CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Oktatóanyag

Mire figyeljünk az akvárium szétszedésekor, költöztetésekor?

0%
Mire figyeljünk az akvárium szétszedésekor, költöztetésekor?

Minden akvárium életében bekövetkezik a pillanat, amikor mennie kell! Vagy mert költözik, vagy mert egy nagyobb, vagy kisebb akvárium lép a helyébe. Nézzük lépésről lépésre, hogy miként érdemes szétszedve, vagy részben szétszedve költöztetni egy akváriumot. 

Szétszedés

 1. Húzzuk ki a szűrő és fűtőberendezéseket a hálózatból. Lényegében mindent áramtalanítsunk, kivéve a világítást. (hasznos ha világít, hisz jobban látjuk, hogy mit csinálunk)
 2. Minden eszközt emeljünk ki a vízből, helyezzük vödörbe őket és hagyjuk kicsöpögni belőlük a vizet.
 3. Óvatosan kezdjük leengedni az akvárium vizét. Fontos, hogy ne keveredjen fel a víz! Ezt az értékes vizet gyűjtsük hordóba.
 4. Amint a víz szintje már csak 5-10 cm akváriumban, elkezdhetjük a halak és egyéb élőlények lehalászását. Azért így, mert a kis víztérben sokkal egyszerűbb lesz majd megfogni őket. 
 5. A kifogott élőlényeket tegyük egy akváriumvízzel töltött hordóba és tegyük ebbe a vízbe az akváriumból kivett külső vagy belsőszűrőt és állítsuk a lehető legkisebb teljesítményre. Ha van levegőztető, az is mehet. 
 6. Egy tálba, vagy egy másik vízzel teli vödörbe (nem feltétlenül kell akváriumvíz) kezdjük el kiszedni a növényeket. Azokat a növényeket, melyeknek kiterjedt gyökérzete van a talajban, érdemes csak részleges gyökérzettel kivenni. Ezt úgy oldhatjuk meg, hogy a növényt óvatosan elkezdjük kihúzni a talajból és amint némi gyökér megjelent, elvágjuk. Minél óvatosabban szedjük ki a növényeket, annál kevésbé zavarosodik a víz, így könnyebb dolgunk van, hisz látjuk majd, hogy mit csinálunk. 
 7. Szívjuk ki a maradék vizet. Ez sajnos már elég koszos, nem érdemes megtartani, öntsük ki, vagy locsoljuk meg vele a szobanövényeket. (meg fogják köszönni)
 8. Húzzunk egy vödörbe szemeteszsákot. Ide lehet kislapáttal, szemeteslapáttal könnyedén kiszedni az aljzatot.
 9. Ezután akváriummérettől függően vagy kivisszük a fürdőszobába (kertbe) és kimossuk amit már nem tudtunk kilapátolni, vagy ronggyal, szivaccsal tisztára töröljük.   

Költöztetés

Két mód van egy akvárium költöztetésére. Vagy a fent leírt módon szétszedjük az akváriumot és az új helyén összerakjuk, vagy szinte teljesen leeresztett vízzel, de megtartva benne a növényeket és a dekorációkat megpróbáljuk óvatosan elszállítani. 

Amennyiben teljesen szétszedjük az akváriumot a költözéskor az alábbi fontos dolgokra figyeljünk. 

 1. Minél több akváriumvizet mentsünk meg. Legalább az 50%-át. Így az új helyen azonnal visszatelepíthetjük a halakat és egyéb élőlényeket. (természetesen a növényeket is)
 2. A szűrőrendszer folyamatosan legyen működésben. Érdemes a halak tárolójában működtetni. Az utazás idejére persze nyugodtan kikapcsolhatjuk de ha a szűrő több mint egy órát áll, akkor mindenképp "légnedvesen" tároljuk, szállítsuk (pl. a külsőszűrő vödréből öntsük ki a vizet és utána zárjuk vissza) 
 3. A betelepítés folyamata ugyanaz, mintha új akváriumot készítenénk, csak nem kell várnunk a halak betelepítésével heteket. (táptalaj, talaj, dekoráció, kis nedvesítés után a növények ültetése, feltöltés vízzel és a halak betelepítése)
 4. Az újraindításkor használjunk baktériumkultúrát valamint klórtalanítót. 
 5. A halakat a költözés előtti napon már ne etetessük és a visszatelepítési napon sem. 
 6. A költözés után néhány nappal végezzünk 30-50% vízcserét és közben nézzük át alaposan az akváriumot, hogy nem találunk-e elhullott halakat.

Sajnos sokszor előfordul, hogy az akvárium szétszedése és az új helyen való összerakása között akár több nap is eltelik. Ha tudjuk, hogy ez be fog következni, akkor a halakat tartó hordó minél nagyobb legyen (persze a benne lévő víz is) és ha van rá mód egy levegőztetőt is üzemeljünk be nekik a szűrő mellé. Félős, ijedős halak esetén akár egy nagyobb növényt is beledobhatunk és mindenképp fedjük le (de ne légmentesen) a hordót. Világítás nem kell, hűvösebb időjárás esetén egy fűtő azért jól jöhet. Azonban ezidő alatt semmiképp ne etessünk, mert a halak jobban viselik a stresszt üres bendővel, valamint a víz minősége is jobb marad, ha nem kap külön terhelést a haleleség által. Amenyiben egy hétnél tovább kénytelenek ellenni így a halak, akkor nagyon keveset, de etethetünk. 

A részleges szétszedés menete szintén izgalmas, de elöljáróban elmondhatjuk, hogy több emberi erőt igényel, cserébe hamarabb kerülhetnek halaink az új helyükre. 

 1. Minél több akváriumvizet mentsünk meg. Legalább az 50%-át. Így az új helyen azonnal visszatelepíthetjük a halakat és egyéb élőlényeket.
 2. A szűrőrendszer folyamatosan legyen működésben. Érdemes a halak tárolójában működtetni. Az utazás idejére persze nyugodtan kikapcsolhatjuk de ha a szűrő több mint egy órát áll, akkor mindenképp "légnedvesen" tároljuk, szállítsuk (pl. a külsőszűrő vödréből öntsük ki a vizet és utána zárjuk vissza) 
 3. Az akváriumból annyi vizet szívjunk le, amennyit csak tudunk. 
 4. A még nedves, de szárazra került növényeket takarjuk le nejlonnal, vagy geotextíliával. Ez azért fontos, hogy ne száradjanak ki a költözés alatt. Ha mégis azt látjuk, hogy kezdenek a levelek száradni, egy kézi spriccni segítségével tartsuk őket nedvesen. 
 5. A dekorációkat (fákat, vagy nagyobb köveket) hungarocellel, nagyobb szivacsokkal, vagy felfújt nejlonzacskókkal támasszuk meg hogy épségben megússzák az utazást.
 6. Érdemes ezután az akvárium tetejét, follpackkal lezárni, hogy mégjobban védjük a növényeinket a kiszáradástól. 
 7. Most jön a neheze! 
 8. Az akváriumot vagy saját bútorával (gurtni segítségével), vagy egy bútorlapra átmozgatva (kézzel, vagy üvegfogó tappanccsal) tudjuk szállítani. Ügyeljünk arra, hogy még kevés vízzel is nagyon nehéz egy akvárium. Inkább több ember legyen és segítsenek, minthogy kellemetlen esemény történjen. Fontos, hogy a részlegesen leürített akvárium kapjon alátámasztást (pl. bútorlap), mert ha csak a négy sarkánál fogva vinnénk, az alja középen túl nagy terhelést kaphat és megrepedhet. 
 9. Utazáskor, minden kanyarban legyünk tudatában, hogy akváriumot szállítunk :)
 10. Miután új helyére került és meggyőződtünk róla, hogy az akvárium vízszintben van, lassan, óvatosan töltsük fel vízzel. Használjuk legalább 50%-ban a régi akváriumvizet. 
 11. Használjunk baktériumkultúrát valamint klórtalanítót és üzemeljük be a szűrőt.
 12. Mehetnek a halak. A halakat a költözés előtti napon már ne etetessük és a visszatelepítési napon sem. 
 13. A költözés után néhány nappal végezzünk 30-50% vízcserét és közben nézzük át alaposan az akváriumot, hogy nem találunk-e elhullott halakat.

 

 

 

Előző Az első növényes akvárium. Hogyan kezdjük el? Következő Bemutatkozik a 2hr APT növénytápcsalád
Ugrás fel