CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Akvárium halak

Miért válassz guppit?

0%
Miért válassz guppit?

Talán nincs is ismertebb édesvízi hal, mint a szivárványos guppi (Poecilia reticulata). Kedveltsége évtizedek óta töretlen, hisz megszámlálhatatlan szín és formaváltozata létezik és mindeközben tartása és tenyésztése sem ütközik különösebb nehézségbe. Barátságos jelleme ráadásul egészséges kíváncsisággal is társul, ezért aki olyan halat keres, mely állandóan a kíváncsi szemek előtt lebzsel, ne is keresgéljen tovább, megtalálta a megfelelő halacskát.

Guppi

A szivárványos guppi eredete

Brazília északi vidékein, Venezuelában, Barbados és Trinidad szigetén őshonos, de hasznosságát már évszázadokkal ezelőtt felfedezték, és eleinte az őslakók, később az őslakosság is moszkitólárvák ritkítására tartotta. Noha a geológus és növénygyűjtő Robert John Lechmere Guppy szerzetes és más expedícióvezetők az 1800-as évek derekán több konzervált példányát küldték el a British Múzeumba, az első eleven állatok csak 1908-ban jutottak Európába. A szúnyoglárvák gyérítése végett a Föld számos szubtrópusi és trópusi belvizébe betelepítették. A mérsékelt égövi országokban pedig a hőforrások táplálta patakokba, tavakba, valamint dísztavacskáikba kihelyezve is meghonosították. A guppi diadalútja azonban csak a második világháború után kezdődött. Amikor 1946-ban Angliában, majd 1954-ben a Deutsche Guppy Gesellschaft hannoveri nemzetközi guppikiállításán számos díszhaltenyésztőt megigéztek és vetélkedésre ösztönöztek a New York-i „guppikirály”, Paul Hähnel fátyolosfarkú óriásguppijai.

Hogyan tartsunk jól guppit?

A guppi igen jó alkalmazkodó képességgel rendelkezik. Eredetei élőhelyei is elég változatosak, elmondható tehát róluk, hogy a legtöbb akváriumi körülmény megfelel a számukra. Ideálisan 20-27 fokos víz, 6-8 pH érték 8-20 NK keménység megfelelő. Azonban oda kell figyelnünk arra, hogy milyen halat társítunk melléjük, mert kecses fátyolos úszóit egyes hepciásabb halak (pl. márnafélék) megcsipkedhetik. A hímek kisebbek és lényegesen díszesebbek (3-4cm), nem téveszthetők össze a nagyobb termetű (5-6cm), de fakó egyszínű nőstényekkel.
A hímek jellegzetes párzószerve, a gonopódiummá alakult farok alatti úszójuk, ebben tárolja az örökítőanyagát. A nőstényeknek elég egyszer párosodniuk a hímmel, később többször is szülhet az elraktározott spermákból megtermékenyülve. Fontos, hogy amennyiben vegyesen szeretnénk hímet és nőstényt is tartani, a nőstények többen legyenek, mint a hímek, mivel a hímek hevesen és kitartóan udvarolnak a nőstényeknek, mely kevés nőstény egyed esetén komoly stresszt jelenthet számukra.
Mivel a guppik elevenszülők és szaporák is, ezért vagy csak hímeket tartsunk kisebb akváriumokban, vagy előre gondoljunk az esetleges túlszaporulat elhelyezésére. A nőstény guppik 4-5 hetente 25-50 ivadékot hoznak világra, melyek 3-4 hónapos korukra ivaréretté is válnak.
Etetésük nem okoz nehézséget, mivel általában minden műeleséget jól elfogadnak. A változatosság viszont nagyon fontos! Színeik szebbek lesznek, élénkebbé válnak és hosszabb kort megérnek azok az egyedek, melyek változatos és minőségi táplálást kapnak. Legtöbbször a vízfelszín közelében tanyáznak és felső szájállású hal lévén, a felszínről szeretnek táplálkozni. Éppen ezért a víz tetején úszó és lassan süllyedő eleséget preferálják leginkább.    

Guppi szépségverseny

Az elmúlt években sok európai országban is guppitenyésztő egyesületek egész sora jött létre, melyek évről évre kiállításaikon a farokúszóformák nemzetközileg érvényben levő 12 szabványkategóriája alapján újabb és újabb színmintázatú, azaz más génkombinációjú nemesített guppitenyésztörzseket minősítenek és díjaznak. Az új mutációk és törzskeresztezések nemzedékeken át folyó szigorú szelekciójával, vagyis nagy türelemmel és tenyésztői rátermettséggel tiszta vonalúvá (jól örökítővé) kitenyésztett guppiújdonságok létrehozása napjainkban sem ért véget. A szaküzletekben egyre-másra megjelenő — a legújabb törzseknél már a nőstény színes farokúszójával is feltűnést keltő — guppicsodák mind több akvarista vonzalmát vívják ki e guppik iránt. A legújabban érvényes európai guppiminősítési szabványt 1981-ben fogadták el. A guppiegyesületek közti első összeurópai vetélkedőt a 25. Bécsi Guppi Kiállítás alkalmával, 1986-ban tartották meg. Magyarország büszkén mondhatja el magáról, hogy 2019-ben és 2021-ben is Guppi Európa-bajnokságot rendezhetett. 2020-ban pedig a Brazíliában tartott világbajnokságon Toma István halai A4 flag tail kategóriában az egész világot maga mögé utasítva, megnyerték a versenyt.  

A „nano” guppi

Az Endler guppi (Poecilia wingei) 2-4 cm-es méretével kiválóan tartható kisebb akváriumokban. Hímjei nagyon élénk színűek, testükön különféle mintákat alkotnak a narancssárga, fekete, zöld és kék színek. A nőstények valamivel nagyobbak és szélesebbek, mint a hímek, és a színük halvány zöld. A hímeknek jól látható a gonopodiumuk. Az ivarérett nőstényeknek egy sötét vemhességi folt figyelhető meg a végbélnyílás közelében. A fiatal hímek gonopodiuma gyakran hamarabb kifejlődik, mint ahogy tarka színei megjelennének.

Endler guppi Green Aqua

Guppi társas akváriumban

Remekül társítható más kis termetű nanohalakkal. Táplálását illetően nem válogatós, csak kis termetét kell figyelembe venni, mert akármekkora táplálékot nem tud megenni. Ezt szem előtt tartva bátran adhatunk számukra bármilyen planktoneleséget – élőt vagy fagyasztottat, lemezes- és finoman granulált szárazeleséget, de szüksége van növényi táplálékra is.

Guppi tenyésztése

Tenyésztése, mint nemének többi tagjáé, nem jelent semmiféle problémát. A hímek, akárcsak a jó öreg guppi esetében, nagyon agilisek és mozgékonyak. Egész nap a nőstények körül sündörögnek, és lesik a párosodásra megfelelő alkalmat. Egy változatosan etetett és megfelelően fejlett nőstény 23-24 naponta ellik akár 40 nagyobbacska ivadékot. Az ivadékok nemének alakulását befolyásolja a tartó akvárium hőmérséklete: alacsonyabb értékeknél több hím, magasabbaknál több nőstény lát napvilágot. Szüleik különösebben nem bántják őket, de azért szeretnek elrejtőzni a sűrű növényzetben. Növekedési ütemük gyors, a hímek 2 hét múlva már színesednek, a nőstények pedig 2 hónapos korukra szaporodó képesek. A nőstények 6-8 hónapos korukra érik el a legmagasabb ivadékszámot. Több színváltozata létezik, például az ún. tigris endler, japán kék endler, vagy épp az arany endler, ami egy kedvelt variáns, türkizkék-arany és kevés piros színezettel rendelkezik. Van már hazai, hivatalizált kitenyésztett színváltozata is (pl.: Poecilia wingei treck’s black bar), továbbá biztosra veszem, hogy nem hivatalizált, félig-meddig új színvariánsok jelen vannak országszerte is.

Végezetül elmondható, hogy mind a guppi, mind az endler guppi nagyon jó választás lehet kezdő, de akár haladó akvaristák számára is. Változatossága, rikító színezete mellett, békés jelleme mindenképp mellette szól.

Endler guppi Green Aqua

Felhasznált irodalom:
https://akvaristalexikon.hu/
https://www.akvariummagazin.hu/

Előző Az akvakertész versenyek világa – mit jelent a versenyzés? Következő Nano akváriumok, miniatűr kedvencek
Ugrás fel