INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

For international orders please click here

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Oktatóanyag

Mikor érdemes elkezdeni a beültetett akváriumi növények tápozását?

0%
Mikor érdemes elkezdeni a beültetett akváriumi növények tápozását?

Hagyományos akváriumi növények

Az elmúlt évtizedekben leginkább a hagyományos üvegházakban termesztett akváriumi növényeket tartották az akvaristák. Ehhez kapcsolódóan gyakran lehetett olvasni, hogy a növénytápokat csak az első 1-2 hét után kell elkezdeni adagolni, előtte nem.

Az ok leginkább az volt, hogy a növények méretük és fejlettségük miatt még sok tápanyagot tárolnak a kertészetekből vagy a boltokból átköltözve és a korai növénytápozás csak az algásodást segítené.

Labor in-vitro akváriumi növények

De ahogy a hobbi, úgy a növények termesztése is folyamatos fejlődésen megy keresztül. Az elmúlt években az akváriumi növények nagy részét már labor termesztett formában (in-vitro) lehet megvásárolni. Ezek a növények az üvegházi társaiktól eltérően laboratóriumban készülnek steril környezetben és a hagyományosan termesztett akváriumi növényekhez képest sok előnyös tulajdonságot kínálnak. A steril termesztés miatt garantáltan betegségektől, csigáktól és élősködőktől mentes növényt kapunk, amit elsőként mi bontunk majd ki otthonunkban a steril dobozból. A növények ebben a formában könnyebben szállíthatóak és nem kell amiatt aggódnunk, hogy a kereskedőknél esetleg egy kevésbé jól karbantartott akváriumban a növény rosszabb állapotba kerül, mint ahogy a kertészetből érkezett volna. A kompakt méret miatt az átalakulás kevésbé stresszes, kevesebb bomló folyamattal jár és a kis termetű labor növények minden akvárium méretben használhatóak.

labor akváriumi növény

Természetesen a sok előny mellett hátránya is van ennek a termesztési módszernek. Az egyik ezek közül, hogy a növények a dobozban fizikailag korlátozva vannak a fejlődésben. Emiatt fiatal növényeket kapunk, ellentétben az üvegházi hagyományosan termesztett akváriumi növényekkel. De miért érdekes ez? A labor növények a dobozban a zseléből (agar) vagy a folyékony tápoldatból folyamatosan kapják a tápanyagot. Gyökérzetük és méretük még nem elég fejlett ahhoz, hogy komolyabb tápanyag mennyiséget raktározzanak el.

Tápozás az indítás napján

Emiatt az új akvárium indításánál változtatnunk kell a régi berögzült szokásokon és már az első naptól adagolni kell a növénytápokat. Ha ez nem történik meg és esetleg nincs az akváriumban elérhető tápanyag a növények számára (például táptalaj és megfelelő tápanyagot tárolni képes aljzat), a frissen ültetett akváriumi növényünk elindulhat a bomlás útján. A növények kiéheztetésének rövid időn belül algásodás lesz a következménye, míg legrosszabb esetben a növény 1-2 héten belül teljesen tönkremegy.

akváriumi növény ültetése

Fontos megemlíteni, hogy a tápanyagok elvonása miatti sérülés nem azonos a nem megfelelően előkészített labor növények bomlásával. A labor növényeknél nagyon fontos, hogy a nevelőanyag, a zselé, teljesen le legyen mosva a növényről ültetés előtt. Ellenkező esetben a növény az első 1-2 hét után elmállik, elolvad a vízben. Az oka valószínűleg abban keresendő, hogy a növények a víz alatt a gyökerükkel próbálnák felvenni a vízben található oxigént, amit a zselé egyszerűen blokkol.

A labor növények az egyik legnagyobb értéket adták az utóbbi években az akváriumi növénytermesztésben. Ma már a növények értékesítésének felét adják ezek a steril vízinövények.

Érdemes tehát figyelembe venni, hogy az új akvárium indításánál milyen növényeket használtunk többségében és ehhez igazítanunk a növénytápok használatát, elkerülve a bosszúságot és a felesleges pénzkidobást.

Előző Az egyik legjobb megoldás algásodás ellen a sötétkúra Következő Miért fontos a baktérium kultúra új akvárium indításánál?
Ugrás fel