0%
Mit kell tudni az akváriumi aljzatokról?

A szép akváriumhoz nélkülözhetetlen a megfelelő alapozás

Bár vízinövényekről beszélünk, a növények nem csak és kizárólag a leveleiken keresztül veszik fel a tápanyagot. Fontos a megfelelő alapozás, talaj, táptalaj használata, az egészséges fejlődés érdekében.

A növények kedvelik a laza szerkezetű aljzatokat, így a gyökerek könnyebben jutnak oxigénhez az állandó vízmozgás miatt. Egy tömör szerkezetű talajban ez kevésbé hatékonyan működik.

Az aljzatok folyamatos tápanyagforrást biztosítanak a növényeknek, de segítenek a vízparaméterek optimalizálásában is. Az aktív talajok lágyítják a vizet, csökkentik a víz pH értékét és tápanyagot tárolnak.

MIKOR HASZNÁLJUK?
Mikor javasolt a speciális aljzat?

Leginkább akkor használjuk, ha a növényeinket a talajba ültetnénk. A tápanyagos aljzatok valódi ültetés nélkül inkább problémát okoznak a felszabaduló és nem hasznosuló tápanyagok miatt.​

Aktív növényes talajok weboldalunkon: megnézem a talajokat

TÁPTALAJ AZ AGYAGOS ALJZAT ALÁ?
Miért használjunk táptalajt?

Kiegészítő táptalajra azért van szükség, mert jellemzően többféle tápanyag van bennük, mint a fedőrétegnek haszált agyagos aljzatokban és ezt képesek hónapokon át biztosítani növényeink számára. A táptalajból felszabaduló tápanyagokat a fedőrétegek eltárolják, így a vízcserékkel sem csökkentjük hatékonyságukat.

Táptalaj kínálatunk weboldalunkon: megnézem a táptalajokat

MIT HASZNÁLJUNK MÁS ESETBEN?
Amikor nem szükséges a tápanyagos aljzat

Ebből következik, hogy olyan esetben, ha a növényeink között úszó növények, kőre vagy fára kötözött növények vannak, az aktív talaj nem szükséges. Ilyen esetben egy egyszerű dekorációs homok vagy kavics talaj is tökéletes segítséget nyújt a berendezéshez.

Dekorhomok kínálatunk weboldalunkon: megnézem

HOGYAN FRISSÍTSÜK, ÁPOLJUK?
Mert a talajokkal is foglalkoznunk kell!

A talajokat ápolnunk, gondoznunk kell, ahogyan a növényeket is. A talajokat rendszeresen porszívózzuk, a homokot átforgatjuk, átmossuk időnként. A tápanyagokat a táptalaj kimerülése után tablettákkal biztosítjuk.

Kellékek akváriumtisztításhoz weboldalunkon: megnézem

MENNYI IDEIG HASZNÁLHATÓAK?
Új akváriumnál, átrendezésnél tényleg cserélnem kell?

A homok és kavics örök életű, de az agyagos talajok is évekig használhatóak megfelelő karbantartás mellett. Bár a fedőréteg alatti táptalaj jellemzően 6-8 hónap után kimerül az intenzív tápanyagfelvétel és a vízcserék miatt, a tápanyagot kapszulákkal 2-3 havonta be tudjuk juttatni a növények gyökereihez.

Átrendezésnél sem kell eldobni a régi aljzatot: átmosva újra tudjuk használni egy csomag friss talaj rátöltésével.

Aljzat adalékok, kellékek weboldalunkon: megnézem