INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

For international orders please click here

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Oktatóanyag

Új akvárium indításával kapcsolatos problémák kezelése

0%
Új akvárium indításával kapcsolatos problémák kezelése

Új bejegyzésünkhöz egy népszerű témakört választottunk: az új akvárium indítását és az indítás körüli problémák kezelését. Sok esetben a helyes indítás és az első néhány hét gondtalanabb üzemeltetése adja meg a kedvet és a lendületet a továbbiakhoz. Ezért fontos, hogy tudjuk milyen megoldások léteznek a leggyakoribb problémák kezelésére.

Vízkezelők csapvízhez és új akvárium indításához

Csapvíz használata esetén vízkezelőt használunk. Többféle megoldás létezik ebből, mi az amerikai Seachem Prime termékét használjuk leginkább akváriumainkhoz. A vízkezelőkön kívül indító baktériumot adagolunk az első hetekben, hogy gyorsítsuk a biológiai folyamatok kialakulását, minél hamarabb kész legyen a feladatra a szűrésünk. Emiatt például hamarabb be tudjuk telepíteni az algaevő csapatot is.

Akvárium karbantartás - Green Aqua

A baktériumok adagolását könnyen túlzásba lehet vinni. Ennek egyik leggyakoribb jele az opálos víz. Ha már egy ideje adagoljuk az indításhoz használt baktériumot, érdemes leállni vele. Ilyenkor a víz néhány nap alatt kitisztul.

Opálos vagy zöld az akvárium vize?

Opálos víz persze más okból is lehet. Például egy nem megfelelően előkészített dekorhomok miatt. Ha az indítást követő 48 órán belül nem tisztul a víz, akkor érdemes megoldást keresni. A pelyhesítő termékek ilyenkor kínálnak gyors megoldást. Használatukat követően néhány órán belül kitisztítják a vizet.

Ha az akvárium világos helyen van és emiatt állandóan zöld a víz, érdemes egy UV készülékkel kiegészíteni a szűrésünket. Így áthelyezés nélkül is élvezhetjük az akvárium látványát.

A kristálytiszta vízhez speciális kémiai szűrőanyagot használunk. A Seachem Purigen folyamatosan jelen van a szűrőben, csak tisztításra vesszük ki néhány havonta. Segít megoldani a dekor fák miatti víz elszíneződést és az egyéb apró lebegő szennyeződések szűrését is.

Diatom alga és a magas szilikát szint

A diatom alga viszonylag gyakran előforduló jelenség az első hetekben. Ha csak kevés van belőle, azt az algaevők elintézik. De előfordulhat, hogy túl magas szilikát jelenlét miatt hatalmas mennyiségben ellepi az akváriumi növényeket. Ilyenkor érdemes a szilikát szintet ellenőrizni és ha magas az érték a szűrőbe szilikát megkötő anyagot tenni.

Algamentes növényes akvárium - Eleocharis acicularis - Green Aqua

Hasznos lehet az aktív szén granulátum használata is az első 2-4 hétben, amikor a terhelés a sok friss növény és az új akvárium indítása miatt magasabb. Az aktív szenet az első hónap után kivehetjük a szűrőből.

Milyen algaevőket használjunk az akvárium indítása után?

Az algaevőket általában 1.5 hét után már be lehet tenni, ha indító baktériumot is használtunk az első napokban. Lehet, hogy algánk még nincs, de a korai betelepítés segít a megelőzésben is. Az első hetekben jelentkező algákra leginkább az amano garnélák, a csigák és az otocinclus telepítése javasolt.

Mikortól kezdjük el tápozni az akváriumi növényeinket?

A növények tápozását érdemes már az első napokban elkezdeni. Ettől egyetlen esetben térünk el, ha kizárólag nagy méretű cserepes növényeket használtunk az ültetésnél. Ilyenkor elég a második héttől tápoznunk, mert a kertészetben nevelt növény méretéből és fejlettségéből adódóan több tápanyagot tárol.

Cserepes akváriumi növény - Bucehalandra - Green Aqua

Miért "olvadnak" a növényeim az ültetés után?

Növények olvadása gyakori jelenség, ezért az ültetésnél figyeljünk, hogy a növények megfelelően elő legyenek készítve, a labor növények le legyenek tisztítva. Az ültetés alatt folyamatosan permetezzük a növényeket, hogy óvjuk őket a kiszáradástól. Az ültetés után néhány nappal jelentkező olvadás gyakran elégtelen CO2 problémára vezethető vissza. Ezen kívül érdemes a víz hőmérsékletét is komolyan venni, hiszen legtöbb növény nem tolerálja a magas vízhőmérsékletet.

Mit tegyünk, ha felszín tele van levelekkel, olajos filmréteg vagy esetleg habosodás jelentkezik

Skimmer a tiszta vízfelszínhez

A skimmer használata az első hetekben kifejezetten hasznos lehet. Segít a felszíni levelek összegyűjtésében, az olajosodás, habosodás kezelésében és így a megfelelő légcsere biztosításában is.

A felsorolt megoldásokat az akvaristák hosszú évek óta használják sikeresen. De a bőséges termékkínálatban sokszor elveszik a hasznos információ. A következő indításnál próbáljátok ki a fenti megoldásokat és ne felejtsétek el megosztani velünk a végeredményt.

Nehezen boldogulsz az akváriummal?

Ha tanácsra van szükséged a jelenlegi akváriumod üzemeltetésével kapcsolatban, kérjük keresd ügyfélszolgálatunkat, örömmel segítünk.

Előző Akváriumi víztesztek. Melyiket használjuk? Következő Iwagumi stílusú akvárium - Hogyan üzemeltesd sikeresen?
Ugrás fel