CLICK HERE for international orders.

INGYENES SZÁLLÍTÁS 19.900FT FELETT!

Kérdése van? Segítünk!
Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
Tel.: +3616104627 - Írjon nekünk: Email
Boltunk címe: 1119 Budapest, Major köz 12.
Nyitvatartás: H-P:10-17, Sz:10-13

Garnéla

Miért pusztul el a garnélám? Mire figyelj garnélatartáskor!

0%
Miért pusztul el a garnélám? Mire figyelj garnélatartáskor!

Az édesvízi garnélák néhány éve üstökösként robbantak be az akvarisztikába. Legtöbbjüket jó eséllyel szaporíthatjuk is. Azonban sokszor megmagyarázhatatlan okokból a pusztulásukat is megtapasztaljuk. Az alábbi cikk az okok felderítésében és a nehezen megfejthető pusztulások megoldásában nyújt segítséget.

Helytelen beszoktatás

Éppúgy, ahogy a halaknál, a garnélák esetében is fontos a megfelelő ideig tartó beszoktatás. Érdemes megtudakolni, hogy az előző akváriumukban milyen paraméterek mellett voltak tartva. Legfontosabb paraméterek, a víz keménysége és pH-ja. De minél több az információ, annál pontosabban el tudjuk készíteni az eredeti tartóvíz „hasonmását”.

A beszoktatás, a halakhoz hasonlóan történik. A módszerről már készült bejegyzés, ahol részletesen ismertettük a folyamatot. Itt olvasható.

CRS Garnéla

Stressz

Nem minden hal mellé ajánlott a garnéla. Egyes fajok zsákmányként tekintenek rá. Az állandó stresszben tartott garnéla általában félős, rejtőzködő és rövid életű lesz. Ha nincs is a garnélákra leselkedő veszély, a garnéla génjeiben hordozza az óvatosságot. Mindenképp ajánlott megfelelő mennyiségű búvóhely, dús növényzet elhelyezése számukra. A mohák kedvelt garnélatanyák, ráadásul az ivadékok valódi menedéket lelnek a mohatelep mélyén.

Nem megfelelő vízparaméterek

Beszerzés előtt mindenképp tájékozódjunk, hogy a kiválasztott garnéla tartható-e keményvízben, vagy feltétlenül szükséges a lágyvíz használata. Általában a Caridina fajok igényelnek lágyvizet, melyek tartásáról külön cikk készült. Ez alól kivétel a Caridina multidentata, ismertebb nevén az Amano garnéla, mely a kemény csapvizes környezetben is vígan megél.

Vannak azonban egyéb vízparaméterek is a keménységen kívül, melyek befolyásolják a tarthatóságot. A víztesztekről itt olvashatsz bővebben. Fontos a víz megfelelő pH értéke, illetve alacsony NO3 és PO4 szintje is. Azt azért fontos megjegyezni, hogy a növényes akváriumokba kerülő növénytápok NO3 és PO4 szintje nem veszélyes a garnélákra nézve, de lehet, hogy szaporodási kedvük már alacsonyabb lesz. Természetesen ez is nagyban fajfüggő.

Réz tartalmú vegyszerek

Sok algagátló szer és halbetegség kezelésére forgalmazott készítmény tartalmaz rezet. Ezek bizonyos koncentráció felett okozhatják a csigák és garnélák pusztulását. Ilyen vegyszerek használata előtt olvassuk el figyelmesen a használati utasítást.

Túl magas hőmérséklet

Érdekes módon a garnélák jobban kedvelik a 25 fok alatti hőmérsékletet. Forró nyári hetek megmagyarázhatatlan garnélapusztulásainak hátterében lehet ez is az ok. Az akváriumok hűtéséről itt olvashatsz bővebben. Természetesen lehet az alacsony hőmérséklet is probléma, ezért 18 fok alatt ne tartsunk garnélát.

Black tiger shrimp

Elégtelen karbantartás – vízcserék hiánya

A garnélák az oxigénben dús, tiszta vizeket kedvelik. Elengedhetetlen tehát, hogy a víz minősége (tisztasága) megfelelő legyen számukra. A sok bomló szervesanyaggal „terhelt” víz nem megfelelő élettér a 10 lábúaknak. Heti 20-30% részleges vízcsere tökéletes megoldás, hogy elkerüljük a vízben oldott szerves anyagok felhalmozódását. Ezzel párhuzamosan ügyeljünk arra, hogy ne etessük túl a garnélákat. A 24 órán belül el nem fogyasztott eleséget vegyük ki (ha kell szívjuk ki) az akváriumból.

Vedlési gondok

A rossz vízparaméterek, a túl lágy víz, vagy ezek együttese vedlési gondokat és sokszor elhullást is okoz. A megfigyelések alapján a pusztulás közvetlenül a vedlés előtt, vagy után tapasztalható. Tartsuk tisztábban az akváriumot, illetve adagoljunk Green Aqua GH+ készítményt lágy víz használata esetén, valamint etessünk magas ásványi anyag tartalmú eleséggel

Betegségek, paraziták

Végül, de nem utolsó sorban, léteznek ismert garnélabetegségek, melyeket okozhatnak gombák, vírusok, baktériumok és egyéb parazitafélék.

Ilyen parazita például a Scutariella. Ha jól megfigyeljük a garnélánkat, a fejrészen apró fehér szőrszerű parazitákat figyelhetünk meg. Nem feltétlenül halálos a garnélákra, de legyengítheti azokat és végül okozhat elhullást is.  Sera Tremazol, vagy JBL Gyrodol használatával kezelhető.  

A garnélák páncélján felfedezhető külső elváltozások, foltok, bakteriális, vagy gombás fertőzésre utalhatnak. Ilyenkor fokozottan ügyeljünk a víz tisztántartására és sűrítsük a vízcseréket. Használjunk Catappa levelet vagy Catappa X folyadékot.

Vitatott még, hogy az akváriumban fellelhető Planária féreg okozhat-e elhullást a garnélák közt. Sokak szerint nem, de mégis az a tapasztalat, hogy a Planáriával fertőzött akváriumokban kisebb a szaporulat és több a megmagyarázhatatlan elhullás. Azt javasoljuk, hogy inkább szabaduljunk meg tőlük. Használjunk planáriaírtó szert (pl. fenbendazol) vagy csapdát. Sok hal is elfogyasztja ezeket a férgeket (pl. Badis-badis, Corydoras pygmaeus, vagy a törpe gurámik)

Sakura garnéla

Néha napján felfedezhetünk apró (1-2 mm) csápocskákkal lengedező hidrákat is az üvegen, vagy egyes növények levelein. A tapasztalt akvaristák a jó vízminőséggel hozzák őket párhuzamba, azonban veszélyt jelenthetnek az apró újszülött garnélalárvákra, vagy ivadékokra. Őket ugyanis még képesek elkapni és elfogyasztani.

Zárszóként megjegyezném még, hogy a garnélák (többsége) rövid életű. 1-1,5 év átlagosan. Tehát egy kiöregedő állomány is tűnhet úgy, hogy megmagyarázhatatlan az elhullás, de valójában egy természetes folyamatnak vagyunk szemtanúi. Tartsuk tehát őket úgy, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítjuk számukra és így nagy valószínűséggel elkerülnek minket a nem várt kellemetlen események.

További kérdésed van vagy segítségre van szükséged?

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésedre. Szívesen segítünk bármilyen más, akváriumokkal kapcsolatos témában is.

Előző Bucephalandra növények- Borneó kincsei Következő Akvárium karbantartó kellékek - melyek a legszükségesebbek?
Ugrás fel