CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium halak

Mikor és mennyit etessünk?

0%
Mikor és mennyit etessünk?

Kezdő haltartók fejében sokszor merül fel a címben látható kérdés. Természetesen nem is alaptalanul, hiszen mi hozzá vagyunk szokva, hogy naponta háromszor étkezünk és legalább ennyiszer még nassolunk is. Vajon jót teszünk-e halainknak, ha ahányszor az akváriumra pillantunk megetetjük az éhes tekintetű halacskákat? Rögtön szeretnénk leszögezni, hogy nem! Sajnos hiába kunyerálnak halaink éhesen az üveghez nyomott orral fel-alá úszkálva, nyugtasson a tudat bennünket, hogy akkor teszünk jót nekik, ha naponta egy, maximum két alkalommal etetjük meg őket. Kedvenceink ugyanis képesek sokkal több eleséget elfogyasztani, mint amennyire valójában szükségük van. Ennek eredményeképp a gyorsan befalt eleséget gyorsan ki is ürítik magukból. 

Ez több szempontból is káros. A halak elhízása éppúgy betegségre hajlamosít ahogy az embereknél. A másik fontos ok, amiért nem kényeztethetjük agyon halainkat az, hogy a túletetéssel a víz minőségét is jelentősen rongáljuk. A vízbe hulló, esetleg el sem fogyasztott eleség a kövek közé szorulva bomlásnak indul. Okozhat algásodást, de drasztikusabb esetben halaink életét is veszélyezteti a hirtelen bomlásnak induló haleleség. Tehát etetni csak módjával, mindig óvatos diétán tartva halainkat!

Ameddig nem tudjuk felmérni a pontos adagot érdemes egyszerre nagyon kis mennyiséget adni. Ha ezt pillanatok alatt elfogyasztják és egy szem sem ért le a talajig, de nagyjából minden hal falathoz jutott, akkor jól csináljuk. Ilyenkor várjunk egy keveset, hogy minden hal "lenyelje" az utolsó falatot is és lehet még egy keveset adni. Ennyi. 

Az, hogy milyen típusú szárazeleségek vannak és melyik halnak milyen fajtát adjunk, azt ebből a cikkből tudhatjuk meg. 

A következő nagy kérdés a mikor. Erre az a legjobb válasz, hogy mindegy, akkor amikor nekünk időnk van eltölteni az akvárium előtt egy keveset és csodálni ezt az izgő-mozgó víz alatti világot. Viszont érdekes megfigyelés, hogy a halaknak is van időérzékük és ha minden nap ugyanakkor etetjük őket, akkor néhány hét után azt fogjuk tapasztalni, hogy az akvárium egyik sarkában fognak várakozni. Azt is érdemes kipróbálni, hogy minden etetés előtt az üveget óvatosan megkocogtatjuk. Hamarosan már a kopogtatásra elő fognak jönni, mindegy mikor etetünk. 

Kell-e minden nap etetni a halakat?

Szintén a sokszor feltett kérdések egyike ez. Lehet minden nap etetni őket, de ennél sokkal fontosabb, hogy tudjuk, a halak igen jól viselik a koplalást. Tehát ha néhány nap kimarad, akár egy hét is (gondolok itt a rövidebb nyaralásokra) akkor ezt könnyedén átvészelik ételen  szomjan. Amennyiben tehetjük, a szomszéd néni helyett inkább bízzuk a halak etetését a viszonylag olcsón beszerezhető haletető automatákra. Ezek a kütyük akár napi több etetésre is beprogramozhatók és a mennyiség is jól állítható rajtuk. 

Előző Milyen halat rakhatok az akváriumba? Következő DOOA NEO GLASS AIR - Varázsolj trópusi hangulatot!
Ugrás fel