CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium dekoráció

Red Moor fa dekoráció, ami valójában egy gyökér

0%
Red Moor fa dekoráció, ami valójában egy gyökér

Milyen dekoráció a Red Moor fa?

A Red Moor dekorációs fa rendkívül izgalmas, "tekervényes" ágakból áll. Nincs két egyforma belőle. A fák világos, vöröses színe a víz alatt fokozatosan vöröses árnyalatú sötétbarna lesz. A Red Moor fák melyek valójában gyökerek, Kínából származnak. Egészen pontosan a rododendron gyökerét kapjuk meg ilyen néven. Talán az egyik leglátványosabb akváriumban használható dekorfa, mely ágasbogas megjelenésével nagyon természetes benyomást kelt.

Mivel kevesebb a benne lévő tanninok és huminsavak mennyisége, mint más, akváriumban használatos uszadékfában, így kevésbé, vagy egyáltalán nem színezik a vizet. Valamennyi huminsavat és tannint azért tartalmaznak, így az algaevő halak, garnélák és csigák számára fontos tápanyagforrás.
Nagyon fontos tudni ezekről a fákról, hogy eleinte nem maradnak lenn a víz alatt, ezért szükséges őket súlyozni, vagy rögzíteni valamilyen módon. Erre számos bevált módszer létezik.

Előáztatás, előkészítés használat előtt

Ha van időnk és türelmünk, akkor érdemes 2-3 héttel az akváriumba kerülés előtt vödörben vagy hordóban előáztatni a fákat. Ilyenkor azt a kevés színező anyagot is kiáztathatjuk belőle előre, amit esetleg tartalmazhat. Érdemes az áztatóvizet sűrűn 2-3 naponta kicserélni, hogy hatékonyabb legyen a művelet.

red moor fa dekoráció

Red Moor fa dekoráció rögzítése

Sokan idő hiányában ehhez a megoldáshoz folyamodnak. Lehet a fához alulról egy darab követ rögzíteni mondjuk gyorskötegelővel, vagy műanyagdróttal, amit később le is vághatunk róla, ha már a fa magától lent marad.

Ha nem opció az alásúlyozás, akkor az akvárium feltöltése előtt, elhelyezhetünk rá felülről egy ideiglenes nehezéket, amit később majd eltávolítunk. Ez lehet egy kő, de akár egy kaviccsal kitömött zokni is megfelel. Persze-persze nem szép látvány, de vigasztaljon a tudat, hogy ez csak ideiglenes.  

A következő lehetőség a ragasztás. A leggyorsabb módszer a Green Aqua folyékony pillantragasztó használata. Azonban ehhez szükséges egy trükk bevetése, mert a ragasztó önmagában nem fogja össze a követ és a fát. Tömjünk apró papírkéztörlő galacsinokat a fa és a kő közé és ezt itassuk át a ragasztóval. Láss csodát, a köztes anyag segítségével máris stabilan fogja a kő a feltöltéskor felúszni igyekvő fánkat. Érdemes persze a ragasztást több ponton elvégezni nehogy elbillentse a fát a felhajtóerő.

A Red Moor fa nyálkásodása az akvárium indítása után

Jellemző a gyökerekre, hogy vízbehelyezésük után néhány nappal egy fehér nyálkás penész szerű réteg jelenik meg rajta. Ijesztő és nem túl szép látvány, de aggodalomra semmi ok. Ez egy teljesen normális jelenség, mely semmilyen káros tulajdonsággal nem jár, inkább csak számunkra zavaró a látványa.
A pontos ok nincs teljesen feltárva, de annyit tudunk, hogy egy speciális gombaréteg telepszik meg a fán, mely néhány hét után magától is eltűnik. Egyes szakirodalmak szerint az akváriumban idővel elszaporodó baktériumok veszik át a helyüket és szorítják vissza a gombát.  

Amennyiben nem szeretnénk ezt a folyamatot megvárni, a vízcserék alkalmával a vízleszívócsővel óvatosan le is szippanthatjuk a nagyrészét. Később, amint algaevők kerülnek az akváriumba, napokon belül a maradékot is nyomtalanul felfalják.     

Létezik még két módszer, melyet alkalmazhatunk a nyálkásodás elkerülésére.  

1. A fa beecsetelése ADA Phyton Git-el. Valószínű, hogy az ADA Phyton Git-ben olyan anyagok találhatók, melyek gátolják a gomba kifejlődését.
2. Magas hőmérsékleten mosás mosogatógépben. A módszer többeknek bevált, de időnként családi perpatvarokhoz vezet, a Green Aqua éppen ezért ezt a módszert csak saját felelősségre ajánlja… :)

Kérdésed van a Red Moor fával vagy más akváriumi dekorációval kapcsolatban? Ügyfélszolgálatunk elérhetőségein szívesen segítünk.

Előző A top 3 algaevő kis méretű akváriumba Következő Akváriumok nyári hűtése
Ugrás fel