CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Garnéla

Nano akvárium CRS garnéláknak

0%
Nano akvárium CRS garnéláknak

Elvarázsolt a CRS garnélák különleges szépsége? Nem csodálkozunk rajta. A mai napig az egyik legkedveltebb garnéla fajta, ami viszonylag könnyen elérhető és tartható akár egy nano akváriumban is. Ha pedig igazán jó gazdája vagyunk az akváriumnak, egy kis odafigyeléssel ezek a kis garnélák időközben egyre többen lesznek.

Mivel az akváriumhoz való kellékek akár egy délután alatt is beszerezhetőek boltunkban, a mostani bejegyzésben az általunk fontosabbnak tartott szempontok szerint ajánlunk hozzá termékeket, hogy megkönnyítsük a bevásárlást.

Milyen vízparaméterek szükségesek a CRS garnéláknak?

Mielőtt a termékekre térnénk pár szóban érdemes megemlíteni milyen körülményeket szeretnek a CRS garnélák. Jellemzően lágy vízben tartjuk őket, ami 120-200ppm-es TDS értéket jelent. A CRS garnélák az alacsonyabb pH értékű (enyhén savas) vizet kedvelik. Az ideális pH érték 5.8-6.6 között van. Hőmérsékletre a legtöbb garnélához hasonlóan érzékenyek. Javasolt vízhőmérséklet 19-25C.

Milyen talajt vegyünk CRS garnélákhoz?

A CRS garnélákhoz mindenképp az aktív agyagos talajokat javasoljuk. Az ilyen talajok több szempontból is ideálisak CRS garnélák tartásához. A víz pH értékét a garnélák számára kedvező tartományban stabilizálják. A vizet lágyítják és laza szerkezetük miatt állandó táplálékforrást biztosítanak a garnélák minden generációjának.

CRS garnéla

Milyen nano akváriumot vegyünk?

Attól függően, hogy az akváriumot hol helyezzük el mérete, formája eltérő lehet. A garnélák tartásához egy 20-30 literes akvárium tökéletesen elég. Formáját tekintve bőséges választékból válogathatunk a divatos kocka forma vagy a téglalap alakú nano akváriumok között. Utóbbi esetén szemből nagyobb területen láthatjuk kedvenceinket, ami több szempontból is praktikus lehet. A különlegesebb formák kedvelőinek inkább a lapos profilú akváriumokat javasoljuk.

Milyen világítást vegyünk?

A világítás nem csak az akváriumi növények számára fontos. A garnélák igazi szépsége megfelelő világítás mellett mutatkozik meg. Gyenge fénynél a határozott színezet elveszik és sosem láthatjuk garnéláinkat igazi díszükben. A garnélás nano akváriumokhoz érdemes egy szabályozható LED fényforrást választani a ma divatosabb RGB vagy WRGB lámpák közül, ami a vörös színeket is jobban kiemeli majd.

Milyen szűrést vegyünk?

A kínálatból választhatjuk az akváriumra akasztós szűrőket és belső szűrőket is, de ha stabilabb vízparamétereket és kevesebb karbantartást szeretnénk a későbbiekben a külső szűrő ideálisabb választás lehet. A szűrőkben használjunk olyan szűrőanyagokat, ami csökkenti a pH-t vagy legalább semleges az akvárium vizére.

Mit tehetünk a CRS garnélák mellé?

Ma már elég sok nano hal közül választhatunk, de ha igazán azt szeretnénk, hogy a garnélák szaporodjanak, akkor érdemes halak nélkül, csak garnélákkal benépesíteni az akváriumot. Bár a kis garnélák elég sokáig képesek menedékként szolgáló növényekben, dekoráción, talajban megbújni, a gyakorlat azt mutatja, hogy könnyen eleségként végezhetik még a legkisebb nano halak mellett is.

CRS garnélák és halak

Mivel etessük a CRS garnélákat?

Hatalmas a kínálat a garnélák számára készült eleségek között, de érdemes változatos élelmet biztosítani a csapatnak. Az alap tápok mellett, catappa és más garnélák számára előkészített leveleket, ásványi anyagokat, égertobozt, kérget is adhatunk kedvenceinknek. Érdemes külön eleséget tartani a „bébi” garnélák számára is, amit könnyen el tudnak fogyasztani és biztosítja a megfelelő fejlődést, így az eleresztett garnélák nagyobb számban tudnak felcseperedni.

CRS Garnéla eleség

A garnélák számára a megfelelő ásványi anyag pótlás kritikus. Ez biztosítja a folyamatos vedlést, ami a fejlődés szempontjából elengedhetetlen.

A fentiek ellenére figyeljünk rá, hogy a garnélákat ne etessük túl. Ne terheljük/mérgezzük feleslegesen a vizet. Kis adagokban a garnélák számához igazítsuk az etetés mennyiségét.

Mennyi garnélával érdemes indítani?

Legalább 10-15 garnélával érdemes elindítani az akváriumot. Így nagyobb valószínűséggel látunk majd utódokat a későbbiekben. Nagyobb létszámnál az etetés is könnyebben megoldható.

Attól nem kell tartanunk, hogy a garnélák túlszaporodnak majd. A tapasztalat azt mutatja, hogy a természetes folyamatok miatt egy idő után kevesebb utód lesz. Így a létszám kb. állandósul majd az akváriumban.

CRS garnéla

Extra tippek a nyári időszakra

Mivel a garnélák a hűvösebb vizet kedvelik, érdemes a nyári időszakra egy ventilátort beszerezni, ami néhány fokkal tudja csökkenteni az akvárium vízhőmérsékletét. Ezt még a lakás klimatizálás mellett is gyakran javasoljuk.

További hasznos kiegészítők

Bővebben itt olvashatsz a garnélás akváriumokról.

Előző Akváriumok nyári hűtése Következő Tavaszi nagytakarítás - akvárium karbantartás
Ugrás fel