméterekkel rendelkezik az élőlények vize, mint otthonunkban. Sok élőlény kényes a hirtelen vízparaméter változásokra, ezért az akvárium vízbe való szoktatás elengedhetetlen. 

Beszoktatási metódus 1.

A kereskedésben megvásárolt élőlény (hal, garnéla stb.) zacskóját tegyük az akváriumba 15-20 percre, hogy a vizek hőmérséklete kiegyenlítődjön. Hőkiegyenlítés után óvatosan öntsük ki az élőlényeket egy tiszta edénybe (több zacskó esetén külön edényekbe). Ezután 20 percenként adagoljunk 1 dl akvárium vizet az edénybe. Legalább 2-3 órát akklimatizáljuk így új élőlényeinket. A halakat/garnélákat egy háló segítségével tegyük át az edényből az akváriumba.

tipp: A Seachem Stress Guard készítménnyel 30-60 percre csökkentheti a beszoktatási időt.

Beszoktatási metódus 2.

A kereskedésben megvásárolt élőlény (hal, garnéla stb.) zacskóját tegyük az akváriumba 15-20 percre, hogy a vizek hőmérséklete kiegyenlítődjön. Hőkiegyenlítés után óvatosan szúrjunk 4-5 kisebb lyukat a zacskóra, miközben az a víz tetején úszik az akváriumban. Fordítsuk meg, hogy a lyukakon keresztül beáramolhasson az akváriumvíz. Hagyjunk legalább 2-3 órát a víz keveredésére. Eresszük be a halakat/garnélákat az akváriumba.

Milyen napszakban ideális az új lakók telepítése?

A legideálisabb a lámpa feloltás előtti időszak. A halak még nem aktívak, ilyenkor lehet a legnyugodtabban beengedni az új lakókat. Hamarabb megtalálják a búvóhelyet és van idejük megismerni az új akváriumot, az aktív időszak előtt.
Természetesen egyéb napszakokban is be lehet őket engedni, de ilyenkor fokozottan ügyeljünk, hogy a régi lakók hogyan reagálnak az újakra. Fontos, hogy amennyiben van CO2 rendszerünk, a betelepítés előtt 2-3 órával állítsuk le a széndioxid adagolást. 

Mikor etethetem a halaimat, garnéláimat leghamarabb?

Tanácsos a frissen betelepített halakat, garnélákat 24 órát koplaltatni. Sokszor nem is fogadják el az eleséget, de a stressz okozhat problémát az emésztésükben is.

Mennyi halat rakhatok az akváriumba?

Ezzel kapcsolatosan olvassa el ezt a blogbejegyzésünket.

Mivel etessem a halaimat?

Ezzel kapcsolatban olvassa el ezt a blogbejegyzésünket.

További információ
NévHal - Dánió - Színpompás dánió (Danio choprae)
Cikkszám888029
EAN5994460995691
Súly (kg)0.010000
GyártóÉlőlények
Származási helyÁzsia

NEHÉZ BÚTOROK, AKVÁRIUMOK SZÁLLÍTÁSA
A GLS futárszolgálattal csak egy bizonyos méret alatti csomagok szállítására van lehetőség, ezért néhány extrém esetben (pl. nagyméretű akváriumok, bútorok, stb.) egyedi szállítási ajánlatot adunk. A csomagot csak azután küldjük ki, hogy az ügyfeleink elfogadták a díjkalkulációt.

Nagyobb termékeink kiszállítását szállítmányozási partnerrel végeztetjük. A kiszállítás lakáscímre való eljuttatást jelent ameddig a teherautó be tud hajtani. Lakásba való felszállításról ebben az esetben Önnek kell gondoskodnia.

NÖVÉNYEK RENDELÉSE ÉS SZÁLLÍTÁSI IDEJE
A célunk az, hogy a megrendelt növények mielőbb az Ön otthonába kerüljenek, ezért a növényeket közvetlen gyártóktól rendeljük (hetente) és a beérkezés után a GLS futárszolgálattal küldjük Önnek. Kérjük, olvassa el a növényvásárlási tájékoztatót.

VESZÉLYES ANYAGOK, ÉLŐ ÁLLATOK SZÁLLÍTÁSA
Értesítjük ügyfeleinket, hogy társaságunk a hatályos jogszabályok szerint veszélyes terméket és élő állatot futárszolgálattal nem küld ki. Az ilyen megrendelések személyesen vehetők át a boltunkban - az előzetes értesítésünket követően.

MINDIG ELLENŐRIZZE A CSOMAGOT ÁTVÉTELKOR!
Ha külsérelmi nyomot (pl. kifolyt növénytáp, benyomódott csomag-sarok, szakadás, stb.) lát a csomagon, akkor a futár jelenlétében kárfelvételi jegyzőkönyvet kell felvenni. A sértetlennek tűnő csomagokat a futár távozását követően azonnal célszerű kibontani és az esetleges kívülről nem látható sérüléseket haladéktalanul jelezni kell a Green Aqua központi telefonszámán. A szállítás közben megsérült termékek cseréjét csak abban az esetben tudjuk garantálni, ha átvételkor készült jegyzőkönyv a sérülésről, vagy átvételtől számított 48 órán belül eljutott hozzánk a sérülési értesítő.

Szállítás akár 24 órán belül
Vagy vedd át személyesen boltunkban
Hal - Márna - Vörösorrú torpedómárna (Sahyadria denisonii) Előző Hal - Márna - Vörösorrú torpedómárna (Sahyadria denisonii)
Ugrás fel