CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium halak

Milyen halat rakhatok az akváriumba?

0%
Milyen halat rakhatok az akváriumba?

Kezdő akvarista fejében hamar felmerül a kérdés, hogy milyen halakat tarthatok az akváriumomban? Milyen szempontok alapján válasszak? Az alábbi poszt erre nyújt segítséget.

Az elsődleges szempont, az akvárium mérete

Az elsődleges szempont, az akvárium mérete. Ökölszabályként jól alkalmazható, hogy ahány literes egy akvárium, megközelítőleg annyi centiméter halat tehetünk bele. Vegyünk példának egy 60 literes akváriumot. Az ökölszabály szerint ebbe 60 cm-nyi halacska fér el. Mondjuk ha a kiválasztott halfaj leírásában az van, hogy 3 cm-esre nő, akkor ebből 20 db kerülhet maximálisan az akváriumba. Persze ha nem csak egy fajt szeretnénk tartani, akkor ennél kevesebbet is telepíthetünk és értelem szerűen a fennmaradó centimétereket más fajokkal is kitölthetjük. Fontos megjegyezni még, hogy némely hal kereskedésben látott mérete jóval nagyobb lesz kifejlett korában. Mindenképpen a kifejlett méretekkel számoljunk.  

Fontos megjegyezni még, hogy némely hal kereskedésben látott mérete jóval nagyobb lesz kifejlett korában. Mindenképpen a kifejlett méretekkel számoljunk.

A következő szempont a halak jelleme. Ha nincs még tapasztalatunk a halak tartásával, akkor tartsunk békés csapat halakat, vagy békés párban tartható halakat. 
A békés csapathalak lehetenek, elevenszülők, lazacfélék, vagy razbórák. Mindenképpen tartsunk belőlük egy kisebb csapatot, minimum 6 darabot, mert rajokban érzik biztonságban magukat. 

Vannak halak, amik szintén békésen éldegélnek az akváriumban, de nem szükséges belőlük csapatot tartani. Ilyen például sok labirintkopoltyús hal, valamint sok délamerikai sügérfaj

Belőlük egy pár, már kényelmesen tartható. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ezekből nem lehet csapatot tartani, sőt, persze amennyiben az akvárium mérete engedi. 

Sokszor akad meg a tekintet az édesvízi akvarisztika egyik legdíszesebb halán a sziámi harcoshalon. (Betta splendens)

A közhiedelemmel ellentétben, ők is tarthatók társas medencében és meglepően szelídek más halakkal szemben. Azonban saját fajtájuk hímjei képesek élet-halál harcot vívni, ezért nem tanácsos egy medncében többet tartani belőlük. A nősténnyel való együttartás is nehézkes, mivel a hím állandó szerelmével, képes olyan stressz alatt tartani a nőstényt, ami akár halálos is lehet szegény pára számára. Gyakorlottabb akvaristák, csak az ikrázás idejére eresztik őket össze. Érdemes is, mivel a betták násza az egyik legszebb, legérdekesebb a halak világában. 

Halakat tarthatunk "hasznosságuk" miatt is. Ilyenek például az algaevők, netán a talajon kutatató páncélosharcsák. Manapság az egyik legdivatosabb algaevő hal a törpe szívóharcsa, (Otocinclus affinis) mely kis méretével hatékony algafogyasztásával és azzal, hogy egyáltalán nem dézsmálja a növényeket, kitűnik a többi algaevő hal közül. 

A páncélosharcsák, csapatban érzik jól magukat, az aljzaton szépen feltakarítanak. A homokos, vagy finomszemű sóderos aljzatot kedvelik. No meg persze ezeket a finom tablettás eleségeket. 

Ha már beszéltünk vízközt úszó halakról (elvenszülők, lazacok, márnák stb), fenéken keresgélő Corydoras-okról, akkor említést érdemelnek a vízfelszín közelében élő halak is, hiszen az ilyen jellegű haltársítással tehetjük igazán izgalmassá az akváriumot. 

A felszín közelében tartózkodó halak rendszerint a vízre hulló eleséget lesik egész álló nap. Azonban tartásuknál ügyeljünk arra, hogy hajlamosak az ugrálásra. Medencéjüket lehetőség szerint fedjük. 

Sosem szabad megfeledkeznünk arról, hogy nem csak halakat lehet akváriumba telepíteni, hanem számos garnéla és csiga is alkalmas közös tartásra. Többségük algaevő és a kereskedésekben kapható változatok, a szelektív tenyésztésnek köszönhetően szép színesek. 

Vannak kezdő akvaristáknak kevésbé ajánlott, de kis rutinnal melegen ajánlott halak is. Rájuk egy következő posztban kitérünk, hisz pont ez a szép ebben a hobbiban, hogy nincs vége! ;)

Utolsó, de nem utolsó szempont a halválasztáshoz. Ki fogja csodálni a halakat? Sokszor nem mindegy, hogy a medence felnőttnek, vagy éppen egy csillogó szemű gyerkőc kedvéért készül. Egy felnőtt számára megnyugtatóbb látvány lehet egy szinte egy fajjal betelepített akár biotóp szerű akvárium, de a lurkók jobban szeretik, ha a halak nagyon különböznek egymástól. Színben, formában, úszásban, mindegy csak tudjanak hozzájuk valamilyen érzést társítani. Esetleg el is tudják nevezni és másnap fel is tudják ismerni. A jövő akvarista nemzedéke szempontjából ez sem egy utolsó szempont. 

Előző Afrika csodálatos vízinövénye - Anubias Következő Mikor és mennyit etessünk?
Ugrás fel