CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium dekoráció

Növények és dekorációk rögzítése az akváriumban

0%
Növények és dekorációk rögzítése az akváriumban

Előbb utóbb minden akvarista életében bekövetkezik a pillanat, amikor ráeszmél arra, hogy valamit valamihez hozzá kéne rögzíteni. Ilyenkor merül fel a nagy kérdés, mit mivel és hogyan lehetséges rögzíteni. Az alábbi cikk a különböző rögzítési lehetőségeket igyekszik ecsetelni.

Az üveg üveggel való ragasztása talán a legismertebb megoldás, hiszen mióta a szilkonragasztókat feltalálták, azóta a gitt használatát ez a módszer vette át. Maga a technológia megér egy külön cikket, ezért ezt nem ecsetelem, de érdekes trükkök és szabályok vannak ezzel kapcsolatban. Szilikont használunk továbbá üveg - műanyag, illetve üveg és műgyanta rögzítésére is. Természetesen olyan szilikonragasztót válasszunk, mely vizes környezethez való. A körülmények figyelembevételével lehet áttetsző, vagy színes. Átlagos száradási idejük 12-48 óra között mozog.

Evezzünk izgalmasabb „vizekre”! Milyen módon lehetséges fákat egymáshoz rögzíteni? Régi megoldás, hogy a különböző fákat összecsavarozzuk, vagy összekötjük akár gyorskötözővel, műanyag dróttal, cérnával, vagy damillal.

Nem rossz, nem rossz, de sokszor az akváriumon belül igazgatva jön össze a megfelelő alakzat és ekkor már igen kényelmetlen a fent említett rögzítés. Ráadásul sokszor nehéz is nyomtalanul eltüntetni a rögzítések nyomát. Ebben az esetben jó szolgálatot tehet egy folyékony pillanatragasztó. Azonban önmagában ez sem fogja összefogni a fát mondjuk egy kővel, csak egy kis segítséggel. Tömködjünk egy kevés papír kéztőrlőt a két összeragasztani kívánt felület közé és a pillanatragasztóval itassuk át a papírt. Néhány másodperc múlva a kő és a fa, a köztes papír segítségével rögzül egymáshoz. 

Dekoráció ragasztás

Sokan tehetik fel okkal a kérdést, hogy a cianoakrilát tartalmú pillanatragasztó nem mérgező-e az akváriumi élőlények számára. A jogos kérdésre a megnyugtató válasz, hogy nem, mert a megkötés másodpercei után a ragasztó nem tud semmivel reakcióba lépni a vízben. Kipróbált módszer, használjuk bátran. Az általunk forgalmazott folyékony pillanatragasztó nagyobb kiszerelés az átlagosan elérhetőekhez képest. Legtöbbször egy-két tubus elég egy nagyobb akváriumhoz is. Egy apró trükk, amivel a fehér papír eltüntethető: - nyomjunk újabb adag ragasztót a papírfelületre, majd megkötés előtt szórjunk homokot, vagy agyagos talajt rá. Értelemszerűen olyan anyagot szórjunk rá, amit máshol is használnánk az akváriumban. A másik megoldás, hogy mohával, vagy egyéb növénnyel elfedjük a rögzítési pontokat. 
Előfordul, hogy olyan felépítményeket álmodunk meg, amely több kiló kő egymásra illesztését igényli. Erre az esetre egy még erősebb ragasztási módszert javasolunk: a kétkomponensű ragasztókat. Régóta alkalmazzuk az IMPA Ancora kőragasztókat. Több színben is elérhető, így mindenféle színű kőhöz tudunk árnyalatban megfelelőt találni. Youtube csatornánkon többször is felbukkan a ragasztó használata. Használata jól szellőző helyen javasolt, de száradás után szagmentes és semmilyen káros hatása nincs a vízben élő szervezetekre. A ragasztó 6-8 perc után már húz, a teljes száradáshoz 1,5-2 óra szükséges. A kötés gyorsaságát az edző és a ragasztó arányával tudjuk módosítani. Kevesebb edzővel lassabban köt, így van időnk felkenni a megfelelő helyekre mielőtt megköt. Időnként viszont azt szeretnénk, hogy gyorsabban kössön, például, ha két billegő követ mielőbb szeretnénk rögzíteni, ilyenkor valamivel több edzőt keverjünk hozzá. Egy doboz ragasztóhoz 2-3 edző szükséges általában.  

Tipp: Érdemes a ragasztót a hátsó, nem látható helyekre kenni, de amíg még nem kötött meg a ragasztó, addig szórhatunk erre is homokot, vagy bármilyen talajt. Megkötés után ragaszthatunk rá gél állagú pillanatragasztóval mohát vagy egyéb növényt. 
Ezzel elérkeztünk egy igen fontos rögzítő anyaghoz, a gél állagú pillanatragasztókhoz. Nagyon hasznos minden olyan esetben, amikor a kötözés nem jöhet szóba, vagy csak gyorsan és hatékonyan szeretnénk dolgozni. Egyszerűen vigyük fel egy szakaszon arra a felületre, ahová egy növényt rögzíteni szeretnénk, nyomjuk a növényt rá és öt másodperc múlva engedjük el. 

Legyen a felület vízszintes, függőleges, kő, vagy fa, bármivel megbirkózhatunk a ragasztó segítségével. Egyetlen apró hátránya, hogy víz alatt az átlátszó színű ragasztó kifehéredik és ez sokszor látszik is. Azonban nem kell aggódnunk, mert néhány hét alatt a növények benövik a kifehéredett nyomokat. Régóta alkalmazzuk ezt a rögzítési módszert, atöbbivel egyetemben, használjátok bátran Ti is! 

 

Előző Gyönyörű növények CO2 adagolással! Következő Akvárium készítés egyedi elképzelés alapján I. rész
Ugrás fel