CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium karbantartás

Tavaszi nagytakarítás - akvárium karbantartás

0%
Tavaszi nagytakarítás - akvárium karbantartás

A tavasz a kerti munkák, építkezések, lakás felújítások ideje. Tökéletes időpont arra is, hogy rendbe tegyük, felfrissítsük a régi akváriumot. Lehet ez egy nagyobb átalakítás vagy egy régóta halogatott karbantartás, amivel újra régi fényében ragyoghat kedvencünk. Szerencsére az akvárium karbantartásokhoz ma már rengeteg hasznos kiegészítő létezik, ami megkönnyíti, élvezetesebbé teheti a munkát. Valljuk be, egy vízköves akvárium üveg, algás dekoráció, koszos szűrőcső, habos, olajos vízfelszín nem a legszebb látvány. Hiába a drága, különleges felszerelés, a karbantartások ritkulásával a legszebb akvárium is elhanyagoltnak néz ki. A nyár közeledtével pedig halmozódnak majd a problémák, épp ezért érdemes megelőzni a bajt és időben felkészülni a későbbi kihívásokra.

Hozzuk vissza régi fényét kedvencünknek és legyen újra a nappalink dísze! Vágjunk is bele!

Az akvárium üveg tisztítása

Az üvegen jellemzően algásodás, vízkő jelentkezik. A vízkő problémát könnyen elkerülhetjük, ha lágyított RO vizet használunk. De ha nincs erre mód, a vízkő eltávolítására remekül használható a Tetra törlőkendő. A vízkő mellett pillanatok alatt eltávolítja a vízcseppek, növénytápok nyomait is.

Az üvegen található algákhoz az algakaparók, mágnesek és akvárium üveghez kíméletes tisztító szivacsok is remekül használhatóak.

Szűrők karbantartása

Az akváriumi szűrők karbantartása elengedhetetlen, mivel a nyár közeledtével a szűrők sokkal nagyobb igénybevételnek lesznek kitéve a hosszú napok, napfény, magas hőmérséklet, oxigénhiány és az esetleges algásodás miatt.

Érdemes a szivacsokat és szűrőanyagokat az akváriumból leszívott vízben kitakarítani és egy friss perlont cserélni. A perlon rendszeres cseréje csökkenti a vízben lebegő apró szennyeződéseket, ami gyakran zavaros vízhez és algásodáshoz vezet.

A karbantartás alkalmával ne feledkezzünk meg a szűrőház, tömítések és a rotor, rotorház tisztításáról sem. Ha szükséges, cseréljünk tömítést a szűrőn, amit a kemény víz miatt érdemes rendszeresen elvégezni. A tömítések rugalmasságát erre a célra használható szilikon spray-vel tudjuk megőrizni.

Szűrőcsövek tisztítása

Nem is gondolnánk, mennyire le tudja csökkenteni egy algás szűrőcső a szűrő teljesítményét. A boltunkban épp ezért kiemelt figyelmet fordítunk a csövek rendszeres tisztítására. Ha a szűrőcsövet már nagyon régen nem takarítottuk előfordulhat, hogy csak a cserével tudjuk orvosolni a problémát. A szűrőcsövek szerencsére ma már mindenféle méretben elérhetőek.

Kristálytiszta víz

Ha már a szűrő karbantartást végezzük, érdemes kiegészíteni a meglévő szűrőanyagokat egy kémiai szűréssel. A speciális szűrőanyag segít a vízben található apró szennyeződések szűrésében, amit a hagyományos szűrőanyagok már nem tudnak eltávolítani. Az eredmény kristálytiszta víz lesz, pont olyan, mint a bemutatótermünkben lévő akváriumok látványa. A szűrőanyagok nem csak a zavaros víz tisztításában segítenek, de a fa dekorációk miatti barnás vízszíneződést is gyorsan megszűntetik.

Az akvárium aljzat és homok tisztítása

A talajon folyamatosan zajlik az élet. Minden szennyeződés ide ülepedik a vízből, amit a szűrő nem tud eltávolítani. Épp ezért a rendszeres karbantartás ajánlott. A homokot elég átforgatnunk egy aljzattisztító segítségével. Ez a tisztító vagy más néven mulmozó remekül használható gyep, kavics és agyagos aljzat felső rétegének tisztítására is.

Akvárum dekorációk tisztítása

Legyen szó természetes vagy mű dekorációról, ha nincs egyensúly a rendszerünkben vagy elhanyagoljuk az akváriumot, a dekorációk bealgásodnak. Attól függően, hogy egy kemény természetes kőről, egy fa dekorációról vagy egy mű háttérről van szó, más-más eszközt érdemes használni. Jellemzően keféket, kaparó szerszámokat használunk erre a célra, de egy puha hátfalnál kerülni kell az erős, sörtés eszközöket, nehogy kárt tegyünk benne.

CO2 porlasztók, reaktorok, üveg alkatrészek, tisztítása

Az alga a CO2 porlasztókon is megjelenik és az algás CO2 diffúzorok egyenetlen vagy épp elégtelen beoldása miatt végül algás lesz az akvárium. A rendszeres karbantartás itt is ajánlott, amihez a legtöbb esetben egy erre a célra kínált tisztító folyadékot használunk. Fontos, hogy a tisztítófolyadék után minden esetben alaposan mossuk meg az üveg alkatrészeket, vagy tegyük vízkezelős vízbe ázni a karbantartás ideje alatt.

A keféket a CO2 diffúzorok esetén érdemes kerülni, mert kárt tesznek a porlasztó felületében.

Növények nyírása

A nyíráshoz érdemes egy általános ollót és csipeszt beszerezni, már csak azért is, mert egy növényes akvárium esetén ez általában egy 2-4 hetente megismétlődő folyamat. A növények nyírásával elkerülhető az algásodás, a pangó víz, a növények között megülepedő szennyeződések felhalmozódása. A rendszeres nyírás azért is fontos, hogy a növények ne csak a felszín közelében kapjanak fényt. Így elkerülhető a növények felkopaszodása, az alsó levelek elvesztése.

A halháló mellett ma már létezik külön szűrő is, ami moha nyírásnál kifejezetten hasznos lehet. Segítségével vízcsere nélkül tudjuk eltávolítani az apró lebegő szennyeződéseket.

Vízfelszín tisztítása

A vízfelszín problémák nagyon sok dologra vezethetőek vissza. Szerencsére a felszín tisztítók használatával a legtöbb probléma elkerülhető, megelőzhető. Az eredmény egy folyamatosan tiszta vízfelszín, ami megfelelő légcserét biztosít az akváriumi élővilág számára. A skimmerek akkor is jól jönnek, amikor új akvárium indulásnál, karbantartásnál, nyírásnál szeretnénk a felszínen lebegő apró növénydarabokat, port és egyéb szennyeződéseket eltávolítani, ami hálóval már nem lenne megoldható.

Vízcsere

A rendszeres vízcsere a siker kulcsa. A boltunkban lévő akváriumok a heti vízcserék miatt mutatnak egész évben kiemelkedő látványt és a rendszeres karbantartásnak köszönhetően nem algásodnak. A gyors csapvizes vízcserékben vízcserélő szett vagy ha tovább gyorsítanánk a folyamatokat, például egy nagyobb akvárium esetén, a különböző pumpák segíthetnek.

A fenti karbantartási folyamatok egy nagyobb akvárium esetén sem igényelnek 2-3 óránál több időt. Az eredmény pedig kárpótol majd a karbantartás minden percéért.

Kérdésed van az akvárium karbantartással kapcsolatban?

Ha segítségre van szükséged az akváriummal kapcsolatban, kérjük keresd ügyfélszolgálatunkat, örömmel segítünk.

Előző Nano akvárium CRS garnéláknak Következő Az akvárium fenntartási költségei feketén, fehéren - frissített
Ugrás fel